Бойко от Благоевград – сиракът, напазаруван от американци като стока

Гари и Дебора Гренцке го взимат от Дом, но никога не се грижат за него
28 май 2018 07:10, Златко Желев
48
Бойко от Благоевград – сиракът, напазаруван от американци като стока
Бойко Роджър Гренцке. Снимка: "Труд"

В Благоевград живее един млад мъж от ромски произход, който се дразни, ако види свой събрат да проси и ако не дай боже му подадеш пари, казва: "Лошо правите, така не му помагате, по-добре го накарайте да работи и му платете. Трябва да се научи да знае цената на труда и парите!"

Представя се като Бойко Кучето и се гордее с прякора си, защото обожава животните, грижи се за 40 бездомни кучета и котки, без да получава пари за това, разказва историята му "Труд".

Бойко има натоварено ежедневие – рано сутрин заминава за археологическите разкопки край Благоевград, където работи до 15 часа за 25 лева надница, а след това заминава за приюта за кучета, за да ги обгрижва. А когато има свободно време, тича по фирми и предприемачи да моли за пари, с които издържа бездомните животни.

Той е на 31 години и е работил винаги. Казва се Бойко Роджър Гренцке. Обикновено, когато си каже трите имена, всички се стряскат, но е истина – младежът носи американска фамилия, защото е осиновен от семейство отвъд Атлантика. За съжаление никога не е видял Америка, нито е усетил уюта на семейство, дом и грижа.

"Два пъти съм изоставян, два пъти осиротявам, целият ми живот е минал по Домове за сираци. Нямам никого освен своите кучета, те са ми семейството", разказва изумителната си история Бойко, която е достойна за сценарий на филм.

Роден е в Благоевград през 1987 година с името Бойко Каменов Петров, майка му – ромката Камелия обаче го изоставя още като бебе. Детето е оставено в дом, а по-късно тя подписва декларация, че е съгласна да го осиновят. Родната му майка Камелия има още осем деца от двама мъже, но никога не е пожелала да си върне Бойко, той просто й тежал. Така детето попада в сирашкия дом в село Петрово, Сандански.

Един ден, когато той е 3 годишен, в дома идва двойка американци, които си търсят момченце за осиновяване. Харесват Бойко цели три години се борят с нашенската бюрокрация, докато преминат процедурата.

През това време често посещават дома, взимат Бойко и го водят в хотел Шератон в София. Детето изведнъж вижда един различен свят от мрачния сирашки дом.

През юли 1993 година Софийският районен съд излиза с решение и в “името на народа” се дава разрешение детето да бъде осиновено от Гари и Дебора Гренцке.

Двамата са съпрузи по това време от 5 г., за мъжа това е втори брак. Завършили са Мичиганския университет.

След съдебното решение Бойко е вече 6-годишен и получава нови документи, той има нов акт за раждане, американски гражданин е. Лелките и учителките от сирашкия дом в Петрово са щастливи и организират прощално парти за Бойко, който се счита тогава за късметлия, че ще промени съдбата и живота си.

Фамилия Гренцке идва с преводачка - Павлина Аладжова, взимат го и тръгват към аерогарата в София. Детето обаче почва да реве на летището и американците ошашавени го оставят на преводачката и казват, гледай го за ден-два, докато се върнем.

От този ден през 1993 година до днес тези хора никога не се обаждат, нито се връщат в България. Просто забравят, че са осиновили дете и че са го оставили, а то по документи е техния син и положението все още не е променено.

Впоследствие това създава огромни проблеми за Бойко, защото се чудят с какви документи да го върнат в дома.
Американската мечта за миг се изпарява и Бойко попада в нов сирашки дом, този път в Благоевград. Момчето завършва средно образование и се дипломира като комбайнер от Селскостостопанския техникум в Кочериново.
След което системата го изхвърля и той остава на улицата сам да се оправя в живота, тъй като е вече пълнолетен. Така Бойко започва да работи. Ходи по цехове и предприятия и се моли за работа.

