Изчезващите професии: Калиграфът на СУ – самотният бегач

Ася Коларова пише между 7000 и 8000 дипломи на година
22 май 2018 21:03, Анисия Иванова
16
Изчезващите професии: Калиграфът на СУ – самотният бегач
Снимка: РБ - Шумен

Калиграфът - самотният бегач на дълги разстояния. Заглавието на английския писател Алън Силитоу много подхожда на една изчезваща професия. 

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е дипломирал над 247 хил. студенти за 130-годишната си история. Едно от общите неща между тях е, че дипломите им са написани на ръка. А в последните около 15 години - от един и същи човек - калиграфа Ася Коларова.

Преди това била инспектор в СУ "Св. Кл. Охридски" и когато се пенсионира предишният калиграф на университета, Коларова се явява на конкурс за длъжността.

"Започна като интерес, тъй като аз съм филолог по образование, но по душа и призвание съм художник и съчетанието между двете ражда калиграфията. Когато кандидатствах за тази длъжност, се ръководех от това да има художествено изпълнение, но и да се подчинява на правилата за писане. Използвам руски скоропис, който не е точно калиграфия, а бързопис с елементи на украса, за да се създаде впечатлението за ръкопис, който е украсен", разказва тя.

Ася Коларова пише между 7000 и 8000 дипломи на година. Няма начин да ги пише бавно.

"Не помня всички имена и снимки, които минават през ръцете ми. Но има моменти, в които чувствам умора. И при първия такъв сигнал или грешка спирам и се разсейвам, защото си казвам: “Той не ми е виновен, че съм уморена, че бързам или ме вълнуват някакви неща, или че съм болна. Той трябва да получи документа на живота си като хората", казва тя и допълва, че не търпи компромиси в работата си.

При грешка или пропуск избягва да поправя, защото си личи, а и дипломата трябва да бъде неподправен документ.

Важно правило при работата й - "нито бавно, нито препускане". Коларова трябва да напише около 1000 дипломи този месец и трябва да ги свърша в срок. А професията трябва да се предаде на някого, за да се съхрани традицията. Университетският архив разполага с копия на всички дипломи, издадени от Софийския университет.

В България освен църковно-славянската калиграфия, другата спира да се развива. В университета се съхранява традицията благодарение на 4-ма писари. Накрая е останал само един-единствен.

"Когато аз бях студентка, имаше един калиграф, след нея са започнали още двама. А когато се пенсионира калиграфката преди мен, обявиха конкурс. Аз се явих с артистично писане, не с технически шрифт. В конкурса се явиха още две жени - с технически шрифт. Целта на калиграфското изписване на дипломите вече е повече от традиция - още една степен на защита. Всяка корица си има собствен номер - един-единствен и неповторим”, разказва пред "24 часа" калиграфката на най-стария университет в България.

И допълва: “Понякога се замислям на кого ще предам професията. Вероятно трябва да намеря млад човек от Художествената академия, когото да обучавам. Там има дисциплина “Калиграфия”. Дали покрай графитите или понеже компютрите предлагат различни шрифтове, които може да се изтеглят, се възроди интересът към калиграфията. Но не зная дали ще намеря човек, който да ме замести, много бих искала да е човек, който да има моята философия. Не защото това е моята философия, а защото мисля, че така е редно. Това е много мълчалива и самотна професия. А най-важното в тази работа е дисциплината, човек не може да се отнася безотговорно към тези документи".


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Лили преди 1 месец
Браво на Ася! И аз като си получих дипломите бях много впечатлена от надписването! В момента калиграфията ми е страст и все повече ми харесва да пиша на ръка, въпреки че работя на компютър. Наистина има някаква магия в ръчно направените и изработените неща. В днешното забързано време, в което всичко може да се намери за отрицателно време и цена има повече стойност да подариш нещо ръчно изработено (от теб), отколкото нещо купено.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз пък много си харесвам и двете дипломи (за бакалавър и за магистър). Видно е, че жената наистина се е постарала да стане красиво. Казвате има компютри-да има, но е един вид уважение да получиш ръчно изписана диплома. Не случайно най-големите университети издават дипломите си ръчно, а някои дори и на ръчно изработена хартия и във вид на свитък.
14
19
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 4 месеца
Най-много ме дразнят такива назадничеви закостенели нискоинтелегнтни дегенерати. Дай ако искаш да забраним принтери, печатерските машини и да се върнем към средновековното преписване на ръка, или пък най-добре да пишем само по стените на пещерите. Такива професии не случайно изчезват, просто няма нужда от тях.
13
14
 
2
 
! Отговори
Lili преди 4 месеца
Преди тридесет години, калиграфът в същия университет, беше сгрешил оценките от дипломата ми.Скъса ми нервите няколко месеца, докато чаках да я поправи.Още ли къса нервите на хората това мързеливо чудо?
12
5
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 4 месеца
Типично чалгаджийско мислене! Какво ли разбира прасе от кладенчова вода. Него си го влече помията!
11
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То България изчезва ,затюхкали са за една професия ? Ама нали скачахме ,скачахме
10
1
 
15
 
! Отговори
kukla преди 4 месеца
Ами че то за сегашното време е характерно че изчезват най-различни професии. Даже за много хора е срамно вече да кажат че работят. Благодарение на риалити форматите размираме че на *** са направо тъпи и ограничени индивиди. И доста от тях сигурно са с така изкалиграфисани дипломи. Идва ми на ум една плеймейтка, дето май учеше философия, или една дето не знаеше столиците на Европа, пък беше май географка. Следаващата новоразвиваща се масово професия очаквам да е сузанитка.
9
40
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щото един принтер с подходящия шрифт(ръкописен, с по няколко варианта на буква) не е 99% толкова добър, колкото ръчното изписване, нали? И 99.999% от вас няма да забележат разлика. И 8000 дипломи ще отнемат ден-два?

Нищо, щом е традиция ги пишете на ръка. Но не го превръщайте в геройство или трагедия...
8
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В тая държава останаха само някакви графове, феодални старчета, професор Бойко Тиквата и балъците, които им се връзват да работят за тях без пари.
7
2
 
40
 
! Отговори
до матряла по долу преди 4 месеца
Благодарение на такива незабележими неща , като ръчното написване на дипломата, се гради авторитета на една институция като СУ . Жалкото е че жената губи време с дипломи на 80-процентници като теб.
6
2
 
41
 
! Отговори
БившСтудент преди 4 месеца
Девойката надписва дипломите, а ректорът няма време да ги подпише и ги подписва с печат (от секретарката). Това е ирония.
5
2
 
26
 
! Отговори
Питър преди 4 месеца
Защо да е "изчезваща" професия? Очевидно длъжността е една и ще се намерят хора. За което - ура! А на мрънкалниците, успели и в тази красива новина да видят повод да излеят жлъчта си, искам да кажа: да го "вентилирате" под вода....
4
52
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Kaлиграфи, румбилдорци, грендомлъци.... гадатели по кокалчета...
всякакви измислени "хранилки" за наши хора...

Да пасат патките, поне ще има полза от такива!
3
36
 
14
 
! Отговори
Магистър преди 4 месеца
Нямам и един работен ден по специалността си. Все ми е тая за диплома и загубеното ми време.
2
3
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Миналата година получих дипломата си за бакалавър от СУ и точно това ръчно калиграфско изписване ми направи най-силно впечатление в нея. Радвам се, че благодарение на вас научих и името на жената, създала тази уникална красота. Огромна признателност!
1
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наистина интересна статия!