България си търси нови граждани, но Германия играе в съвсем друга лига

Има вече и завръщащи се, но тенденцията още не е устойчива
5 апр 2018 21:45, Елка Василева
498
България си търси нови граждани, но Германия играе в съвсем друга лига
Снимка: архив, Reuters

"Търсят се нови граждани" – под това заглавие германският вестник "Ди Велт" публикува обширна кореспонденция от България. Авторът Франк Щокер се спира на сериозния проблем с обезлюдяването на страната, информира Дойче веле.

Един от събеседниците на журналиста Франк Щокер е 28-годишен IT-специалист, който работи в София за германска фирма, но би се преместил на работа в Германия.

"Това ще бъде поредният българин, който обръща гръб на своята страна, за да потърси щастието си в чужбина. И то тъкмо сега, когато България с известна гордост пое председателството на ЕС. През последните 25 години стотици хиляди постъпиха по този начин, в резултат от което населението драматично намалява, а цели региони направо пустеят. Все пак напоследък се забелязва една все още крехка обратна тенденция. Българи от чужбина започнаха да се завръщат в страната си, при това съвсем съзнателно и целенасочено. Благоприятни условия за това създават най-вече новите технологии. След края на комунистическото господство България загуби около една четвърт от населението си, което от близо девет милиона се сви до днешните малко над седем. Според прогнозата на ООН към 2050 година населението ще бъде само 5,2 милиона – по-бързо и по-тежко не се обезлюдява нито една друга страна в света.

Първата причина е ниската раждаемост, но много по-сериозна е ролята на емиграцията – както на специалисти, така и на хора с по-ниско образование. "Много добре квалифицирани специалисти – IT, лекари, медицински сестри – отиват да работят в Германия, Австрия или Великобритания", разказва Хелене Кортлендер, която ръководи софийския офис на фондацията "Фридрих Еберт". Други пък заминават като сезонни работници за Гърция или Испания", обяснява още Кортлендер пред репортера на "Ди Велт".

Тук логично възниква въпросът за ниското заплащане на труда в България. Представителката на германската фондация, която е близка до социалдемократите, казва, че българските лекари получават средно около 900 лева, ако не и по-малко. "С тези пари може да се живее, но е ясно, един лекар ще вземе първия възможен влак в западна посока, ако му се отвори такава възможност", казва Хелене Кортлендер. По-нататък в статията четем:

"През 2016 година броят на българите само в Германия беше 260 000 – и противно на някои предразсъдъци, повечето от тези хора са добре образовани специалисти. Много са и българските студенти в Германия – 7000 млади българи учат висше образование в страната и това е една от най-многолюдните групи чуждестранни студенти в Германия. А българските елити понякога направо тласкат децата си към чужбина – и са шокирани, ако тези деца се завърнат. Стряска ги мисълта, че може би са се провалили зад граница."

Има вече и завръщащи се, но тенденцията още не е устойчива

Много млади българи се връщат, защото очакват добра перспектива в родната си страна и искат да ѝ помогнат, обобщава авторът, който е разговарял с неколцина завърнали се. "Има обаче и още една причина за връщане в България, която много добре се описва от българската поговорка "По-добре първи на село, отколкото последен в града". Защото в чужбина всеки добре образован българин е просто един от многото и трябва да се конкурира със стотици хиляди за добра работа. В родината обаче всички врати са му отворени."

Авторът на статията Франк Щокер е разговарял и с Теодор Седларски, 39-годишния декан на Икономическия факултет в Софийския университет, който след дипломирането си във Виена прави бърза кариера и дори за няколко месеца е министър на икономиката в служебното правителство. И според Седларски редица млади и добре образовани българи се завръщат в страната. Но тази тенденция още не е устойчива, пък и завръщащите се обикновено търсят реализация в столицата или в Пловдив, докато цели региони като Северозападния са направо обезлюдени, пише авторът.

Порочен кръг

"Така възниква порочен кръг: липсата на специалисти затруднява онези фирми, които искат да се установят в България. А липсващата икономическа база отново и отново кара хората да търсят работа в чужбина. Напоследък правителството се опитва да спре обезлюдяването на страната, като привлича хора от други държави – но не и бежанци, към които в страната съществуват много силни задръжки. За предпочитане са държави като Македония, Молдавия или Украйна, където живеят малки български малцинства. Тези хора имат изгода от улесненията за получаване на българско гражданство. А когато вземат български паспорт, те автоматично стават и граждани на ЕС. Тогава обаче те лесно могат да продължат нататък към Европа. Защото бързо установяват, че България може да е по-привлекателна от Молдова или Украйна, но Германия все пак играе в съвсем друга лига."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малките български малцинства са общо над 1 милион хора, избягали от турския геноцид над българския народ или насилствено превърнати по решение на Коминтерна в македонци.Но младите българи се завръщат в България и няма нищо лошо, че винаги могат да си намерят работа в Германия или Австрия, ако поискат, но все пак работят в България.
201
8
 
26
 
! Отговори
AnneAvstriiska преди 6 години
Искрено се надявам хората да прогледнат накъде отива всичко....Да се върнат в България и да покажат на света, че има и друг сценарий. България в превод означава страната на Бог и е единствената, която е запазила името си. Надявам се тия изпитания на съдбата вече да са към своя край, държавата ни да бъде ръководена от кадърни родолюбци и ние българите да започнем да се обичаме повече! Вярата ще ни спаси! Нашият ген няма да се затрие.
200
6
 
13
 
! Отговори
Исмаил преди 6 години
Имам роднини в Мусу Бегли в Турция. Те кандидатстват за възстановяване на българското гражданство...
199
1
 
