Прикриват ли се лекарски грешки в болниците или не?

Моделът на контрол е сгрешен и скандалите ще продължат
Обновена: 19 юни 2018 21:55 | 19 юни 2018 21:54, Камелия Цветанова
11

Прикриват ли се лекарски грешки в болниците или не ? Темата коментира председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

"Прокуратурата предявява обвинения за злоупотреба с власт и корупция. Това не се покрива непременно с понятието "прикриване на лекарски грешки". Хората очакват да видят наказание и невинаги са прави в това искане", коментира гостът в предаването "Денят ON AIR".

Д-р Кацаров обаче обяви, че е бил свидетел как "Медицински одит" е бил използван срещу хора, които са критикували бившия здравен министър Петър Москов.

"Приемаме ли, че там всички хора са почтени, а извън "Медицински одит" са лоши? Навсякъде е заложена тази погрешна теза - ефективният контрол няма да дойде от администрацията. От гражданите ще дойде", обясни той.

Д-р Стойчо Кацаров подчерта, че моделът на този контрол е сгрешен и скандалите ще продължат. Той бе категоричен, че има лимит за лъчетерапия у нас и настоя, че здравният министър Кирил Ананиев не може да го отмени, след като той вече е записан.

"Не остана нищо нелимитирано. В основата на проблемите е монополът на Здравната каса. Чрез монопола политиците имат власт над цялата здравна система", каза още той.

Д-р Кацаров е на мнение, че парите в НЗОК се харчат неправилно, тъй като и лекарите, и пациентите били недоволни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колкото са смешни разните държавни институции и лекари, преподаватели и т.н., журналистите са наравно смешни - всеки ден статийки с розови очила. Как може на слагат въпросителна в заглавието, за всяко едно нещо в тая държава се правят на слепи
7
0
 
16
 
! Отговори
Кика преди 5 години
*** колко са смешни...на моя приятелка мъжът и в много тежко състояние и го прехвърлят от болница на болница по за 2,3 дни и накрая вь София операция за 6000 лева..и пак объркали и 2 операция. За 3 дни......и какво е това... корупция...лекарски грешки..или игра с човешки живот
6
0
 
19
 
! Отговори
МакКонар преди 5 години
Системата сбъркана, материалът лош и от двете страни и да не стигате до болница, че жална ви майка. Хранете се добре, дръжте се добре с другите и не си вкарвайте сами таралеж в гащите.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешки или незнание ,некомпетентност,нежелание,несъпрекосновеност и не на последно място просто мързел това би трябвало да се уточни.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОТЪРПЕВШ.ДА ПРИКРИВАТ СЕ.! И ОТ ЛЕКАРСКИЯТ ОДИТ.
3
1
 
10
 
! Отговори
Без име преди 5 години
Всички,ама ВСИЧКИ ,,ГРЕШКИ,, НА ДОКТОРСКОТО (СЪСЛОВИЕ)..СА НА МЯСТОТО,НА ПОРТАЛА НА КОЕТО ИМА НАДПИС..,,..ИНИЕ БЯХМЕ КАТО ВАС,И ВИЕ ЩЕ ДОЙДЕТЕ ПРИ НАС...,,(ГРОБИШТАТА)
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прикриват ли се лекарски грешки в болницитеНон. Стоп, там са най вредните хора
1
3
 
13
 
! Отговори
статистиката преди 5 години
Ами корупция всред белите престилки. "Учени" са хората, кой с едно, кой с две висши.