Комунизмът в учебниците! Искат го две трети от българите

И още: Да се проверяват повече лица, а резултатите - публични
30
Комунизмът в учебниците! Искат го две трети от българите
Снимка: архив, БулФото

59% от българите искат в програмите за 10-и клас да се изучава комунистическият режим, 22% са против. Данните от експресно социологическо проучване на "Екзакта" бяха обявени на международна конференция на Комисията по досиетата, посветена на документите на комунистическите тайни служби.

56% от българите желаят публично оповестяване на резултатите от проверките за принадлежност към службите, сочи проучването, проведено през този месец.

Всеки четвърти българин се интересува от работата на комисията по досиетата, като това не са политически обагрени хора, отчита проучването, цитирано от БНР.

По традиция мъжете над 50 години, хората с висше образование и столичани проявяват значителен интерес към миналото и работата на службите у нас. Нараства и броят на хората, които виждат смисъл в съществуването на комисията по досиетата. 57% от българите желаят публично оповестяване на всички резултати от проверките, отчита Лидия Йорданова от "Екзакта".

"Избирателите на повечето политически формации у нас категорично подкрепят съществуването на комисията. Единствено симпатизантите на БСП са на полярни мнения и на практика отговорите им показват разделение. 41% от социалистите се обявяват за съществуване на комисията, а 36% са против", обяви тя.

Над 60 на сто от българите са убедени, че хората на ръководни длъжности задължително трябва да се проверяват за съпричастност към бившата Държавна сигурност.

Нужни са промени в Закона за досиетата, отчита още изследването. Най-масовото очакване за промени в закона, заявено от 25% от пълнолетните българи, е свързано с общественото желание за разширяване на обхвата на проверяваните лица от комисията.

"Очевидно все още съществува известен дефицит на доверие по това дали всички сътрудници на бившата Държавна сигурност в крайна сметка ще бъдат някога публично огласени", коментира данните Лидия Йорданова.

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов подчерта, че за близо 12 години от приемането си Законът за досиетата работи, но има и много за вършене.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само че комунизъм в България никога и по никакви шаблони/мерки/примери/логики не е имало!! В България имаше чиста и проста милиционерска диктатура най-вече на простака като неговия манталитет се издигаше в култ към личността! Днешна България не е по-различна!! Единствената разлика е "религията" на меркантилността прикрепена към безхаберието и масовото зомбиране на 'шушанците'! Ако някога сме били велики, то сега сме пародия на нация и държава!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Повечето хора искат да се изучава за да е ясно на младите каква пародия е комунизма. Един театър за пред масите. Да не се лъжат децата с фалшиви истори за това колко е било добре тогава.
24
2
 
1
 
! Отговори
до Бостанджия преди 9 месеца
Само очаквам да обясниш, как изчисли, че сега можеш да купиш 400 дини?
Със каква заплата? Ако е средната според НСИ - чисто около 700 лева, то пак не може. Колко тежи една диня?
Като бях малък, вземахме по цели чували- около 200-300 килограма за тогавашните 2-3 лева. Беше много вкусно диня със сирене (истинско сирене за 2,60 килограм тогавашни пари) и истински пресен мед.
23
3
 
7
 
! Отговори
Къде е проблемът преди 9 месеца
Проблемът не е в това че ще се изучава "комунизъм"ът ( по-скоро социализъм-ът), а в това че ще се показва изкривено и едностранчиво, в интерес на новия капитализъм! Там няма да обяснят защо почти всичко което се вижда наоколо (без метрото и някой друг километър от околовръстното) е построено през социализма и защо през 1975г са родени 175000 деца, а сега 62000 и т.н. Но пък е добре, че като пораснат, ще разберът, че това е единствената алтернатива...9
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЦЕЛТА НА ЗАПАДНИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ Е - МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ ДА НЕ РАЗБЕРЕ КАК НЕ СА УСПЕЛИ ДА ПОСТИГНАТ ТОВА КОЕТО Е БИЛО ПРЕЗ КОМУНИЗМА - БЕЗПЛАТНО УЧЕНИЕ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - БЕЗ ЦИГАРИ И НАРКОТИЦИ В УЧИЛИЩАТА - ЧИСТА И НАТУРАЛНА ХРАНА ...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
90 % от българите искат да се махнат партийните субсидии, ама кой му пука. Що не се позовете на тая цифра, която е много повече от две трети и да публикувате материал за това, че заметоха референдум под килима и погазиха волята на българския народ.
20
1
 
2
 
! Отговори
Цонко преди 9 месеца
Ако бяхме избесили другата една трета навреме, сега нямаше да се терзаем с подобни въпроси!
19
1
 
3
 
! Отговори
www преди 9 месеца
НЕКА МЛАДИТЕ ДА НАУЧАТ КАКВО Е БИЛО ПРИ ЛОШИЯ КОМУНИЗЪМ И КАКВО Е СЕГА ПРИ ДОБРАТА ДЕМОКРАЦИЯ...
18
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 9 месеца
Шайката от ГЕРБ иска да заличи миналото си на слуги на политбюро и ЦК на БКП!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"56% от българите желаят публично оповестяване на резултатите от проверките за принадлежност към службите, сочи проучването, проведено през този месец."
Стига с тази дъвка! Прочистени архиви! Вадене на досиета избирателно, само срещу неудобни...
56% наивници! Не може да бъде истина!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А *** защо не искат този голям период от 45 г. да се скрие толкова много ли ги е срам от станалото за това време
15
3
 
3
 
! Отговори
Ха ха! преди 9 месеца
Забранете Комунизмът и го направете Интересен.Щото капитализмуса взе да пресъхва...
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бандитско терористичен режим поставен на власт от чужда сила . Довел до чуствително изоставане от съседните страни във всички области .Загубил една четварт от територията на страната инакрая гласувал да се премахне България за да се създаде 16 република ва ссср . Мисля че е съвсем точно описание
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Период когато банда крадливи бо,клуц,и от най ниската от,айк,а бяха сложени на власт от най скапаната държава съществувала някога ссср .
12
9
 
8
 
! Отговори
Бостанджия преди 9 месеца
До Анонимен
Динята тогава беше 5 ст. за кг., но можеше да си купиш със заплатата си само 20 дини. Днес динята е 50 ст. за кг., но можеш да си купиш 400 дини със заплатата си! Както виждаш,има една "тънка" разлика.
11
8
 
19
 
! Отговори
комунисти бандити преди 9 месеца
Тези 22 % които са против изучаването на комунистическия режим , са комунистически бандити които ограбват българският народ и които направиха българите роби на руснаците ! Много жалка нация сме щом позволяваме на малцинство от 22 % да завземе властта ,хотелите ,заводите и да ни ограбва както си иска !
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 6

Не е точно както си го написал, но пък винаги може да прочетеш и научиш нещо.
Освен това сигурно ползваш интернет и едва ли би ти представлявало трудно да прочетеш кога и в какво е обявен комунистическият режим в България.
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Достатъчно е да се напише оценката на Т.Ж.:
КомунизЪма е едно недоносче...
...,а русофилите са инвитро заченати създания на „вечната дружба” !
8
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 7
И да не забравя - доматите ,краставиците и сиренето бяха истински, динята беше - 5 ст/кг
7
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То не е комунизъм, а социализъм. Комунизма го има сред братята

И как ще го представите? Банчика, 10 ст, бозичка - 6 ст, билет градки транспорт - 6 ст, безплатно здраве и образование, ключовете на апартаментите тояхо под черджето. Че те всичките ученици ще го искат обратно