Виниловата плоча възкръсва, 55% повече търсене у нас

Тенденцията е устойчива през последните четири години
26 май 2018 11:12, Елка Василева
18
Виниловата плоча възкръсва, 55% повече търсене у нас
Снимка: архив, Reuters

Търсенето на винилови плочи у нас е нараснало с 55% през последната година. Това показват данните на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Тенденцията за завръщането на винилите на родния пазар е устойчива през последните четири години, пише „Монитор“.

„За последните две години продажбите нарастват с 18,5 % за 2016 г. и с 55% за 2017 г. съответно, като посочените данни са сравнение между показателите за две последователни години“, посочват още от БАМП.

Виниловите плочи са единственият физически носител (CD-та, касети и др.), чиито продажби продължават да нарастват. Така за изминалата 2017 г. делът от приходите от грамофонни плочи заема почти 16% от общия им пазар. Година по-рано същият този дял се равняваше на под 8%.

„Тази положителна тенденция на ръст в продажбите на плочите не може да компенсира общото понижаване, но е стимулираща за развитието на музикалния пазар и показва желанието на феновете да се ангажират с музиката по различен начин“, казват още от асоциацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: винилова плоча
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
друг аноним преди 5 години
До Анонимен 5Купих си миналата седмица плоча с албум от 94та на една блек метъл група за 900 евро. Намира се лесно албума на диск за 10 евро.
12
1
 
1
 
! Отговори
меломан преди 5 години
Най-качественият звук си е от винил. При наличие на качествена уредба естествено (3000 лв +). Ценителите избират винаги винил. Във високите честоти особено звукът на винила е недостижим.
11
0
 
5
 
! Отговори
Илиян Бъчваров преди 5 години
До inedЗа сведение... Имам голяма колекция плочи...От началото на годината до днес съм продал около 150 броя / заглавия от които имам повече от 1бр. /
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плочата има предимство че можеш да докоснеш до обложката и самата плоча. Върти се интересно на грамофона и добавя доста нови емоции. Като звук няма предимства. Зависи все пак как записа е стигнал до плочата. Новите записи са цифрови, старите аналогови. Колкото записа който слушаш е по-близо до този който са записали музикантите толкова по-добре. Ако са записвали на касетка в гаража, най-добре да слушаш тази касетка.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Битълс или Цепелин на цифров - мерси! А новите стилове - може! Те и инструментите им са дигитални.
8
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По - истински звук от цифровият няма.. и това е факт.А за любителите на плочите. .... не коментирам.
7
0
 
7
 
! Отговори
Глух преди 5 години
Кой уважаващ себе си DJ пипа с пръсти по CD-та или върти касет-ки на молив?;)Винилите са малко по-скъпо удоволствие за ценители (всяка неделя имаше базар в НДК, сега незнам) иначе си има MP3 и FLAC:)
6
4
 
23
 
! Отговори
ртх преди 5 години
цифровият запис си е менте! ако е аналогов в студиото и аналогово прехвърлен на пло4ата е това е кеф за ухото!!
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2От 2 до 5 лева бяха плочите на Балкантон. Тези, които ни интересуваха почваха от 35 (втора ръка), и стигаха 50-60. Всъщност те и сега вървят по толкова.
4
0
 
29
 
! Отговори
zeus преди 5 години
И мен ме е обхванала ретро вълна: изрових старите плочи, взех си грамофон, търся плочи по битаците на нормални цени, понеже на новите са космически.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плочата е оригинала и има художествена стойност. Всичко останало (СД, МР3) са копия за удобство, но не и с колекцонерка стойност.
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начина на съхранението на информацията, върху виниловите плочи го прави скъпо удоволствие. През социализма можеше да се намери за 200-250 лв читав грамофон и плочи между 2 и 5 лв. Помня някои на "Щурците" по 2.30лв.И фотоапаратите бяха "вечни". Живеем в свят, в който всичко стана за еднократна употреба и океаните са бульон от полимери....
1
20
 
18
 
! Отговори
ined преди 5 години
2015 продали 2 плочи, 2016 - 3, а 2017 цели 5