Протестиращи: Не уврежданията убиват децата ни, а държавата!

Родители на деца с увреждания излязоха на шести национален протест
18 апр 2018 15:45,
24

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Тук почива Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания - починала на 18.04.2018, след дълго и мъчително боледуване от зловещото бездействие на българското правителство", пише върху "некролог", залепен върху символичен надгробен камък.

Още по темата

Родители на деца с увреждания излязоха на шести национален протест. Най-малко 20 организации от 10 града в страната подкрепиха протеста с настояване за гарантиране на Лична помощ за деца с увреждания.

Протестът започна от Президентството, след което се пренесе пред сградата на Министерския съвет, като е планирано да приключи пред НДК.

Шествието премина под черни балони, като протестиращите пресъздадоха провеждането на погребение, чрез което символично се сбогуват с правата на хората с увреждания.

Междувременно отправят послание към управляващите: "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата!".

Протестиращите настояват хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет, в размер не по-малък от две минимални работни заплати.

Миналата седмица хора с увреждания също излязоха на национален протест. Те се обявиха срещу дискриминиращите, според тях, промени в модела за медицинската експертиза и ТЕЛК, властта спря промените и започнаха разговори с държавните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тези ужасни и кощунствени неща,които правят тези хора на този протест? Тези хора да не би да подкрепят Истанбулската Конвенция?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам и аз да кажа моето скромно мнение. Хората- било то здрави или увредени телом- са важни и НЕ са безполезни. Народът и държавата трябва да проявят грижа за всички нормални хора- и здрави,и болнички. Прави са някои хора,че някои от жените напоследък раждат болни,а не здрави деца. Разберете и това,че ако всички хора са инвалиди- то това вече не е народ.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нацията е болна щом жените не са способни да раждат здрави деца.Тези трябва да ги храним цял живот - безполезни същества.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко шесто дете се ражда с увреждания. Факт.Този показател е най-голям в България.
19
0
 
1
 
! Отговори
РИБАТА СЕ ВМИРИСВА преди 6 години
КАЖЕМ ЛИ ДЪРЖАВАТА, РАЗБИРАМЕ БОРИСОВКАЖЕМ ЛИ БОРИСОВ, РАЗБИРАМЕ ДЪРЖАВАТА.
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже!Те тези шедьоври не са за показване.Скрийте ги бе хора.Това фриик шоу ли е?Вместо да се засрамите какви сте ги пръкнали, сте ги извели за ужас и приказ.Че и недоволни (неблагодарни)на всичкото отгоре.Няма такава наглост.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божеее , тези хова очакват състрадателност от мутри .Горко им
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13-Твоите и моите пари отиват да се плащат разходите на такива,дето от тях нищо не става.Държавата не мисли за здравите деца,пак го повтарям.Иначе никой на никого не е длъжен.По времето на Аспарух която жена е роди недъгаво дете,на поход остават без храна.В древна Спарта такива деца се хвърляли от скала.Трябват здрави деца.Ама и уродливата нация.
15
1
 
10
 
! Отговори
реалист преди 6 години
По важно е блоковете да бъдат санирани.
14
4
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
кво и да се пенявиме, класическият българин е загрижен по форумите, иначе ако съседа му е инвалид и се срещнат на стълбите ще е "ей сакатия, мръдай, никой не е длъжен да се съобразява с тебе". включително и тоя *** с питанките и главните букви. турайте филтъра че е наближил момента за #jesuis днес точка беге
13
4
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Ей пед... пенсиите си ги плащаме ние бе мекокитко ! За това ни удържат всеки месец. Я не не залъгвайте, защо детето ми ще ми плаща пенсията капиталистически *** такъв. Къде отидоха парите където родителите ни са внасяли цял живот ? МОИТЕ РОДИТЕЛИ ПОЧИНАХА, КЪДЕ ОТИВАТ МОИТЕ ПАРИ ? Я стига номера мръсни убийци, ще висите по ст.....
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква държава , държава вече няма , закрита е , абдикирала е .....В момента има само един криминално-политически елит , който гледа само в джоба си и абсолютно НИЩО друго не го интересува.
11
6
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
я сега да помислиме, защо всички прояви, от тая на даскалите, през тая на милиция/пожарна, и свършиме с протеста на кьоравите са организирани единствено от кнсб? щото ги е грижа ли? а дали осигуриха на протестиращите нормални условия (вода, специализирана храна, тоалетна) или като оня дето пребих оня ден, са ги заплашили че ще им спрат безплатните лекарства?
10
6
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
я сега да припомниме, кви са заплатите на председателите на комитетите на хора с различни увреждания, защо примерно тоя на диабетиците говори за "аз имам хора", като миков на избори, и коя е истинската цел на партийното мероприятие.
9
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,това е прекалено!Вие на здравите ни деца не обръщате такова внимание-дето после тези деца ще Ви плащат пенсиите и социалните.Обръщате внимание на деца с увреждания,които какво ще дадат на тази държава?Нищо!Само разходи.Да не говорим,за качеството им на живот.Гледайте здравите,читавите,те са бъдещето на,държавата.На тях ще разчитате после,те са бъдещите ходещи касички.
8
3
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
я сега да припомниме колко деца умряха от стафилококова инфекция в северозапада 76та, предизвикана от член на гръцката компартия. и за колко имаше работещи антибиотици (американски )
7
4
 
4
 
! Отговори
до Изгърбич Джендари преди 6 години
Троловете не спят ! Поне грам истина и логика да имаше в глупостите ви из.р.о. мр.ъ.сни
6
5
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До !!!!!!!!Я сега да приппомниме как достъп до истински лекарства имаха само синдикалисти и партийци и леко да угасиме главните букви , да не угаснеш докато идеш до магазина.
5
4
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
ЗАЩО РЕВЕТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА БЕ ? НАЛИ ИСКАХТЕ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, НАЛИ ИСКАХТЕ КАПИТАЛИЗЪМ ? НЕ СТЕ ЛИ КАКТО КАЗВАТ Г.А.Д.ОВЕТЕ ОТ УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ ? ЗАЩО РЕВЕТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА КОЯТО РАЗПУСНАХТЕ ПРЕЗ 89ТА ? Е НЯМА Я, ИМАШ ПАРИ ИМАШ И ЗДРАВЕ, ИМАШ И ХРАНА ХУБАВА И Т.Н. НЯМА ГО СОЦИАЛИЗМА, КАПИТАЛИЗЪМ Е.
4
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дечица,идете да се помолите на една лелка от с.Крушовица,тя има парички от "Техноимпекс" може и да ви даде,ама надали!