Калфин: Хора не си вадят ТЕЛК, за да не ги изгонят от работа

Тези хора имат фундаментални въпроси за решаване пред себе си
Обновена: 13 юни 2018 07:05 | 12 юни 2018 22:38, Венцислава Вельова
13

6102 гледания   |  Още видео
"Държавата трябва да помогне на хората с увреждания не само с пари, а с пакет социални услуги и възможност за работа, за да са пълноценни - те и техните семейства, които са плътно до тях" - така коментира бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин неочаквания обрат със завръщането на министър Петков и исканите законодателни промени в подкрепа на хората с увреждания.

"Исканията на майките са легитимни, но общественият интерес е цялата система да се промени. Институциите са, за да внушат на обществото, че има някаква справедливост, каквато хората не чувстват сега", каза той в студиото на Денят ON AIR.

Бившият социален министър коментира, че настоящият Закон за личната помощ дава възможност на хората с увреждания да бъдат подпомагани с по-голяма сума, но липсват социални услуги, като дневни центрове. 

"Нуждата на тези хора е да бъдат социализирани, да бъдат сред други хора. Проблемите им няма да се решат със средства, те имат фундаментални въпроси за решаване пред себе си", каза Калфин.

Бившият вицепремиер заяви, че решението е цялостна промяна в политиката към хората с увреждания. 

"Иска се политическа воля - в развитите страни цялата система от комисии и социални услуги са единни и следват една логика", каза той.

Калфин посочи още, че критериите за инвалидизация трябва да се променят. 

"Има нужда няколко министерства да работят заедно. Диалогът е затруднен, държавата трябва да има партньор. Важно е да има справедливост - да се знае кой получава средствата и защо", каза Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

По повод готвения нов Закон за социални услуги, който готви министър Петков, Калфин заяви: "Нито един от трите предложени закона няма да уреди въпроса, тук не става въпрос да се увеличат парите - нужна е цялостна промяна".

Бившият социален министър акцентира на нуждата на хората да са запознати с разпределението на обществения ресурс и определи като ненужно ежегодното преподновяване на решението на ТЕЛК.

"Когато има съмнение за фалшиви документи, че системата се източва - това е липса на усещане у хората за справедливост", допълни той.

Калфин обърна внимание на практиките в някои евпропейски страни да подпомагат хора с увреждания като им гарантират заетост. 

"Като получиш решение на ТЕЛК - това е една присъда, която те праща вкъщи. Има европейски програми, които подпомагат работодатели, наемащи хора с увреждания. Но има хора, които дори не си вадят решение от ТЕЛК, за да не ги изгонят от работа", каза той.

Ивайло Калфин завърши с коментар, че министър Петков би могъл да се справи, ако получи политическа подкрепа и че за да бъде успешна социалната политика, са нужни устойчивост, диалог и цялостен поглед.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Бивш полицай преди 8 месеца
Частника ме оцени .В много случай разчиташе на мен и заплатата в момента ми е колкото на редови полицай Х 2
12
0
 
2
 
! Отговори
Бивш полицай преди 8 месеца
Минал съм по този път и не минах ТЕЛК.Подадох документи и чаках 5мес.за някакви си 50 лв.,но сметките на семейството нямаше кой да ги плаща . Започнах работа.Почуствах се обиден и не исках подаяния вече от никой .Стиснах зъби и отидох в "производството ". Там "частника " ми подаде ръка и ми даде работа ,но не щеш ли дойдоха на профилактични прегледи и в общ "кабинет " пред др.. колеги някаква изкуфяла бабка ми вика:"защо лъжеш "?,на въпрос дали сам имал заболявания !?! :):):)
11
0
 
4
 
! Отговори
дразнител преди 8 месеца
е да де, ама проблема не е един и не е от вчера, а резултатите ги четем всеки ден. защо се гласува в тая държава не може да ми стане ясно.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Социалната политика при демокрацията е тотално сбъркана, вкл. и по времето на министър Калфин. Тя създава хора, които не искат да работят и живеят на гърба на останалите. При това бедна държава като България не може да е и социална държава. Би трябвало да се спрат всякакви социални помощи, вкл. детските и да се премине от "държавата дава", към "държавата не взема".
9
1
 
22
 
! Отговори
Човек преди 9 месеца
До 6

Защо не замълчиш, като ти липсва разум. В тази държава се краде през социални за малцинства. Губят се данъци и пари от незаконни постройки на малцинства. Социални пенсии на хора, които нямат и 1 работен ден. И т. н.т
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напротив, точно хора с ТЕЛК-ови решения или трудоустроени, не може да бъдат съкращавани, дори да не правят нищо на работа. Е, освен ако лекарите не кажат, че със съответната диагноза не може да работят работата, за която са наети. На последната ми работа в България имам колега-геодезист, който е освободен от теренна работа заради ТЕЛК. Същият си има фирма и си работи на терена "частпром". И после шефът ни навикваше на коледния банкет всички, че някои постоянно предават папки в кръчмите наоколо.
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората с увреждания не могат да участват пълноценно в пазара на труда. Мисля, че е справедливо да получават помощ като пенсия и други социални облекчения, за да живеят пълноценно.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този какви ги говори. Масово си вадят ТЕЛК ове за да си откраднат някой друг лев. "Щом държавата дава, защо да не взема".
5
2
 
15
 
! Отговори
Doktora преди 9 месеца
За огромно съжаление познавам хора,които наистина те си вадят ТЕЛК а са за _за да не ги изгонят от работа,а здрави ц^анета се правят на астматици-жалка социална система-болните работят,а здравите си живеят.......^ибано социално осигуряване-всеки ден плащам за лентияите😠
4
2
 
8
 
! Отговори
Doktora преди 9 месеца
За огромно съжаление познавам хора,които наистина те си вадят ТЕЛК а са за _за да не ги изгонят от работа,а здрави ц^анета се правят на астматици-жалка социална система-болните работят,а здравите си живеят.......^ибано социално осигуряване-всеки ден плащам за лентияите😠
3
1
 
2
 
! Отговори
Bread преди 9 месеца
Ah, Kalfin ot tozi ustoichiv bg sort li e - hem e zle i e za telk, hem si raboti...?!
2
1
 
1
 
! Отговори
sistemata преди 9 месеца
ti purvo udovletvori iskaniqta na majkite, posle govori 3a promqna v sistemata. Te ne iskat mnogo-pove4e pari, 3a da si otglezdat dezata. Stava Duma 3a pari. Prenasqneto na re6eniqta 3na naboleli problemi ot realnostta v sferata na fanta3iqta i teoriqta e ljubim pohvat na Hora, koito nqmat namerenie da se 3animavat s problema
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някои други хора ,цял живот лежат на гърнба на Народа и получават заплата от същия ,този Народ ,за да правят Нищо и да дрънкат празни приказки !