Евтаназията – между етика, медицина, морал и право

Историята на 104-годишния учен Дейвид Гудал постави много въпроси
17 май 2018 19:52, Красимир Ангелов
30

Историята на 104 годишния австралийски учен Дейвид Гудал, който се подложи на евтаназия, повдигна много въпроси в последните дни. Учени, юристи и медицински лица са в постоянен спор за това трябва ли да се узакони евтаназията.

"Сладката смърт" е легализирана в Белгия, Холндия, Швейцария и няколко американски щата. Достигна ли човечеството онзи момент в развитието си, в който ние сами да решаваме колко дълго да живеем – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от юристите Стоян Ставру и Христо Кутиев.

"Евтаназията изисква наличие на няколко фактора – пациентът да е неизлечимо болен, да е потвърдил неколкократно и непоколебимо своето желание да сложи край на живота си, трябва да е преминал и през редица консултации с различни специалисти", коментира Христо Кутиев.

В България по темата се заговори преди около 8 години, когато страната ни се опита да направи крачка в тази посока. След бурни дебати в парламента предложението за легализиране на евтаназията обаче беше отхвърлено.

Узряхме ли за дискусията?

"Законодателството в България е изключително консервативно. Евтаназията е криминализирана и не се прилага на територията ни", коментира Христо Кутиев, докторант по наказателен процес към БАН.

В спора за евтаназията влиза и църквата. Теолозите са твърдо против легализирането й. "Църквата е много важна част от дебата. Живеем в свят, в който животът е свещен дар", сподели в студиото Стоян Ставру, преподавател по биоправо.

Още по темата вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анон преди 5 години
И аз подкрепям да има право на избор. Знам какво е нетърпима болка и знам какво е да се чувстваш в тежест на другите. Мога само да си представям първото, без надежда за оправяне, в комбинация с второто какво е.
29
0
 
5
 
! Отговори
Lina преди 5 години
Всеки трябва да има правото на избор. Понятието "живот" е твърде смело при някои болести ( неизлечими, терминални, вземащи всеки ден от болния и от близките) Но... да сравняваме Бг и Швейцария е смешно. Хуманността не е на мода тук.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто не можете да сравнявате вашите ежедневни неволи от сорта на "не мога да си платя парното" или "нямам пари за гражданска" с хората в терминални стадии на болести. Дори не можете да си представите за какви гадни ситуации може да става дума. Хокинг не го е боляло. Само човек изпитал БОЛКАТА за достатъчно дълго може да разбере, че тя те променя, изяжда душата ти и е напълно способна да те докара до самоубийство. Само че ако не можеш да се движиш, как да се самоубиеш? Затова е нужна евтаназия.
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изцяло "За" евтаназията съм. Който е против, да поживее някоя друга годинка с възпален нерв (ама някой от по-дългичките) и после да коментира. Болката, която човешкото тяло може да произведе при някои болести, рак или или инциденти, е НЕОПИСУЕМА! Никой няма право да настоява някой да живее в такова състояние, ако той самият не иска. Не винаги има надежда, от един момент нататък има само болка и страдание. Да не можеш да дишаш, да се движиш, да се обслужваш, да страдаш всяка седкунда? Защо?
26
1
 
23
 
! Отговори
Трябва преди 5 години
"До не ни трябва" - не можеш да решаваш от името на другите - личен избор на отделния човек. Който пожелае след 50 г. и тежко болен, трябва да си отиде. Хуманно ли е: 500 лв пенсия - 200 лв. да ти е парно, 50 лв. ток, 30 води, 25 данъци. Живей ти с 5 лв. на ден - ето ти непоносимо душевно страдание, нима тази мизерия не е страдание - жестокост.В чужбина процедурата е между 10 и 15 хиляди долара.Трябват психолог, психиатър и/или епикриза.Процедурата не трябва да е сложна, както всичко в БГ.
25
0
 
