Меркел, Макрон, Мей - пеш по Моста на влюбените и при Борисов

Премиерът ни очаква подкрепа за инфраструктурата на Балканите
Обновена: 17 май 2018 11:44 | 17 май 2018 11:05, Екип на Dnes.bg
65
Меркел, Макрон, Мей - пеш по Моста на влюбените и при Борисов
Снимка: Reuters

Премиерът на Великобритания Тереза Мей, президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се отказаха от комфорта на автомобилите и дойдоха пеша по Моста на влюбените до НДК. Пред сградата ги посреща премиерът Бойко Борисов.

Тримата участват в историческата среща на върха на страните от ЕС и от Западните Балкани. Тя е кулминацията на Българското председателство на ЕС. Домакини са Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Преди началото на форума Борисов коментира, че всички знаят колко е важна темата за Западните Балкани и заради това 15 години след срещата в Солун тя отново е на дневен ред.

Премиерът подчерта, че се очаква подкрепа от международните институции за инфраструктурата на Балканите.

"Пътищата са ясни - 8,4,10 са безспорни. Те са и магистрали и жп линии, дигиталната инфраструктура също е ясна, газовата инфраструктура е ясна - интерконектор с Гърция за втечнен газ и съответно газовият хъб "Балкан", интерконектор със Сърбия, с Румъния си имаме, с Македония действаме", обясни той.

В срещата на върха участват шефът на ЕП Антонио Таяни, шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и ръководители на страните от Западните Балкани.

Единственото премиерът на Испания Мариано Рахой отсъства от форума, макар че той участва в неофициалната вечеря на евролидерите в сряда вечер в Технопарка.

Причината е, че Мадрид не признава Косово, което също е поканено на софийската среща и вижда в отделянето му от Сърбия прецедент за мераците на Каталуния да получи независимост.

Испания участва на по-ниско ниво на форума, а останалите четири държави, които не признават Косово – Румъния, Словакия, Кипър и Гърция, изпратиха лидерите си - Виорика Дънчила, Петер Пелегрини, Никос Анастасиадис и Алексис Ципрас.

Темата на разговорите на срещата ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика и цифровизация.

Очаква се Европейският съюз да предложи пари, но не и членство на шестте балкански държави - Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово.

Според висш европейски служител нещата на Балканите не дават достатъчно положителни доказателства за разширяване и в ЕС няма нужното единство за отваряне на вратите на Съюза, дори в очертаните от Еврокомисията перспективи за 2025 г.

Брюксел е подготвил декларация от Софийската среща, в която на страните се обещава "европейска перспектива", но не и членство.

Въпреки че няма да даде дати за членство, ЕС е готов да съдейства за изграждане на нужната инфраструктура в региона, както и да съдейства за подобряване на отношенията между хората, става ясно от черновата на заключителната декларация от София.

Според Туск Европа "трябва да демонстрира, че е загрижена за икономическото развитие на Западните Балкани днес и веднага", което е от интерес и за Съюза.

Премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев се очаква да се видят на четири очи по въпроса с името.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега пък Екипа на Днес.бг , само се чудите от къде да слагате копирани Текстове тука и Овцете съответно да си мислят че има Новини
35
10
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Най после случихме на премиер , не велик , а велечествен.Да е жив и здрав и да продължава да води държавата напред , за ужас на БСП.
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер!Браво!
33
9
 
9
 
! Отговори
Урааа.... преди 5 години
Посрещаме Господарите! Ама след като си идат дупе да ни е яко!
32
2
 
7
 
! Отговори
Евроскептик преди 5 години
Те ти булка , Спасов ден!
31
5
 
6
 
! Отговори
майна преди 5 години
Не се ли намери някоя Волга да ги закара тия тримата.
30
9
 
11
 
! Отговори
Срамно преди 5 години
Е че има рублофили у нас след всичките мизерии които терораша ни е причинилаЕвропа ни подава ръка, от нас зависи дали ще станем европейци или азиатски диваци
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КАНЦЛЕРИНАТА ЩЕ ХОДИ ПРИ ПУТИН НА ПОКЛОНЕНИЕ, ЗА НЕЯ СА ПРЕДВИДЕНИ ДРУГИ ЧАСТИ НА ТЯЛОТО ЗА ЦЕЛУВАНЕ.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то има ли журналисти в България?
27
7
 
10
 
! Отговори
акуд преди 5 години
а каде са нинова и радеф . може би се рахождат по червени плошад на кремал
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Премиерът подчерта, че се очаква подкрепа от международните институции за инфраструктурата на Балканите. ???Този на луди ли ни прави, не му ли омръзна вече с този популизъм. Оправил пътищата на България, тръгна западните балкани да ремонтира. Не знам хора, започвам да си мисля, че на мен ми има нещо. Как пък не се намери един журналист да излезе и да каже истината за състоянието на България, че малко да се ослушат тези ми ти европейси лидери.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Премиерът ни очаква подкрепа за инфраструктурата на Балканите"Да се разбира, Бойко иска още милиарди, които да се наливат в *** фирми на Пеевски, разбира се с отчисления...
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде да се целуват там и да си ходят, че заради техните безмислени седенки е блокиран целия център и Цариградско е цялото в камиони.
23
2
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
До 8 АнонименКогато отвориха границите с комунизма беше приключено. По твойта логика причината поради която бягаха в миналото е премахната.А познай защо 1,5 млн избягаха като няма вече комунизъм...
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А радев ще ходи в русия да целува сапогите на батюшка царь/государь.
21
0
 
5
 
! Отговори
Калигула преди 5 години
Изтървахте ли ги бе? Калпазани!
20
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 14Само *** може да очаква за 6м. да се решат 30годишни проблеми.После не се чудете че има хора които нямат 5лв в джоба.
19
6
 
7
 
! Отговори
трафалгар преди 5 години
До Джон Ленинточно собствения ни интерес е обединиение на балканите- само така можем да сме силни и икономически и политически..
18
2
 
11
 
! Отговори
дед Мароз преди 5 години
До АнонименАми влошава ви се живота на троловете,независимо дали гербаджийски или позитански ***.И така трябва!Който иска да му се подобрява, си сяда на д-то и се занимава с нещо по-полезно.След което живота му се подобрява.Ако не може, се научава ... и така. Възможности има колкото искаш.Е да, за бивши партийни секретари и профпредседатели е трудно.
17
3
 
11
 
! Отговори
Джон Ленин преди 5 години
За нас е важно да приемат Сърбия,за да пътуваме без междинни гранични проверки до Германия. Който не го прави по 3-4 пъти в годината не знае колко чакане и нерви е това,най-вече с унгарците. Трябва на първо място да мислим за собствените си интереси,а не да разтягаме локуми за "Западни Балкани,евроинтеграция...дрън-дрън...".