Камериерка скочи на хотелиери: Правите ни бели робини от алчност!

В туризма заплатите ниски, към персонала - неуважение
Обновена: 5 апр 2018 11:28 | 5 апр 2018 11:27,
229


Емоционално писмо, адресирано до работодателите в хотелиерския бранш, изпрати 43-годишна жена - дългогодишна служителка в сферата на туризма. Тя върди, че познава практиките на хотелиерите от Бургаска област до болка, хиляди пъти е лъгана, вероятно и това лято отново ще бъде измамена, но няма друг шанс, защото това е единствената ѝ прехрана.
 
Жената пожелала да се обърне към тях по този начин и ги призовава да пазят човешкия ресурс, защото скоро нито ще има кой да им работи в хотелите, нито ще има и туристи, защото ще бъдат изгонени от некачествения персонал.

Камериерката се обърна към всички хотелиери с думите: "Алчни сте, превърнахте ни в бели робини".

"Написах това писмо, защото съм тотално разочарована от интервютата, на които съм ходила досега и в бъдеще, които ми предстоят. Когато се уговаряш в началото на сезона за работа предложенията са едни, а когато отидеш реалността е съвсем друга", категорична е жената.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма вв няма да има изненадани от информацията, казана от камериерката.

"В родния туризъм заплатите са много ниски, има неуважение към персонала, някои дори не си получават парите въобще. Има липса на кадри и отново тази година туризмът ни ще е в криза", подчерта Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му чужденците, които идват да работят в България през лятото, спазват своя договор напълно, защото са с международни документи, но не така стои въпросът с българските работници.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" смята, че когато десетилетия се държиш с работниците си с неуважение, нормално е те да се насочват към други работни места.

"Не е нормално българският работник да се чувства като гастарбайтер в собствената си страна. Работодателите не предпочитат чужда работна ръка, но когато има дефицит на кадри - няма как. Трябва да има увеличение на заплатите", завърши Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименмиризливи скумрии Идете в Англия да видим дали може да се само-издържате от чистене, като читачки----Лично видях в сайтовете за работа в Англия много добри предложения в хотели и като условия и като заплащане и с безплатно спане.Ако знаеш що-годе езика, разбира се,че може да се издържаш,в Германия заплащането на час на чистачка е от около от 9 до 15 евро,а в Англия още по-високо,това е добре платена работа в чужбина,но не и в България.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
@34 V AT naprimer ne moze Petkal ili Dragan da si otvori ei taki kra4ma ili Hotel, bez "Meisterbrief" i tova go ima i v drugi srednoevr. Strani.
87
0
 
22
 
! Отговори
морски преди 6 години
Защо ще отиват да работят на мутрите ?!Мутрите пари не дават, те пари взимат.В случая, ще и вземат здравето срещу мизерна заплата.
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90Зададох въпрос- ПОСОЧИ ПОИМЕННО ОСМАНЛИИТЕ В БГ! Не ми философствай!КОИ СА ОСМАНЛИИТЕ В БГ?Защо при споменаване на турци, веднага правите препратка към ДПС???
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До османлии???Това не е защото някой се турчее,има и много българи които страдат,това се нарича "шуробаджанащина" и се назначават само роднини и "наши хора",няма реални конкурси в България.Има българи-бюрократи,които се отнясят със съгражданите си българи,по-зле и от малцинствата,мислят,че са хванали господ за шлифера,като са ги назначили на някоя служба с връзки.
84
1
 
13
 
! Отговори
Момиче преди 6 години
За съжаление в тази професия е така и в чужбина.Работила съм в 5 звезден хотел в Лондон,но положението е същото.Парите са минималните за Англия на час, работа е убийствено тежка (18 стаи сама за 6.30 ч )Като вие ясво какъв е стандарта в ЛондонАнгличани не работят в тази сфера -само българки,румънки,унгарки,полякини и филипинки
83
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
миризливи скумрии Идете в Англия да видим дали може да се само-издържате от чистене, като читачки
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vseki rabotodatel si zasluzava horata. Kato ne sa dovolni, ste sa marljvi, kradlivi, ste go opljvat zad garba mu inkl. pred konkurenzijta, i vseki seson ste po4va pak s novi hora.
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До османлии???Ама това не зависи от обикновените хора,а от партиите и управляващите и по-точно кой стои зад управляващите.У нас ДПС са били винаги основна партия и балансьор,а кадрите на ДПС винаги са били привелигировани.
80
0
 
43
 
! Отговори
да БЕ -ДА преди 6 години
До SharkЕдна приятелка ми казваше,че като се оплакали в Инспекцията по труда,собственикът на хотела,поканил инспектора да инспектира с цялото си семейство за десетина дена.Естествено,че нищо не е открил.Тази приятелка отдавна работи в Англия и не мисли да се връща....
79
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмиста и физика могат и сами да изчистят ваната от косми, да си почистят и изперат както си правят в своя дом... А камериерката не може да стане програмист..
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До османлии??? Повечето фирми в индустрията и ИТ сектора не са български . Аз нямам никаква вина , че турчина не го взимат на работа... Във фирмата която има 2-*** индийци , украинци , руснаци и турчеещи се българи..
77
10
 
2
 
! Отговори
османлии??? преди 6 години
До Анонимен 80Ти ли ще ми кажеш, че било изключения!?Живея с смесен регион, знам какво става. Негласно отстраняване на турци и недопускането им на добри позиции. Къде има "османлии" в Бг? Знаеш ли какво значи "османлия"? Посочи поименно "османлиите" в Бг!
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже на почивка не ходя там !
75
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Всеки плюе възкарството и шуробаджанащината но всеки учи икономика и администрация.. С тайната надежда да го уредят някъде с връзки на държавна служба срещу подкуп. Програмист , математик , и някои инженерни специалности връзки и връзкарство няма , няма как някой друг да ти реши задачата и да програмира вместо теб.. Що не учите това бе бабаити.. На негодника винаги някой друг му е виновен..
74
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тази камериерка ще кажа само едно- "Навсякъде в частния сектор в Бг е СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ, както в туризма. Ни трудовия договор като хората, ни заплатите, ни работното време, ни извънредния труд, ни почивните дни, ни осигуровките, ни колегиалност, ни управленска култура, ни нищо."Така е, защото държавата подкрепя бизнеса в грабежа на труд и пари.
73
6
 
7
 
! Отговори
морски преди 6 години
Преди, при по-платежоспособните туристи, изкарваха добри бакшиши + подаръци разни.Сега при тези скъсаняци, им остава гола заплата.Това е проблема.
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен В ТУ-София имах колеги турци всичките си бачкат по специалността .. Това са изключения.. Турчина не иска да учи да инженер , той учи икономика , и по-рядко право за да стане началник да властва като османлия..
71
0
 
32
 
! Отговори
Като преди 6 години
вдигат цените по хотелите, може да си позволят да плащат високи заплати за качествен персонал - но не по-добре да си караме ламборджинита и да плащаме на мутомафията, да заграбваме и лапаме още и още ... до пръсване. Пък работниците и туриститие кучета ги яли. Нищо че тези пчелички ни изкарват паричките. Това се казва да режеш клона на който седиш, но като се има предвид отношението към природните ресурки какво чудно има за това към човешките
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63Колко от СОБСТВЕНИЦИТЕ и управителите на хотели са с виШУ?Дай ДАННИ колко от тях са висшисти!Украинките и молдовките, които внасяте висшисти ли са?