"Всички ме наемаха и ми плащаха добре, но без трудов договор, сигурно защото съм циганин, не знам. Въпреки това аз съм благодарен на всичките ми работодатели, защото така съм имал възможност да си изкарвам сам парите", казва той.

А от спането на студено и влажно, за да икономисва сметки за ток, сега е развил тежка болест, има Бехтер и гръбнака му е скован, затова върви приведен. Така става инвалид, получава пенсия, но тези 130 лева за нищо не стигат и продължава да работи.

Иска му се да открие американските си родители, но не за да им пречи или да иска нещо, а да ги попита защо са изоставили едно дете самичко на летището. Защо първо са изгубили три години, докато го осиновят, а после в един миг размислят.

"Те са ме взели буквално като стока от магазин, изведнъж стоката им се е сторила лоша и са ме върнали. Обидно ми е от цялата тази преживелица и затова искам да ги открия и да ги гледам в очите, когато ми отговарят. Аз реално по документи още съм техен син, защото процедура по разсиновяване няма. Давали са ми съвети да ги съдя за нанесените ми морални щети, но няма да го направя", казва Бойко Гренцке.

Признава обаче, че тайно в сърцето си се надява те да размислят и да му осигурят възможност да продължи образованието си, защото иска да има средства за своя любим приют за животни. Засега му помагат му благоевградчани с добри сърца.


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не разбирам тези осиновители, вместо да му помогнат те са му наредили. Аз бих ги осъдила ако бях на мястото на момчето. Искам да му пожелая късмет и здраве, той и без тях е оцелял. Да не спира да се бори и да продължи напред въпреки всичко 💖👍
41
0
 
0
 
! Отговори
Гергана преди 7 месеца
Бащата и майката са във фейсбук. Gary Grenzke and Deb Grenzke. На инфото се вижда, че и двамата са учили във Michigan State University. Така, че най-вероятно са те. Един американски адвокат и ще го направи милионер.
40
0
 
0
 
! Отговори
АСДМАСД преди 9 месеца
До Анонимен

ЧОВЕКО,УДАРИ СИ ГЛАВАТА МНОГО СИЛНО В СТЕНАТА и не питай защо,просто го направи ,белкем ти дойде акъла
39
0
 
4
 
! Отговори
има карма 2 преди 9 месеца
Не разбирам защо тия американци като са се отказали от детето, не са се обадили поне в дома да оправят документите на момчето. Може да не са осъзнали,но като е останал с тяхната фамилия, той НЕ е можел да бъде осиновен от друго семейство. По този начин дори са унищожили друга евентуална възможност детето да бъде осиновено.Това също дано им тежи на съвестта.Можели са и пари да му изпратят поне докато завърши или като е навършил 18 да го поканят поне 1 път в САЩ. И толкова ли не е заслужвал?
38
0
 
2
 
! Отговори
има карма преди 9 месеца
Много подло са постъпили тия американци.3 години са лъгали както детето така и държавата,че искат да го взимат.Сигурно и тогава са се колебаели,но да се откажат вече на автогарата е прекалено.Никое дете не заслужава да бъде изоставено така,кой знае как се е надявало пак да дойдат за него и се е чудило какво толкова не ме харесаха.Плакало е, казвало си е Нещо лошо ли направих? Осиновили са си друго дете,ама ако има карма дано другото дете,което са избрали да ги изостави и един ден да съжаляват.
37
0
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 9 месеца
Не може ли да се обърне към американското посолство,за да ги намери американците?
Дори да са си осиновили друго дете,Бойко да им напише,че иска да работи в Америка,че обича да се грижи за животни.Ако имат поне малко угризения,че са изоставили едно малко дете,могат да му намерят и там работа в приют за кучета.Ама да ви кажа не мисля,че са добри хора,след време можеха да кажат поне,че са си осиновили друго дете и че съжаляват.И това им се е сторило много. Излъганото българче едва ли го помнят вече
36
0
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 9 месеца
Много тежка съдба има този мъж. Жалко.Американците няма да му помогнат, но според мен ще има право на наследство, като техен син. Дано тази надежда се сбъдне.Марковски да се самосъзира и да му помогне , а не да защитава само престъпници. Нали бил голямата работа.
35
0
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 9 месеца
До Терсенето
дал бог всички да станеме от добрите, човек. лошото е, че от малко вероятно, подобен изход вече е вероятен теоретически.
34
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма такава пародия като бг инвалида - Бойко ходи да копае, обаче е инвалид с тежко заболяване!? Това и в най-долнопробните холивудски екшън-комедии с елементи на фантастика не може да го видим. Това че работи и се бори в живота, до колкото разбирам поне без да нарушава закона е похвално и заслужва респект. Това че се е отдал на отглеждане на бездомни кучета и котки, говори за тежки психологически отлонения обаче. И автора да обясни кое му е похвалното в това да отлеждаш глудници на улицата?
33
1
 