24
 
! Отговори
Що така преди 6 години
Що не се раждат деца. Или що хората бягат навънка. Алчи, зли, хитри, егоисти, покварени, лакоми, завистливи, ненаситни, бедни духом, материалисти, неуки, лъжци, ***....... ни управляват. Да им приседне дано.
198
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато ни управляват измислени "политици4 , "бизнесмени" , "чалгаджии- така ще е , а *** и новите ,които ще дойдат от чужбина бързо ще разберат що за "работодатели" има тук и като нашите роми -хайде в Брекзита , България умира , ако не бъде отстранена комунистическата прослойка ,както и да се казва тя- ГЕРБ , БСП , СДС , Патриоти , и там всякакви
197
0
 
27
 
! Отговори
akud преди 6 години
докато бг селските чорбаджи са си обикновени стиснати чичковци и лелки от село и им се свиди да плащат добри заплати ще е така до закриването на държавата, после ще дойдат много вероятно малцинствата и те ще изземат бизнеса на стиснатите чичковци и лелки от село. няма как с 70 лв. над социалния минимум да има работници(535лв. социален минимум, 600 лв. масова заплата) е ми оправяйте се
196
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При липса на декомунизация ще е така.Единствени в бившият соц лагер, които не се декомунизираха.
195
11
 
30
 
! Отговори
AnneAvstriiska преди 6 години
И в продължение.....Очакват се катаклизми, които ще оставят спокойна само България. Колкото и да не ви се вярва. Тогава парите и заплатите няма да са нужни на тези, които сега изоставят родината си и я правят още клета. То каквото е писано ще стане. Бог да пази България и всички истински българи! Весели празници!
194
5
 
26
 
! Отговори
AnneAvstriiska преди 6 години
Статията е много истинска, красноречива..За съжаление. Всичко това се целеше от 1990 год и след нея...Някъде в youtube има видео, което разказва, че всичко това ще се случи, защото сме продадени много отдавна. Целта е да обезлюдят земите ни! Те искат тях, не нас. Икономически зависими с малки заплати и с ток зимата половин заплата.....за къде......Много мога да пиша по темата.....А днес е Разпети Петък....То тази Голгота символизира и нас българите...
193
1
 
13
 
! Отговори
scott преди 6 години
германиа? у друга лига?С ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ НА САЩ, СЕГА ТРЪМПИТО КАТ ВИ РЕЗНЕ АФТОМОБИЛИТЕ ОТ ПАЗАРА В САЩ, КАТ ВИ БЛЪСКА ГЛОБЕС НА ДОЙЧЕТО БАНКАТА ЗА ДАЛАВЕРИ ТАМ ПРЕЗ 6 МЕСЕЦА..... ше видите точно в коя лига сте.Същите ***. Нали затва, Мърморкел, кат и заповедаха по слушалката да направи от германиа почивна база за бойци лоялни на сащ от близкиа изток каза само: "Явол майне щурмбандгруппен фюрер и каза "вилкомен"!Смешници.
192
6
 
24
 
! Отговори
До 217 Дидо преди 6 години
Споко, ще се върна след 17 години като се пенсионирам в немско.
191
2
 
36
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
Към всички ония които са решили да се завръщат. Работя като охранител във фирма БГ СОД гр.Варна. Обекта е общински и всеки мисец парите се превеждат по електронен път на точно определенадата. Но на нас заплатите се дават след два месеца. Ето сега за Велик ден трябваше да вземем заплата за м. февруари но пак реват,че пари няма. Даже шефа сподели,че Уникредит Булбанк е фалирала и не можели да изтеглят рари. Оказа се,че не е вярно-срам и резил за такава фирма. Има между нас и пенсионери ами тези к
190
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До петърОтървали са се от теб ,още главните букви не знаеш.
189
1
 
17
 
! Отговори
Писимист преди 6 години
Всичката кешовица се "усвоява" в София.Нале щяхме да разпределяме министерства по областните градове ?
188
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по скоро в германия няма да има германци от колкото в България,Българи
187
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 359И защо си сигурен,че ти казват истината?Може да имат проблеми със зачеването на деца.И ние с жената,докато нямахме деца бяхме постоянно по заведения и почивки.Не че не сме искали деца,а просто имаше проблеми с износването.И като ни питаха защо нямаме деца-отговаряхме,че искаме да си поживеем.А не беше така-но пък откъде накъде ще давам обяснения на чужди хора за такива подробности.Сега имаме две деца и никой вече не ни пита .така че не знаеш кой какви проблеми има.
186
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Как да останат в България, където по обективни причини продължителността на живота е много по-ниска от средната за ЕС?
185
5
 
27
 
! Отговори
До 363ти преди 6 години
Колко и кои вземат 3000 и 6000 лв месечно в България? Ако говориш за политици, банкери и други неграмотни хайлязи на заплата, от нашите данъци паправо ОТПИСВАЙ БЪЛГАРИЯ
184
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
въпреки,че ни взимат младите хора,германия застарява още по бързо.има училища в които децата са само емигрантски,най вече арабски.в град бон,това което е германско е само старата архитектура.населението е арабско,магазини,сладкарници,кафенета,хората по улиците,жените с хиджаби,мъжете седнали с наргилета..също,не бих живял в тази обстановка
183
8
 
42
 
! Отговори
петър преди 6 години
в германия е пълен батак.ако срещнеш млади хора,те са с негермански произход,най често африкански,арабски или турски.в провицията са призрачни села от малко пенсионери и някой друг старчески дом.лично аз бях депресиран и не бих живял в германия