Красимира – жената разплакала Борисов, от утре е здравен емигрант

Държавата изоставила нея и детето й. Тя: Аз изоставям нея!
Обновена: 18 апр 2018 17:00 | 18 апр 2018 16:00, Камелия Цветанова
228
Красимира – жената разплакала Борисов, от утре е здравен емигрант
Снимка: Кадър Нова тв

За пореден път днес пред Народното събрание излязоха на протест родители на деца с увреждания, за да искат реформа социалната система, а съдбата на една жена с болно дете толкова развълнува премиера Бойко Борисов, че самият той призна пред министрите си, че е "гледал и ревал".

Още по темата

Той поиска и проверка лично от социалния министър на случай на дете с увреждания, при който "ненормален администратор кара хората да ходят напред назад".

"Гледах го (в телевизионен репортаж – бел. ред.), ревах да го гледам, лично министърът да се занимае. Малко човечност няма ли, държавни пари и заплати вземат", възмути се Борисов.

Жената, предизвикала силно емоционалната му реакция, се казва Красимира Обретенова. Тя е майка, която е била на всеки един подобен протест от 15 години.

Напуснала е родния Добрич само за да е по-близо до здравните грижи в София. Днес обаче няма да отидена площада - тя протестира, напускайки България.

Красимира вече е здравен емигрант.

"За първи път от 15 години няма да участвам физически в протест на родители на деца с увреждания", заяви Красмира пред Нова тв. 

Вместо това събира живота си в няколко куфара и утре напуска България.

"Тя изостави мен и детето ми, аз изоставям нея", заявява с тъга в гласа си тя.

Детето й се казва Пасионария и е на 16 години. Родена съвсем здрава, но като бебе менингит й нанася непоправими увреждания.

"Това е моята форма на протест, аз не мога да направя нищо повече", заявява Красимира.

В продължение на 16 години е вярвала в обратното. Красимира е сред първите родители на деца с увреждания, които излизат на протест.

"Проблемът не е в увреждането на децата ни, а проблемът е в системата", смята Красимира. 

Преди 8 години решава да е по-близо до системата и до всички здравни и социални институции и се мести да живее в София. Но по думите й се сблъсква с абсурд след абсурд.

"Можете ли да си представите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нешо елементарно, ако в метрото направи гърч да й фъсна спрей. Сега се справям с течен диазепам... Ама нали се сещаш как вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи", обяснява Красимира.

Тя е жената, осъдила соцалното министерство за начина, по който предоставя помощни средства, но казва, че от това не последвало нищо.

"Моята дъщеря получи сколиоза заради скапаната социална количка", заявява Красимира.

Абсурдът е, че щом детето е в количка, отказват да дадат ортопедични обувки... Обувките не са защото ще ходи, а, за да не му се изкриви ходилото.

За Красимира всяко явяване в лекарската комисия, която трябва да определи уврежданията на Пасионара, е изпитание. Защото от един лекарски подпис зависи и парите, които получава от държавата.

А само едно шише със специална храна на Пасионара струва 7 лева. На ден са й нужни три или 21 лева, 600 на месец.

"Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно... За пети път! Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила, нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК", заявява Красимира.

Заради всичко това тя не пропуска нито един протест на площада през последните 15 години. Досега.

"За мен емигрирането е начин на протест. Не искам да участвам повече в издръжката на тази администрация", заявява Красимира.

Преди два месеца се връща в Добрич и във Facebook се свързва с българско семейство с дете с увреждания в Холандия. Напуснали родната Варна преди две години, за да…оцелее детето им. И тя отива, далеч от България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко бе, сега Борисов ще им се скара на лошите и безсърдечните и всички слугински телевизии напоително ще отразят ДОБРОТАТА НА ВОЖДА.Ким чен ун пасти да яде.
21
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това ми било държава ! ЗАКРИВАЙ ! ! !
20
62
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не е длъжен да й гледа детето. Искала дете да си го отглежда както може. Комунизма свърши преди 29 години. Като иска комунизъм в СК или в Русия. Прав и път.
19
8
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Най-нелепото е, че ваксина за вирусен менингит има (ако става въпрос за това заболяване), но в нашия имунизационен календар разбира се я няма:(
18
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станете гербери или емегрирайте Бокова политика.
17
44
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отиват всички в Холандия, надухани главите, как виждаш ли малко пари им даваме, виждаш ли аз съм длъжен да ги издържам и задоволям всички техни прищевки.
16
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще се проверяват ЛИЧНО ЕДИНИЧНИ случаи, наредини лично от Галактическото слънце, самволюбення глу-пак от Банкя.КОГА НАЙ-ПОСЛЕ държавата ще заработит и институциите ще започнат да си вършат работата.Кога най-после ще престанем да живеем в постянния ПР на Тиквите.
15
4
 
42
 
! Отговори
Тиквата преди 6 години
Когато работата ти е да си напълниш джоба с държавни пари, няма място за сълзи. Просто казах, че съм ревал, но сърцето ми е кораво. На това ме научиха картофите, филиите с мас и Винету. Нямаме пари за инвалиди. Събираме за още един апартамент на Цв Цв. Поздрави, плебеи.
14
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това аз му викам тиквено лицемерие и демагогия. Този който промени правилата така че всеки имащ нужда от нещо, бе засипан с бюрократични спънки, за да може да се откаже още в началото. Спря пари и лекарства на крайно нуждаещите се. Човека който казва че не са проблем големият брой загинали в катастрофи, а проблем са големият брой трайно увредени в катастрофи, защото натоварвали социалната система. Човекът неразбиращ от нищо, но компетентен по всички въпроси.
13
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не иска да живее в Герберасткия Рай.Що така бе.Да не би да е само телевизионен.
12
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тези смешни,лъжливи пиари и прах в очите!Нацията загива - бяга,умира или е по затворите,един планиран пиар за пред публиката не върши работа,създайте такива условия за живот,че българите да не бягат и да не се страхуват да живеят в страната си!
11
6
 
30
 
! Отговори
akud преди 6 години
ako беше майка от малцинствена група с 500 лв. рушвет в ръцете, никога нямаше да има тези здравни проблеми
10
51
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всички меркантилни мрънкачи напуснат България и тук ще стане едно много по-добро място.
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е та Боко овен да плаче и да коментира като пасивен зрител нещата може ли, та той дори сам не си пише във фейса. Моля не го закачайте той не е виновен че се има за държавник който е домъкнал една редиЦа калинки за здравни министри. Държавата не е само асвалт плаал бил, а зравна и съдебна реформа кой да направи, искаме правова държава.
8
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли иниституции в тая Кочи-на.Защо всики трябва да ходят да плачат лично пред Мутрата.Това е пародия на Държава.
7
16
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И здраво и право, и куцо и сакато, всички бягат от тази прокажена *** българска! Това е кармата за диващината "възродителен процес".
6
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов и сълзи-СТИГА БЕ !!
5
25
 
8
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Юнкер е приятел на България,хиляди пъти по-ценен и по-коректен от червения император Путин- моля не го обиждайте!
4
6
 
37
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Заавлийката... в рая български няма място за подобни "глезотии" като помощи за болни деца.
3
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер, а не може ли и другите така да се ориентирант?