Празник е! Лазарките пеят за плодородие, за благодат

Православната църква отбелязва днес Лазаровден
31 мар 2018 08:32, Елка Василева
7
Празник е! Лазарките пеят за плодородие, за благодат
Снимка: архив, Булфото

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден.

В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим.

Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 година.

Според българската народна традиция Лазаровден, или "Лазарица", "Лазарова събота", е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.

На този ден групи от по шест-седем момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото. Като пеят обредни песни за всеки член от семейството, те възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Домакините ги даряват с яйца и пари.

Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито.

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лъчезар.
 


7
Още по темата: Лазаровденлазарки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Лазарките пеят за плодородие"

За какво плодородие и полова размножителност става въпрос,когато през Страстната седмица НЕ трябва:

- НЕ трябва да се прави секс
- НЕ трябва да се консумира месо,млечни продукти и яйца.

Нека всеки мъж и жена да изпитват и пробват сексуалната си мощ и потентност за ИЗВЪН църковният пост,както и предстоящите Великденски празници.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оли/го/фре/ни,

ако поне не сте постили през Великия пост,то сега е времето да НЕ ядете месо и да НЕ правите СЕКС по време на Страстната Седмица. Не е редно по време на големите църковни Господни и Богородични празници и по време на Страстната Седмица и Великден да се правите секс и да се тъпчете с месо като прасета. Ако сте наистина православни християни,гледайте през идващата седмица да се въздържате от креватни упражнения и от ядене на месо,яйца,млечни продукти.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Инициативата е добра, браво, но нека замислим Великден ще отмине и после какво? Баба и дядо до следващия празник ще гладуват, трябва да се мисли за възрастните хора и ме само всеки ден
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъвто сайта такива и "коментарите"
2
5
 
4
 
! Отговори
кало преди 8 месеца
Ц ц ц само македонски празници крадете беее срам да ви е!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
,,Според българската народна традиция Лазаровден, или "Лазарица", "Лазарова събота", е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.''
-------------------------
Мъдър е народа от едно време ! Природата и мъдростта вървят заедно. Всеизвестно е било тогава, че хората и добитъка най са разгонени през април и октомври! Тогава е най добре да се засяват пролетните и есенни култури, както и булките. ,,Тогава силите на Афродита и Ерато стенат в тях!''