Бедността - проблем! Но има ли решение?

Темата коментират Султанка Петрова и доц. Мария Желязкова
29 май 2018 22:14, Красимир Ангелов
22
Бедността - проблем! Но има ли решение?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бедността не е проблем само на бедните, тя е проблем на всички нас, на цялото ни общество. Започнахме да се справяме с този проблем, но трябва да ускорим процеса. Бедността не е порок и е проблем не само на България, а на цяла Европа.

Това каза зам.-социалният министър Султанка Петрова в студиото на "Денят ON AIR" за бедността в България и политиката на правителството в бъдеще за подобряването на социалния статус на най-бедните.

"Бедността в България няма цвят. Когато говорим за бедност, всички политици трябва да се обединим около общите стандарти. Трябва да направим така, че българите да живеят спокойно и да свързват двата края без проблем. Трябва да говорим за една по-солидарна Европа. Нужно е да се намали неравенството между бедни и богати", категорична е Петрова.

Вчера в Благоевград се проведе кампанията на Европейската Анти-бедност мрежа за въвеждане на адекватен минимален доход в страните-членки на ЕС. Кампанията е част от по-голям проект, финансиран и подкрепен от ЕК – стана ясно по време на кръглата маса. В инициативата се включват 32 страни - всички страни-членки на ЕС, както и Сърбия, Македония, Норвегия и Исландия.

"Трябва да се изработи една пътна карта за адекватни минимални доходи в ЕС. Нужно е да се набележат краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Върху това трябва да се прави мониторинг на всяка една страна. Има хора, които работят на две места и пак не могат да свързват двата края", уточни доцентът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да има гъвкавост и индивидуален подход към всеки един случай, а освен това трябва да има и последователност в действията на ЕС, държавната политика и местната власт.

Според доц. Мария Желязкова от Института за изследване на обществата и знанието към БАН навсякъде в ЕС има бедност, въпреки че във всички класации сме последни по доходи.

"Най-напред е важно да се определи едно равнище на доходи, с което хората трябва да разполагат, за да живеят нормално. Трябва да се калкулира потребителската кошница - онези важни стоки и услуги. Да се споразумеем за минималното равнище и да се започнат да се търсят начините за промяна на финансовите варианти", обясни още експертът.

Още по темата вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля последния да изгаси лампата на терминала. :)))))))))))
16
0
 
2
 
! Отговори
къде са Синдикатите? преди 5 години
Няма нужда от срещи, разговори, кампании и излишни думи, думи, думи... Оправете МРЗ. Това не е работа на медиите. Това е в ресора на Синдикатите.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия минималното заплащане на час е около 8.70 Е. В Германия хранителните продукти са по-евтини от България. В един и същи магазин ягодово сладко същата марка, в Германия 0.99 Е, в България 3.49 лв. България обезлюдява, всеки ден се изнасят някъде за да оцелеят, да не се залъгваме, как нашите работодатели са много дашни, а пък хората мързеливи.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е много лесно.Всички комунисти и техните наследници да бъдат да бъдат отпратени от държавната ясла.Парламента да се намали на 50 депутата. Закриване на всички ненужни министерства и агенции.
13
0
 
10
 
! Отговори
50 преди 5 години
Султанова каза:"Бедността не е проблем само на бедните!"Ашколсун!Дотам ли я докарахме-и богатите да са бедни!Да де,бедността е относително понятие-малкото за едни е много, а многото за други е малко.Така е!Нещата са въпрос на субективно възприемане.Добре и е на овцата-доят я ,стрижат я,колят я-какво иска повече?Аз не мога да се начудя на някои хора!Велев На АИК каза-два лева за регистрация на фирма и 100 лв за адвокат-организирай си производство и давай високи заплати!Всички да станем капиталис
12
1
 
33
 
! Отговори
Защооо? преди 5 години
ЗАЩО ВСЕ ГЛЕДАТЕ В ЧУЖДОТО "КАНЧЕ"? БЕДНОСТТА В БГ СИ Е САМО НАШ ПРОБЛЕМ И ДА МИ СЕ ВЪРТЯТ ЛОКУМИ, ЧЕ И НА ЗАПАД ИМА БЕДНИ СИ Е НАГЛА МАНИПУЛАЦИЯ"!!! В БЕЛИЯ СВЯТ БЕДНОСТТА НЕ Е МИЗЕРИЯ И СКОТСКИ ЖИВОТ КАТО ТУК. ТАМ СА ГАРАНТИРАНИ ИЛИ СЕ ОСИГУРЯВАТ ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ НЕЩА ЗА ЖИВОТ, А АКО РАБОТИШ И ДА СИ БЕДЕН ВЕЧЕ Е РОБСТВО, КОЕТО СЕ ПРЕСЛЕДВА ОТ ЗАКОНА, ТУК Е НОРМА НА ТРУДОВО ОТНОШЕНИЕ.
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедност в България не би трябвало да има. Разполагаме с изобилие от природни ресурси, член сме на Европейския съюз, и има недостиг на работна ръка в повечето отрасли. Българите в по-голямата си част са прилежни, умни и работливи. Трябва ни единствено функциониращо правосъдие.
10
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедността може да изчезне САМО и ЕДИНСТВЕННО като бъдат съдени и екзекутирани бандитите на Борисов и Цветанов а откраднатото бъде конфискувано в полза на Държавата.Само Боко-тиквето има повече от 4 милиарда евро.С парите откраднати от ГРОБ може да се изплати целият държавен дълг.
9
0
 
22
 
! Отговори
енгелс крал мас преди 5 години
Без бедни няма богати.
8
5
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Това, че бедността е проблем е юдейско-масонска ЛЪЖА!
7
4
 
34
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 4 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
6
4
 
26
 
! Отговори
радев преди 5 години
ИМА, РЕВОЛЮЦИЯ...
5
4
 
30
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Бедността може да се реши лесно като пратим Герб в историята и повече никога не дойдат на власт. Избираме неграмотници,крадци и мафиоти да ни управляват и после ревем,че сме бедни.
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма решение докато нагло и упорито народът бива държан умишлено беден и с малки заплати в масовите професии. Всичко друго е бла бла
3
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този проблем няма решение. Няма какво да се лъжем.Така е било и така ще бъде. По бедничките да се оправят сами и толкова. Айде чао.
2
2
 
42
 
! Отговори
Има решение преди 5 години
1. Нормални заплати за наистина работещите.2. Вместо да отделяте по няколко милиарда годишно за хрантутене на здрави, млади, неграмотни лентяи и безбройната им челяд, пренасочете тези пари за увеличаване на пенсиите на ТРУДОВИТЕ пенсионери, поне да не гладуват!А за онези хитреци - китайски закон. Щом няма професия, образование и доказани законни доходи, само 15 лв надбавка за едно дете. Създаде ли второ - зверска глоба, която да отработва; да отработва принудително и издръжката на децата си!
1
2
 
33
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Сопуланка е токова отвратителна ,колкото Емилия Масларова !!

Спонсорирани публикации