14
 
! Отговори
Бахтър преди 9 месеца
Бехтер? Болестта се казва Синдром на Бехтерев, на името на руския учен Владимир Бехтерев, основоположник на клиничната неврология.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има две причини поради която България все още не е в Шенген, въпреки, че легално трябваше да бъдем приети още през 2014 а на въпроси защо не сме приети просто не се отговаря. Първо, западняците искат да използват България като временен лагер за настаняване на бежанци - нещо което Бойко успя да предотврати за наш късмет. Второто са роммите - уж толерантните западняци не ги искат, а те ще се махнат от България ако сме в Шенген - добре за нас и дано стане скоро, не могат вечно да ни спират от Шенге
31
0
 
32
 
! Отговори
Цецо преди 9 месеца
Да се обърне към Хелзинкския комитет, да му осигурят безплатна помощ и да осъди родителите си!!! Поне нещо добро да свършат тези от комитета!!!
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако има Американски Паспорт, може да си търси правата в Америка срещу тях където е наказуемо да изоставяш дете което е твое по документи където и да е. Ако няма Американски Паспорт, може да забрави за каквото и да е защото янките не ги интересува какво правят техните граждани в чужбина освен ако нещо пряко не ги касае или става въпрос за много пари.
29
0
 
32
 
! Отговори
Терсенето преди 9 месеца
До Изгърбич Задвратян

Бил съм навсякъде по света,, навсякъде има и добри лоши хора, тоя не е от лошите:)
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според нашето законодателство е техен наследник, но според тяхното дали го има въобще.
27
3
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 9 месеца
До Терсенето

и къде е другата гледна точка в тая "новина"? лошите американци бият не грите. тва ли е поуката? представят ни човек от интеграционно проблематичен етнос , с "етнически особености" като бране на неща и твърдения, че преди 30 години за малко нещо било станало ама той понеже циврел. на дядо ми 2 такива "неразбиращи" на по 6 години му свиха акумулиращата печка. обяснимо е да съм скептичен. земете, му сберете пари за адвокат.
26
0
 
5
 
! Отговори
Терсенето преди 9 месеца
И на 6. Малолетен е бил.
25
1
 
20
 
! Отговори
д-р Исня преди 9 месеца
Бойко, дв ти е хамериканскио пасапорт? Зимай го и беги от таа ***. 3 години борба да осиновиш дете. Това е подигравка с детето и с хората, които за този период мобе да размислят 1000 пъти, защото не взимат вече бебе, каквото искат ами може дори и с пораснал изграден мъж да се сдобият.
24
2
 
27
 
! Отговори
Терсенето преди 9 месеца
Престъпно деяние е да изоставиш три годишно дете на летище.
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да намери добри адвокати и да подаде един иск за страданията, ама як иск за 2 милиона долара- така бързо ще ги намери и ще разберат за какво става дума. Половината пари ще ги вземат адвокатите, но все е нещо.