Е-рецепта може да има до края на годината

МЗ: Обучение на медици от държавата срещу работа у нас
6
Е-рецепта може да има до края на годината
Снимка: архив, Ройтерс

Електронната рецепта може да бъде факт до края на годината. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване.

По думите му в средата на 2019 година се очаква да има електронно здравеопазване, предаде БТА.

За липсата на лекари в различни специалности и специализацията на медиците министърът каза, че наредбата има нужда от промяна и е направен пълен анализ на човешките ресурси в системата.

По думите му МЗ трябва да защити пред правителството предложение, според което обучението и придобиването на специалност, както и продължаващото обучение, да бъдат за сметка на държавния бюджет.

За това трябва да убедим и Министерството на финансите, допълни още той. Ананиев добави, че ако това предложение бъде прието, лекарите ще имат ангажимент да работят определен период от време в България.

В отговор на въпрос, свързан с дължимите от НЗОК суми към чуждите здравни фондове, министърът подчерта, че до края на годината ще бъдат платени 73 млн. лв., а до края на следващата година ще бъдат разплатени всички дължими суми, за които е изтекъл 18-месечният безлихвен срок за плащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали нещо ще се промени и ще ни лекуват подобре и наистина безплатно както го пише в котституцията ??
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плюя ви на здравеопазването дето от година на година става все по недостъпно за голяма част от хората.Отказвам се от бг гражданството си, хващам си самолета и по-далеч от таз скапана и изостанала държава дето за 30 г. липсват адекватни реформи и се облагодетелстват само богатите и олигарсите а народа яде бойковия.Не благодаря, не искам да живея повече тук.Всичко си има край.Срам ме е да се нарека българин за това и ще се откажа от гражданството си и Чао амигос.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 - Ако всичко е направено, катонхората, лекаря само вписва болест и рецепта, след което цялата информация (картони и прочие) се запазва автоматично. Отделно е много по-лесно и да се следи, дали някой пациент не скача като скакалец от лекар на лекар, за да купите пишат рецепти за болкоуспокояващи.И с фалшивите рецепти става трудно
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре късно отколкото никога !
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най новата тъпотия.И как ще стане това.