В Европа само в България жените пушачи са повече

СЗО: Алтернативните начини на пушене са не по-малко вредни!
19
В Европа само в България жените пушачи са повече
Снимка: Impact Press Group, архив

В европейския регион на Световната здравна организация само в България жените пушачи са повече от мъжете. Това обяви доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО в България пред журналисти.

Той посочи, че в региона 28 на сто от възрастното население пуши и подчерта, че при пушачите има 2-4 пъти по-висок риск от коронарен инцидент.

Според СЗО в България трябва да се предприемат ефективни мерки за ограничаване на тютюнопушенето, а препоръките на организацията за всички държави са свързани с пълно ограничаване на рекламите на цигари, бяла опаковка на тютюневите изделия, увеличаване на цените и акцизите на тютюневите изделия.

Алтернативните начини на пушене не са по-малко вредни, предупреди доц. Околийски. Той призова Министерството на здравеопазването да инвестира много повече в превенция, профилактика, здравно образование и работа с родители, за да не се стига до рисково поведение сред децата, предаде БТА.

В Европа смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания са 5-6 млн. годишно. В България до 66 на сто от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, като в немалък процент от тях първопричината е тютюнопушене, каза д-р Армен Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Министерството на здравеопазването ще внесе проект за промени в Закона за здравето, според които се предвижда органите, контролиращи спазването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, да бъдат в разширен състав, каза заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя посочи, че и представители на общинските власти ще бъдат включени в контрола на забраната.

Днес за 30-ти път се отбелязва Световният ден за борба с тютюнопушенето. На тел. 070010323 всеки може да се консултира и да получи помощ за отказ от тютюнопушене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Никита преди 5 години
Не се притеснявайте, няма да стигнем испанците по пафкане на цигари... Никой не може... Те се раждат с кафето в ръка и цигарата в уста (в последно време май я карат повече на марихуана)... :D Та някой одеве беше споменал нещо за горкия беден народ, дето от мизерия пропушил... Ха-ха-ха!
13
0
 
5
 
! Отговори
Айде сега! преди 5 години
Е не е само това! В Българи още: -заплатите са най-ниски; -пенсиите са най-ниски; -смъртността е най-висока; -раждаемостта е най-ниска; -лекарите са повече от мед.сестри; -университетите са повече от студентите; -армията е по-малка от зрителите на стадион "Народна армия"; -полицаите са най-много на глава от населението; и още мн.други където сме първенци!
12
3
 
2
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 8: Всичко е заради така наречените "грантове" (grants). Отиваш при някоя европейск агенция и си измисляш "социално-значима" (разбирай джендерска) тема като например "Влиянието на тютюнопушенето върху половия живот на травестите". За тая тема ще ти изсипят поме 300,000 евро. Единственото, което се иска срещу тези пари е, да представиш научен труд - 200 страници с някакъв текст и тук там по някоя графика (и без това никой няма да го чете).
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До стефчоАз ги спрях миналата година през август,Жена съм на 46 години, пушех от 4 курс на техникума.Трабва желание да ги спреш и малко инат.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каза д-р Армен Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България..А така, когато тоя Българин заедно с Българина Соломон Паси кажат нещо, съм сигурен че е в национален интерес и ще съм добре! По същия начин се чувствам, когато някой Българин с име Ахмед или Махмуд ме учат на морал по националната телевизия .....
9
3
 
8
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ами ако си дават парите за храна вместо за цигари може и да имат какво да ядат
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравни бюрократи-*** и продажници! Оставете пушачите на мира и погледнете, че хората няма какво да ядат!
7
1
 
7
 
! Отговори
дааа преди 5 години
Ще разширяват контролните органи,така ли!?Е не ли ги изпоназначихте тея роднини бе,още ли има!?Баси!
6
2
 
16
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Жена на спре цигарите не съм виждал! Повечето мъже познати ги отказаха,в това число и аз преди години.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белег на бедна държава. Пушене, пиене и дрямане по кафета. Отделно жените са с много ниска воля и трудноо се откачат.
4
4
 
16
 
! Отговори
Да преди 5 години
Жените пушат за да се правят на интересни, а те не са!
3
3
 
30
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
5лв на ден х 365дни =1825лв годишно за цигари..Ако взимате по750- 800лв заплата за една година 9000-9600 лв ..Близо 1/5 пета(20%) от дохода ви за цигарен дим! Това е огромен разход за едно няма нищо !
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е в европа само географски.
1
11
 
10
 
! Отговори
Абориген преди 5 години
Отказах ги и сега си джиткам с ферарито !!!