"Да" за по-ниски заплати на депутатите, "Не" на скока на тока!

"Галъп": Българите приемат критиките на президента към властта
Обновена: 27 апр 2018 17:06 | 27 апр 2018 13:45, Веселина Йорданова
37
"Да" за по-ниски заплати на депутатите, "Не" на скока на тока!
Снимка: архив, БулФото

На фона на социалното разслоение у нас хората не биха понесли увеличение на цената на тока и автоматично подкрепят всякакви социално звучащи мерки като намаляване на заплатите на депутатите.

Това показват данните от традиционния сондаж на "Галъп интернешънъл" по актуални теми, проведен сред 801 души между 19 и 22 април.

Подкрепа за предложението на Корнелия Нинова за намаляване на депутатските заплати дават 91% от запитаните, мнозинство от 84% казва, че в този момент не би могло да понесе увеличение на цената на тока, а мнозинството от 63% се противопоставя на връщането на царските имоти. 66% одобряват идеята собствениците на по-замърсяващите автомобили да плащат повече.

Заради високото усещане за несправедливост, българите са склонни да приемат и критиките на президента Румен Радев към властта. 

Мнозинство от 60% са чули за речта на президента (че в държавата се действа "на тъмно" - бел. ред.), а мнозинство от 69% от тях одобряват критиката към правителството. 19% не я одобряват, а останалите се колебаят.

Общото ниво на критичност към властта у нас остава силно, въпреки подкрепата за външнополитическите действия на премиера Бойко Борисов, уловена в предишни изследвания, посочват социолозите.

Затова и 91% смятат например, че скорошното бягство от затвора е атестат за слаба работа на властите, а само 7% приемат, че подобни неща могат да се случват, дори и при добре свършена от страна на властите работа, а обясненията от типа "Монте Кристо" не се възприемат.

Високо е желанието за прекратяване на злоупотребите с инвалидни пенсии - 92% от запитаните споделят, че такива злоупотреби са много и това трябва да се прекрати. Това е още един израз на нарушеното усещане за справедливост.

Сагата с кмета на район "Младост" Десислава Иванчева обаче по-скоро поляризира общественото мнение. 44% намират, че случващото се с Иванчева изглежда по-скоро скалъпено, 34% са на обратното мнение, а цели 22% не могат да преценят. Тези резултати показват, че независимо от силното обществено желание за справедливост, охраната на човешкото достойнство като ценност стои високо в скалата на българите.

В същото време ясната позиция на прокуратурата по казуса с Желяз и останалите българи, търсени в САЩ (заявена още в средата на месеца), печели симпатии за прокуратурата и главния прокурор – мнозинство от 60% одобрява това, че прокуратурата не потърси задържане на всяка цена за Желяз и другите. 

Новото издание на традиционния сондаж на "Галъп интернешънъл" по актуални теми е проведено сред 801 души чрез телефонно интервю по панелна методика, осигуряваща надеждност. Сондажът е проведен между 19 и 22 април. Тези сондажи служат за формиране на хипотези в бързо променящата се обществена среда.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
21
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 11На теб колко пъти да ти се обяснява че последните избори бяха организирани наблюдавани и контролираниот служебното правителство на Радев и червената компания.Как ГЕРБ ще фалшифицират резултати като нямат възможност да го направят.Сменете я тази опорка че ставате вече за смях
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PROKURORA TREBVASHE DA PREDADE GELYAZ NA AMERIKANSKITE VLASTI.SEGA USA SHTE OSADYAT BALGARIA,CE E NARUSHILA EMBARGOTO I NARODA SHTE PLASHTA.
11
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после пак ми говорете,че ГЕРБ печелели изборите.Печелят ги с мутренски натиск,купуване на роми и грандиозни фалшификации.Смятайте колко са зле,щом корпоративният и купеният вот не им стигат до никъде и се налага да фалшифицират протоколи и да подменят чували с бюлетини.И в резултат на всичко това пак едвам бият с 2-3%.Реално при едни наистина честни изборо ГЕРБ ще хванат не повече от 7-8%.
10
3
 
25
 
! Отговори
Do Анонимен 8 преди 5 години
Do Анонимен 8Г-н Борисов, защо с анонимност. Кажете си, че сте ВИЕ.
9
4
 
46
 
! Отговори
Морски преди 5 години
ГЕРБ е мафия!!!Докато са на власт оправяне няма.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До политолога. Абсолютни глуппости си написал. Ама то с всички политолози е така.
7
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намаляване на доходите на политиците било популизъм. Увеличаването на доходите на работещите и на пенсионерите също популизам. Популизъм е и искането да не се увеличава цената на тока. Извода е да се забрани използването на думата популизъм. Тя няма нито форма, нито съдържание, нито благозвучие.
6
32
 
7
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Поредното надупване на агенция "Галлош" към бесепарите и резидента-***. Е, нищо ново, те са си червени маймуни не само отзад.
5
2
 
40
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
"Да" за по-ниски заплати на депутатите, "Не" на скока на тока!"То хубаво, ама ама това зависи от онези първите, дето искаме да вземат по-малки заплати. Е, няма как да стане
4
7
 
17
 
! Отговори
Правя салата с ръце преди 5 години
Искам да Ви попитам събота и неделя как ще е времето.Сигурно не е мястото тук, но моля Ви бъдете обективни.Запазих си 4 звезди на Банско хотелче и неюа да е дъждовно.
3
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато тръгнеш да ядосваш някого не се опитваи да го правиш има една приказка инструктор радев които сее заял добро нее видял и ти и сподвижникати ще имате светло бъдеще пожелавам ви успех с вас повече не мисля да се ядосвам всеки гледа себе си така да е и аз почвам ще доиде време когато ще ме гледаш и търсиш лично ти го обещавам
2
7
 
44
 
! Отговори
Политолог преди 5 години
Защо им е на ГЕРБ да си вдигат заплатите.Сега Ковачки като вземе ЧЕЗ през кака Гинка ще им бутне директно дебелите премии на куп.Хем вълка сит хем агнето цяло.А ние догодина пак ще си пуснем бюлетината за ГЕРБ и ще си плащаме ток. който е с 300% надценка!!!
1
5
 
65
 
! Отговори
Къци преди 5 години
Аз наистина взимам 250лв пенсия и минавам за "богат" пенсионер, как 4-5 хиляди лева депутатска заплата е ок?! Не мога да го разбера, честно. Да дойдат тези господа да изкарат един месец с 250лв да ги видим..