Смъртността в страната – рекордно висока!

Раждаемостта пада, а емиграцията се увеличава
15 юни 2018 07:30, Елка Василева
91
Смъртността в страната – рекордно висока!
Снимка: архив, Булфото

Общата смъртност в България непрекъснато се покачва от 1964 г. насам, когато е регистрирана най-ниската й стойност – 7.9‰. Според обобщени данни от 2016 г. тя е достигнала рекордните 15.1 на 1000 души. За сравнение средно за ЕС тя е 10.0 на 1000 души.

Продължава да е висока и детската смъртност независимо от изразената тенденция към снижаване с малки колебания. Въпреки това тя остава почти два пъти по-висока, отколкото в ЕС. В цифри това са 6.5 на 1000 живородени деца у нас, а в ЕС – 3.6 на 1000 живородени деца.

Данните бяха изнесени по време на кръгла маса на тема „Здравето на българите през 21 век – тенденции и предизвикателства“ под патронажа на Комисията по здравеопазване, пише „Труд“.

Анализите показват, че демографските процеси в страната се характеризират с трайни тенденции към намаляване на броя на населението и неговото застаряване. Основни причини за това са ниската раждаемост, нарастването на смъртността и емиграцията на значителна част от младите хора.

След 2009 г. се наблюдава намаляване на раждаемостта в България, която е по-ниска от тази в Европейския съюз. На 1000 души у нас през 2016 г. са се родили 9.1 деца, а средно в ЕС – 10.1. В същото време проблем за страната ни е високото ниво на смъртността.

Отчита се и негативна тенденция във връзка с влошеното обществено здраве и увеличаващ се брой хоспитализации на годишна база.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудно защо ли- такива добри превантивни програми за прегледи на тежки заболявания имаме. И чиста вода, храна и въздух, и сигурност в работата и никакви имотни измами и битови престъпления. Който ходи на море Юни да се загледа в бабите германки - нито една не пие лекарства на закуска. Баща ми сигурно от 40- годишен пие по една шепа за сърцето. От много хубавина и магистрали сигурно.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекуват ни лекари - тройкаджии, точат ни здравната каса, изнасят ни лекарствата. Ми какво очаквате?!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 76Има си достатъчно творци и в момента в България, и то много. Дали има едни 10 000 души поне в държавата, които да са чували имената им въобще... залагам на максимум 10 000, 9 000 от тях са в София.
70
0
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
Отговарям лично. Поп предава Левски. Но няма как в кое да е общество да има само светци. Винаги има и ***. И докато светците бягат, мършата ще има мегдан да пирува. Как да има култура, когато творците бягат? Или музикантите. Или учените. В крайна сметка как да има свестни хора, когато те бягат, оставяйки онези, дето не са свестни да победят?!! Родината не е парче земя. Тя е друго. Може да се гради. Но градеж не става с бягство, начинът е друг.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
политиците ни добре се погрижиха да останем без здравеопазване, имам пресен пример, ендокринологията в софия вече работи почти на частно, там телефони не се вдигат, а по-голямата част от лекарите приемат само на частно в самата болница, ало управляващите, какво стана с безплатното здравеопазване?...
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 73,Ти нали знаеш кой предава Левски? Наши си. За да може по-късно пак наши да са и в съюз с Турция по време на войните! И пак наши си да напишат, че турците само са присъствали. Други примери много. Кой друг мрази лекарите си? Къде другъде можеш да срещнеш таксиджия, завършил право? В коя друга държава това дали имаш пари или не е право пропорционално на уважението към теб?! Бизнесът го остави. Няма интерес към изкуство, няма музика, няма култура! Е, пряк път към културата още не е намерен..
67
2
 
3
 
! Отговори
До напусналия преди 5 години
Да добавя, че имаме някои успехи, но бихме били много по-ефективни, ако не бяхме малко.А сме малко, защото изглежда не е модерно да се отстояват права. Ботев, Левски и други изглежда са ***. Май е трябвало само да идат в чужбина и нарекат това с мила дума и да си намерят оправдание. Лесно, нали?
66
2
 
3
 
! Отговори
До напусналия преди 5 години
Аха, ами странно, но занимаващите се с наука, които аз познавам, общо взето, защото са ми в приятелския кръг, не са неуважавани. Нито пък са неединни. Правим нещо за тази държава по законен начин. Не е за тук да описвам какво. Бизнес в България е възможен и в сферата на науката, особено, когато се ползва свободата на придвижване, а не бягството от проблемите. Надявам се правиш разлика между свобода на придвижване и бягство от проблемите. Различни неща са.
65
0
 