22
 
! Отговори
Швейцария преди 5 години
В Швейцария също е разрешено. Има и терминът: непоносимо душевно страдание. Всеки трети българин е в това състояние.Пример, всичките ти близки са починали, вместо имотната мафия да ти вземе апартамента, както се случи с един наш съсед, по-добре да решиш сам какво ще правиш с него.Дали ще го предпишеш за благотворителност, или ще отидеш на екскурзия на Хаваите.Хуманно е сам да реши кога и как да си отидеш от този свят. Трябва да е разрешено за хора над 50 г. и тежко болни.Пратчет направи филм
24
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни трябва защото сме в ес в българия е забранено но на които му се умира по собствено желание може да отиде до белгия или холандия, да по трудно е защото трябва да пътува но това същото време е тест за желанието му да умре.Ако наистина е толкова важно за него то това пътуване няма как да го притеснява.
23
1
 
25
 
! Отговори
О, БОЖЕЕ преди 5 години
БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ НИ ЛИШАВАТ ОТ ПРАВОТО ДА ЖИВЕЕМ ДОСТОЙНО, ЗАЩОТО СА АЛЧНИ, СЕБИЧНИ, ОГРАНИЧЕНИ И ЕГОИСТИ. ИСТИНСКИ СБЪРКАНИ И ПРЕСТЪПНИЦИ, ДРЕБНИ ДАЛАВЕРАДЖИИ И АЛЧНИ МУТРИ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОТ ТЯХ ЗАВИСИ И ДА УМИРАМЕ ДОСТОЙНО. МАСОВАТА ПЕНСИЯ Е 200 ЛВ, КОЕТО СИ Е БИЛЕТ ЗА ОТВЪДНОТО. ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ИЗБИРА КАК ДА УМРЕ. НЕ ИСКАМЕ ДА ЗАВИСИМ ОТ БОКО ТИКВАТА, ЦЕЦО НАЦИСТА И ЦВЕТА РЕКЕТЬОРКАТА,ПЗВЕСТНА СПЕЦИАЛИСТКА ПО ГЕОГРАФИЯ.ЕЙ ОТ ТАКИВА ПРОСТЬОВЦИ ЗАВИСИ ДОСТОЙНО ДА ЖИВЕЕМ И ДА УМИРАМЕ ДОСТ
22
1
 
24
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Просветените и логични нации са разрешили евтаназията. Мракобесните евразийци си блъскат малките мозъчета с нерешими теологически казуси.
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо: Нормално е да има референдум за евтаназията. Второ: Ако болшинството е ЗА тотрябва цивилизован закон за цивилизован избор. Така се става цивилизована държава. Но, за това онези 80% на проф. Иво Христов трябва да са мнооого по-малко.
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До къде стигна света? Вече можеш да решиш кога да умреш, можеш да си уредиш погребение по вкуса, дори можеш и репетиция да си направиш. Списък с гости, музика, храна и напитки... Няма лошо човек да си знае края, но да е когато той си поиска.
19
6
 
19
 
! Отговори
Hell преди 5 години
Само да не стане мо.да.Бягство от действителносттаИ кои ще плаща данъците?
18
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А етично ли некадърни доктори да объркат диагнозата ти, да те осакатят, да тежиш на себе си и близките, да нямаш пари за лечение и да се гърчиш през сълзи денонощно?
17
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Право на човекът е! Всеки има право да избира дали да се мъчи в агония или да я съкрати!
16
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам какви мъки изтърпява умиращ от рак например. Ако на мен ми се случи нещо подобно и имам право на избор, ще избера евтаназията. Не искам децата ми да ме запомнят като полупрозрачен призрак, който стене денонощно и се моли да дойде краят.
15
0
 
21
 
! Отговори
петко преди 5 години
До роби на систематаима начин моя човек,трябва на 4 работи и 2 кредита да се разчита! (хахах как да не се обеси човек на време!)
14
1
 
32
 
! Отговори
роби на системата преди 5 години
Хората вече не искат да живеят,мизерия и депресия ги морят. Нищо свято няма освен пари,пари и пари! Как да не му се мре на човек,на какво да разчита?
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са на евтаназирали ,ама действа бавно.
12
1
 
25
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Много хора в България ще се възползват. Аз съм пръв
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно казано, ако някой иска ... Прав му път !