Млечните продукти - от мляко! Ще глобяваме, отсече Порожанов

Налагат строги ограничения в използването на растителни мазнини
Обновена: 29 апр 2018 10:52 | 28 апр 2018 17:04, Веселина Йорданова
64
Млечните продукти - от мляко! Ще глобяваме, отсече Порожанов
Снимка: БТА

Ще бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов, който присъства на Националното изложение по животновъдство в Сливен.

Още по темата
По думите му през тази година има определени спадове в цените на овчето мляко, както и стокови количества, които стоят от дълго време в мандрите. Качеството на млечните продукти, според него, се компрометира от това, че определени фирми влагат в продукцията си растителни мазнини.

Преработвателите, които ще произвеждат млечни продукти, трябва да ги правят от мляко, а тези, които правят имитиращи продукти, ще бъдат в друга група, заяви Порожанов.

"Нашето намерение е да забраним преработката, доставката на растителни мазнини при млечните преработватели, които произвеждат сирене, кашкавал и др.", каза той, цитиран от БТА.

След изтичане на нормативния срок ще бъде въведена забрана за използване на палмови мазнини в млечните предприятия. Тази забрана няма да касае фирмите, произвеждащи имитиращи продукти и сладкарски изделия.

Ще бъде създадено специализирано звено към земеделското министерство, което ще извършва проверки, независими от агенцията по храните, съобщи още министърът. Освен млечните, ще бъдат проверявани и етерично-маслените продукти, като например розовото масло, както и птицевъдните ферми.

Недобросъвестните търговци и производители ще бъдат санкционирани и ще им бъдат съставяни актове. Министърът коментира, че се надява по този начин да бъде върнато доброто име на българските продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Порожанов,какво значи "ще налагаме строги ограничения за използването на растителни мазнини"?Пак оставяте вратичка за свои хора,май.
10
27
 
2
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Палмовото масло е полезно.
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е,че няма контрол,затова всеки си слага каквито *** пожелае,за да му излезе по-евтино.А иначе се сърдим на западните страни,че са въвели двоен стандарт.Интересно защо техните производители правят качествени продукти за техния си пазар,а нашите не могат.Ония толкова ли са съвестни или контролът е на макс и санкциите са жестоки?
8
12
 
9
 
! Отговори
X преди 6 години
Млякото, ако ще и най-натурално да е, не е храна за хора, а за теленцето на кравата и само за него. Но, да, растителните мазнини са проблема, точно така, ако ги няма е мега здравословно да пиеш и ядеш храната на малкото теле.
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не строги ограничения,а пълна забрана за използване на хидрогенерирани мазнини.В страната се внасят десетки хиляди тона палмово масло и го влагат във всичко.Влезте в който и да е хипермаркет или друг магазин и няма да откриете стока без палмово масло.ДОКОГА ЩЕ ТРОВЯТ ДЕЦАТА НИ?ДОКОГА ВЛАСТТА ЩЕ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ и ЩЕ ПОКРОВИТЕЛСТВА БЕЗОТГОВОРНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ?
6
8
 
9
 
! Отговори
Давид преди 6 години
Красиво е ! Ние ще ви научим да сте Българи :) И най прелестното е че знаете аз кой съм . Но така ще ви превъзпитаме . Това е целта . Когато си мислите , че сте задоволени и сигурни , Ние идваме и показваме , че грешите . Сърби , Косовари , Босненци , Хървати , Албанци , Македонци ,, Балканци ,, , Руси , Европейци . Вие какви сте ? Една голяма част от нещо по голямо ! Службите - вашите и нашите са пародия :) Само един балкански съюз би могъл да е символ на обединението . :)
5
9
 
15
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
След като забранят палмовото масло в сиренето, моторно масло ли ще започнат да слагат?
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж го бяха забранили. Преди години въведоха декларации - всяка мандра можеше два пъти (ако не се лъжа) годишно да декларира какво ще произвежда - продукти от мляко или имитации.
3
3
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
при толкова субсидии млечните продукти от палма
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Директно трябва да се забранят всякакви примеси в млечните продукти,всякакви,да върнат стария БДС!Така няма да страдат нито животновъдите,нито производителите,нито хората,които се хранят с ***!
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, това вече не го ли бяха збранили?