Антична римска резиденция откриха в Кюстендил

Археолози: Зданието е мащабно, било е резиденция на епископи
Обновена: 15 май 2018 19:35 | 15 май 2018 19:35, Анисия Иванова
8

3164 гледания   |  Още видео
Резиденция на епископи в древния град Пауталия откриха археолози в Кюстендил. Сградата е построена през II в. и е съществувала докъм VI в.

Според археолозите античното здание е резиденция на епископи, защото е забележително с мащаба и визията си и се намира много близо до епископската базилика.

"Касае се за сграда, която има в централната си част открит вътрешен двор, от който ние разкриваме каменните плочи от настилката, както и вътрешен двор, който е не по-малко от 100 кв.м. Той е ограден от 4-те страни с колони с портици, последвани от различни по функция и големина помещения", разказа пред Bulgaria ON AIR Румен Спасов, ръководител на обекта.

Сградата е откривала впечатляваща гледка. Археолозите са убедени, че находката е изключителна и може да даде добра представа за живота в периода VI в.

В резиденцията е имало работни кабинети, от които е изпращана религиозна кореспонденция към другите части на римската империя. Предвидени са били и специални стаи, в които са посрещани гости.

Според Румен Спасов находката е лежала 1600 г. в земята и "може и сега да се използва за настилка, без да трепне". Сградата е разрушена във втората половина на VI в. по време на славянско-аварските нашествия в балканските провинции на империята, на юг от р. Дунав.

До края на археологическите разкопки пред галерията остават две седмици. След това ще се решава какво ще се прави с откритата сграда.

Находките в Кюстендил, открити през годините, са много, тъй като градът е разположен върху останките от древния град Пауталия.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Оги преди 10 месеца
И какви монети откриха .....
6
0
 
0
 
! Отговори
Асен мустака преди 10 месеца
Досега спяха сега хукнаха да имитират деиност и забавят строежи....
5
0
 
0
 
! Отговори
Миташки преди 10 месеца
Търсят дипломата на шефа си ....
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде отрийте най-накрая един артефак от славяни, бе. Нали за 6-ти век говорим.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На предните разкопки пак така писаха,за римския и период,а за много по-големия Средновековен български период,нищо не писаха,просто го премълчаха.Една десета история ли ще учат хората?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Римската империя има-няма се е задържала около 3 века на Балканите,след това следват нашествията и Великото преселение на народитеА след тези около 3 века,римската империя все повече заприличва на християнска Византия,а официалния език се заменя с гръцки език
И каквото намерят от Средновековието - все е "римско",нищо че друг народ е живял не 2-3 века,а над 13 века по тези земи!
През IV век след зачестили набези на варварски племена е изградена крепостта на Хисарлъка и е имало живот там до 15 век
1
0
 
2
 
! Отговори
shrek преди 10 месеца
Да, те в Римската империя щото са строили на епископите сгради. Ама във вид на кръстове покрай шосето и епископите са висяли по тях.