Рекордно! Българите забогатели с 6,1 млрд. за година

Допълнителен доход идва от ръста на заплатите и на заетостта
4 май 2018 07:00, Елка Василева
188
Рекордно! Българите забогатели с 6,1 млрд. за година
Снимка: архив, Reuters

Финансовото богатство на домакинствата в България нараства с 6,1 млрд. лева през 2017 г. – най-много от 2007 г. година насам, като достига 77,2 млрд. лева. Данните са от доклада за първо тримесечие на 2018 г. на “Индъстри Уоч”.

Забогатяването се дължи на няколко фактора – от една страна ръстът на заетостта – с 4,4% средногодишно и на средната заплата – с 10%, създават 5,1 млрд. лева допълнителен доход за заетите българи през 2017 г.

Все повече хора намират реализация на европейския трудов пазар. По този начин емигрантските пари възлизат на 1,953 млрд. евро през 2017 г., нараствайки с 30% за година, пише "Труд".

Лихвите по депозитите вече не са значим източник на финансово богатство, добавяйки 183 млн. лева към годишните домакински бюджети, посочват от "Индъстри Уоч".

Според тях българите стават все по-оптимистични и харчат повече, както за краткотрайни, така и за дълготрайни стоки. За целта все повече хора са склонни да теглят кредит, като около една четвърт от допълнителното потребление през изминалата година е финансирано именно чрез потребителски заем. Все още обаче кредитната експанзия изглежда умерена спрямо бума през преди кризата.

Жилищното богатство на българите също расте – с 8,1 млрд. евро за година. Причината обаче е основно поскъпването на имотите в страната.

Цените на жилищата се увеличават общо с 8,2% през 2017 г., като поскъпване има в 24 от 28 области, посочват от “Индъстри Уоч”. Според темпа на увеличение на цените през 2017 г. България изостава в ЕС единствено от Ирландия, Португалия, Словения, Холандия и Чехия, но е значително пред Румъния.

Цените на храните и суровините също се покачват у нас, което ускорява инфлацията до 2,2% средно за последните 12 месеца до март 2018 г. Това се отразява както на домакинствата, така и на фирмите и правителството. Ускоряването на инфлацията при равни други условия ограничава покупателната способност на доходите и спестяванията и насърчава потреблението. Повишаването на инфлацията обикновено означава по-високи приходи за производителите и търговците и по-лесно обслужване на техните задължения към кредитори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подобряват се нещата ...Нормализира се държавата
20
4
 
15
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Коментарът ти е лишен от логика ..Сравняваш най скъпия град в света с един беден район на България ,глупаво просто
19
10
 
8
 
! Отговори
М преди 5 години
Който иска добра заплата трябва да учи! Следете кои са водещите индустрии и се насочвайте. Днес който има актурални знания и умения и може да работи със най новите технологии - гладен няма да остане!
18
1
 
23
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 5 години
1000 лева минимална заплата сега веднага.
17
24
 
7
 
! Отговори
До Bobo преди 5 години
А ти какво направи за да ти скочи заплата със повече? Какви усилия положи?Какви нови умения придоби?Инвестира ли някъде спестяванията си?Или чакаме всичко да ни падне от горе е ей така, бонус?
16
8
 
28
 
! Отговори
Bobo преди 5 години
До ДаДа да да.......Стига се връщахте назад!Преди е нямало за какво да се изхарчат парите,но е имало пари.Сега има за какво да се харчат но Пари няма.Това е прах в Очите ......... Поне при мен за 4 години заплатата ми скочила с 50 лева .....На дъното сме по всички показатели..Примерно в Лондон само таксата за смет е между 150-350 паунда всеки месец!В северозападна България само за чували че има Работа и че има заплата над 500 лева..
15
2
 
38
 
! Отговори
Киро шарнира преди 5 години
Онези 240 българи и техните семайства и техните поставени лица по градове....но останалите кога ще забогатеят?
14
1
 
22
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 5 години
*** - оти не си написала имената на забогателите с 6 милиарда ? Ммм ?
13
1
 
22
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Ооооо да с 6,09 милиарда са забогатели 20-тина късметлии и с остатъка са забогатели 2-3 млн. души от населението...Чудо!
12
5
 
32
 
! Отговори
Циник до Курцио преди 5 години
"1,9 милиарда емигрантски пари, без които *** ще рухне икономически,останалите 4 милиарда- в касичката на Баце и другите тарикати!Кога ще "ремонтират" пак плочките пред НДК,да усвоят малко средства!?"От 89 пращах DM....сега пращам ? .... да е жив и здрав брат ми!
11
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търкането на билетчета до къде води :D
10
58
 
12
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Благодарение на ГЕРБ България вече е европейска държава със среден стандарт. Сега остава само да приемем еврото. България вече започва да се превръща във лидер и основен играч във западна Европа.Сега през нашето председателство на ЕС ако се постигне и обединение на западните балкани, нещата ще потръгнат супер. А преди 10 години никой не е и подозирал че ГЕРБ ще се превърнат във най успешната партия в историята на България.
9
14
 
15
 
! Отговори
Жо преди 5 години
КОЛКО е това нарастване на финансовото богатскво- някакви си 6 милиарда евро. Нищо работа.Ако напуснем Европейския съюз и НАТО и въведем рублата като валута, тогава ще видите какви милиарди ще премятаме. Като си купуваме жилище, няма да можем да преброим нулите в цената.
8
6
 
48
 
! Отговори
Курцио преди 5 години
1,9 милиарда емигрантски пари, без които *** ще рухне икономически,останалите 4 милиарда- в касичката на Баце и другите тарикати!Кога ще "ремонтират" пак плочките пред НДК,да усвоят малко средства!?
7
3
 
42
 
! Отговори
ами преди 5 години
Простотии колкото искаш......наглост по-точно!
6
61
 
16
 
! Отговори
Да преди 5 години
Наистина започна да се усеща подобряването на стандарта последните години. Безработицата е много ниска и реално не печелят само тези които ги мързи.Днес има много млади и образовани хора които си изкарват добри заплати, имат жилища, коли. Едно време никой нямаше такива работи. Всички бачкаха за 120-150 лева и ходеха на работа с градския транспорт. Нямаше от къде човек да си купи едни нормални дрехи. А да не говорим за нещо по специално. Да имаш кола на 18г беше научна фантастика.
5
5
 
68
 
! Отговори
Наглеца преди 5 години
По-добре си променете заглавието: Рекордно! 220 от Българите забогатели с 6,1 млрд. за година, другите 6-7 милиона кучета ги яли.
4
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започвам да изтребвам алчници в мазните боянски палати .
3
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
рекордно българите наи бедните в европа но и не само там
2
3
 
37
 
! Отговори
онбашията преди 5 години
жалко, 2008ма повече ми харесваше, искам пак да се върне кризата.