По напоената с кръв Околчица: 1300 души отдадоха почит на Ботев

Хиляди се преклониха пред героизма на Христо Ботев и четниците му
Обновена: 2 юни 2018 16:12 | 2 юни 2018 15:45,
142

Снимка: БТА

Хиляди българи, сред които и представители на местната и държавната власт, се събраха днес на паметния връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героизма на Христо Ботев и неговите четници.

Сред тях бяха и над 1300-те участници в 72-рия Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Тази година отбелязваме 142 години от подвига на четата и 170 години от рождението на великия поет и революционер.

В огряното от слънце небе над връх Околчица се развя националният флаг, понесен на крилете на делтапланер.

Честването започна с патриотични песни в изпълнение на трио “Сопрано”. Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца, съобщи "Дарик".

Кметът на Враца Калин Каменов припомни думите на Христо Ботев: “Жив е той, жив е там на Балкана”. И е жив, защото живее тук, в сърцата ни, на всеки един от нас, на милионите българи, които днес ще отдадат минутка почит към подвига на Ботев и неговата чета”.

“Пирамида от кости е българската история, напоена с кръв е българската земя. И затова днес, повече от всякога, ни трябват разум и помирение, силни водачи и светли примери, и да помним нашите герои, загинали за свободата на България, нашите герои, заради които днес сме тук. И да помним вероюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си. Че той има право да бъде пръв между равни. И няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ботевите поклонници изслушаха стихотворението “Хаджи Димитър” изпълнено от братчето и сестричето Петър и Мария Докови. Мария е само на три години и половина, а братчето й е на 5. Стихове на Христо Ботев бяха изпълнени и от момичета и момчета, получили награди в тазгодишното издание на конкурса “С Ботев в сърцата”. Участие в тържеството взе и духовият оркестър към читалище “Развитие” във Враца. След това в знак на признателност пред паметника с формата на кръст на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.

Честването завърши с минута мълчание и вой на сирени.
 
 Всенародното поклонение на 2 юни във Врачанския балкан завършва възпоменателните чествания "Ботеви дни-2018" във Враца, посветени на 142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 5 години
Историята не ти е била от силните предмети ?Интересно какво ли точно правят Българите по това време.Дали всичко не е една обща "конспирация" Април ?
75
2
 
5
 
! Отговори
8===о преди 5 години
Да си спомним думите на Ботев:а Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на общата повинност и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за
74
4
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
За днешната евроатлантическа Мангалия ли умряха Ботев и Левски ?
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честваме едно красиво самоубийство.Очаквал е да се присъединят много българи към него като стъпи на брега...Уви...
72
1
 
2
 
! Отговори
за сведение преди 5 години
До Поклон!Нямал е църковно подписан брак и и затова след освобождението на жена му не дават пенсия!
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналисти!Защо изобщо пускате да се коментира над такива теми?Винаги има някои хард надрусани нео-османлии дето си избиват комплексите.Османчо ,ами бегай си в Диарбекир да загиваш за велика Турция ,нали милееш за нея.Явно си трябват и ...кохонтес ,ама ги нямаш!
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са били една от най-развитите циливизации преди изостаналите и деградирали османлии да ги поробят и върнат много назад в развитието.
69
3
 
8
 
! Отговори
до Осман преди 5 години
България е била 100 пъти по-развита цивилизация преди да дойдат турците и да унищожат цивилизацията. Където отидат турците, те само рушат и унищожават цивилизации. Нищо градивно не са създали. Същата работа правят варварите, които опустошават Рим.
68
4
 
3
 
! Отговори
великия преди 5 години
До ВАЖНО!!!ИЗКАРАХМЕ ГО БЪЛГАРСКИЯ ВОЛТЕР.............А той бил иманяр! Търсил е хазната на последния български цар Шишман!
67
1
 
8
 
! Отговори
Поклон! преди 5 години
ХРИСТО БОТЕВ:Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество!Само онзи, който е живял, страдал и плакал с народа си само той може да го разбере и да му помогне.
66
0
 
1
 
! Отговори
Вачето преди 5 години
А пък коментар 64 е беден, безпаричие *** принуден да продава майка си и щерка си на тройка, за да има да купи евтина пърцуца и бронз за дишане. Затова пише така. Гадно ли е да си в нищета, сакат и облян в собствените си нечистотии ве сладур ?
65
7
 
2
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Е това само тук е станало. Много развитите българи ги окупирали диваците турци. Прецедент в историята. И 500 години развитите не могат да се освободят. Интерсмо защо сега Афганистан не окупира и зароби Щатите, ами става обратното. Много странно.
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев е велик, защото е мачкал наглите турци и е освободил България! България е била велика и пак ще бъде, ако няма турци в България. Турците съсипаха България. Да живее свободна България!
63
1
 
7
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЕЦЪТ преди 5 години
Каква турция ве? турция е създадена 1923 г. Преди това е образувано ислямски халифат от диви анадолски племена, наследник на Византия....
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са били една от най-развитите циливизации преди изостаналите и деградирали османлии да ги поробят и върнат много назад в развитието.
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"съветския агент Ботев" тц,тц,тц .....Боже колко мъка имало на тая земя Божеее....!!!!!
60
18
 
3
 
! Отговори
! преди 5 години
1300 човека събрали се да ядът и пият нали е събота. почитат някакъв "герой" които бил алкохолик и заедно с други подобни вярвал бия османците. Затова като минал по път от Козлодуй до Враца всички българи се криели и търсели помощ и закрила от заптиетата. Българите са били свободни а такива като съветския агент Ботев са искали да ги поробят и предадат на руснаците. По тази тема има много писано в интернет. Ботев, Каравелов и Вазов са били съветски агенти.
59
15
 
2
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Хората ще излязат на Марс. Турците скоро ще са в Г-10. А тука, заблудени хора нахлупили въшливи калпаци не знаят и те какво почитат. Това, че вдин луд се е самоубил ли какво? Не се знае. Важното е да се ломят омразните турци. Хора, излезте от 19 век. Независими сте отдавна, а роби не сте били никога, работете, стига сте обвинявали турците за всичко. Смешно е!
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След подобни прояви на патриотизъм и българщина,остават както винаги тонове отпадъци и нечистотии.
57
3
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До Анонимен 57 Британия видя че индииците не могат да се цивилизоват , вдигнаха ръце и се отказаха. Все пак са ги избутали напред , а и доста от тях говорят свестен английски.