Честваме Св. Георги Победоносец и Деня на храбростта!

Светецът е един от малкото почитани и от християни, и от мюсюмани
Обновена: 6 май 2018 12:26 | 6 май 2018 07:15, Александър Попов
28
Честваме Св. Георги Победоносец и Деня на храбростта!
Снимка: БПЦ

Днес Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец - един от най-почитаните светци у нас, както от християни тка и от мюсюлмани.

Християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклециан /284-305 г./.

Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен. Погребан е в палестинския град Лида, който е днешният град Лод в Израел. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от чудесата, извършени от Св. Георги и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, е чудото, станало близо до град Вирит, в днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на змееборец в християнството, поради което е обявен за светец - воин, покровител на войската.

Според народните вярвания Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е лятната половина на годината. Именно затова се вярва, че днешният празник поставя началото на новата стопанска година. Затова днес се спазват много обичаи и традиции, свързани със земеделието.

Почитаме паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-често срещани са освещаване на герьовско агне и обредни хлябове. Прави се курбан, пече се агне и цялото семейство се събира на празнична трапеза.

Вечерта преди Гергьовден не се дава заем, особено от мляко, сирене масло и въобще млечни продукти, за да не бяга млякото от животните.

Пред Гергьовден не се зачева дете, за да не се роди с недъг. На празника не се и спи, за да не отиде сънят на агънцата.

Над 180 000 българи празнуват днес. Сред тях са всички с имена на Георги, Гергана, Габриел, Габриела, Гинка, Ганка, Ганчо, Галя, Галин, както и производните от тях.

Празникът се чества и като Деня на храбростта и като празник на Българската армия. През 1946 г. властта прекъсва традицията на празника и 6 май става само "Ден на пастира". През 1993 г. са възстановени честванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истинатаЕ чак пък "гръцко море",не се изхвърляй толкова с тези лъжи,защото точно елините(гърците) наричат траките "тесалократи" - владетели на моретата.Да не забравим и финикийците,етруските, които също са допринесли много.Употребяваната от гърците и византийците титла Василевс(император),също е с тракийски корени,от думата Базилевс(владетел) на тракийски.Много хора и народи са допринесли за културата на Византия и Рим.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истинатаКаква римска империя?То и името му е гръцко,сляп ли си?Християнството е прието по-късно от византийците,Свети Георги е живял преди това.Много "умници" се извъдихте,които изобщо не познавате историята на изтока,но се изказвате.Да не говорим,че във Византия са живяли славяни,българи,немци и други,а римляните почти са липсвали,били са една шепа хора.
13
0
 
2
 
! Отговори
До: 5 преди 5 години
То стига само Георги Димитров,инаф.Разписа на Сърбите,и им подари наша българска земя,и Български Народ.Добре че беше Ванчето Михайлов да го ,,даврандиса'' малко,инче щеше и ,,Пирина'' да иде зян.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо всички си си мислят че Свети Георги,изобразен на иконата с копието,убива комуниста?Може да е някакво друго человеческо зло.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пак обърнахте хубавия празник на политика!Последните редове са чиста лъжа,винаги сме празнували Гергьов ден,не е бил забраняван у нас!Нито някой от другите именни дни,напротив при нас именните църковни празници се празнуват и почитат,именника се полива с вода,докато в Европа нямат такава традиция.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Свети Георги убива злото!"Така е известна тази икона и затова е почитана.
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Храбростта ли??! Леле майко! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Господ/Бог ни гледа и се търкаля от смях!
8
0
 
11
 
! Отговори
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК преди 5 години
НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И ЧИД НА ИМЕННИЦИТЕ!!!!!! НЕКА СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ НИ ДОНЕСЕ ПОБЕДА НАД ОНЕЗИ,КОИТО РАБОТЯТ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!
7
2
 
2
 
! Отговори
Клара преди 5 години
Защо не почиваме и на Димитровден тогава? И на коя армия почитаме празника? Не се сещам!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса е дали някой го интересува връщането на каракачанката?пардон... казармата.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не познавам лош човек с това име. Най-добри пожелания към именниците!
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит Гергьовден и честит 6-ти май - Ден на храбростта и праник на Българската армия!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свети Георги скоро ще обезглави демонокрадичната ламя.
2
1
 
20
 
! Отговори
Честит преди 5 години
Св.Георги на всички БЪЛГАРИ!ЗДРАВЕ и УСПЕХ във всичко!Господ с ВАС, смели военни и моряци!
1
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава Св.Георгия Победоносца! Слава России!

Спонсорирани публикации