12
 
! Отговори
иванов преди 5 години
Ниската раждаемост и високата смъртност са признаци за упадък. Жестока екзистенциална криза. Здравеопазването стана бизнес. Нямаш ли пари,изчезвай. Бизнеса 30 години хранеше хората с храни с по 20 Е-та. Политиците мълчаха. Докторите мълчаха. И те ядяха сходни ***. По една случайност днес е Видов ден. Сега е късно да се оправи положението.Дисбалансите са непоправими. Не 6, ами 3 милиона ще останем. И само това ли е????????????????
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бегълците,Още нещо. Много от професиите са тотално ощететени в България. Навсякъде по света мол. биолози получават малко, но в белите държави човек може да оцелее. Не смятам да сменям професията си, която обожавам, за друга по-платена, само и само да съм си у дома и животът ми да мине в работа, от която не виждам смисъл и не ми е мечта. Още повече, че в Б-я няма никакво уважение към хората в БАН, за разлика от тук. Не смятам да жертвам живота си в чакане нещо да се промени!
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До бегълцитеНе, в държавите, в които сме избягали, не е било винаги рай и хората са се борили. Само че хората са се борили с идеи и целенасоченост, не само с плюене без да се дават идеи как да се промени нещо и с тотално бездушие във всеки един аспект! Също така, хората не са гласували масово за главатари на мафията! Ако 20% българи реално искаме да променим нещо, то другите 80 могат само да мрънкат. И не очаквай да са съгласни с теб, защото задружността в Б-я е само по празници и в болести!
62
2
 
5
 
! Отговори
До бегълците преди 5 години
Чудя се можете ли да повторите саможертвата на Левски или на Ботев? Но мисля, че едва ли можете да ги разберете. Ами ако и те и други като тях, не се бяха борили, вие от къде щяхте така свободно да си тръгнете, без съвсем да бягате, м?! Няма уредена държава без народа в нея да се е постарал да си я уреди. Не чрез напускането и. По други начини. И после да не ревете защо тук хората не гледат с добре дошъл. Не само тук. Вече сте чужденци. По ваш избор. Само вас чакат. Аха.
61
1
 
5
 
! Отговори
До бегълците преди 5 години
Боря се. Мога го. И не само аз. Замислете се, винаги ли в държавата дето сте избягали, е било рай? И там така ли бягат или си отстояват правата като се наложи? Май сте се объркали нещо, че току така всеки е готов да бяга и да си зарязва родината. Че то това е само някаква си земя.Не е тъй. Освен това не е зле да спрете да се бъркате, че всички имат вашите недостатъци. И че сте натворили повод за гордост. Няма такъв филм. Дори в България. Свърши се с фалшивите ценности на мутренските времена
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от Герб. Това е новия морал. А да и от патриотите. Като видя Ентелегентната физиономия на Цвъки, Величествената сланина на Вожда (явно си мисли, че това е сиво вещество) и алтавия поглед на Валерката докато му избива пяна по катинарчето, все се чудя що за хора гласуват за подобни индивиди
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха През 1989-та година в края на комунизма населението е било 9 000 000 без малко,а в прекрасната демокрация за 29 години станахме 7 000 000 души - 2 000 000 грубо. Хайде сега обяснете защо така?
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухобоико ти си срам и позор пред света време е да бъдеш изметен на бунището
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 1989 се създават две класи- умни и способни- които са ръководители и неуки и прости - които са изпълнители.Начинът на мислене в,, демократично,, -капиталистическият строй е класово предопределен.Ръководната върхушка финансира определини проучвания и използва резултатите от тях и както винаги подтиска по-слабите и по- бедните.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ще пишат в новите партийни учебници? През социализма българският народ достига 9 милиона, а през капитализма спада до 6 милиона.
55
0
 
7
 
! Отговори
фани го . преди 5 години
ДОБРЕ СПОРИТЕ ЗА ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ ,НО ДА БЪДЕМ ЧЕСТНИ ,ОТ КОИ ЕТНОС са бипи новородените повече преди 89 и сега и каква е културата и образованието на семействата в които се раждат повечето,, българчета,, сега...при такива етнически и демографски промени статистики те са дълбоко политизирани и неверни аз изобщо не вярвам в ,че има какъвто и да е прираст в автохтонният български етнос истината е че тука имаме един етнос който е с изключителна раждаемос и един етнос които напуска държавата.
54
0
 
10
 
! Отговори
фани го. преди 5 години
Ако България имаше нужда от обикновени хора тя щеше да ги задържи ,какво става в момента ---горе долу ти се казва че ще те пенсионират на 70 г но ако имаш огромен трудов стаж и евентуално ако умреш по рано пенсията ти си заминава ,може 10 г да си внасял здравни и ако само една не си внасял доктора ти вика изчезваи ***--къде ми са вноските от парите които внасях? В тази държава ,,солидарност ,,си е чист атавизъм ,кои кого е солидарен ,истината е че трябва да съм гладен без пари и пенсия че да