Борчове: Всеки трети българин – с неплатени сметки

Бързите кредити са основен двигател за трупане на дългове
26 юни 2018 08:15, Александър Попов
25
Борчове: Всеки трети българин – с неплатени сметки
Снимка: Булфото, архив

Борчовете на българина са се удвоили през последните години. През 2017 г. средният дълг на човек у нас е бил над 900 лева. За сравнение, през 2015 г. сумата е била около 450 лв., сочат данните на Евростат, цитирани от "Стандарт". Според тях единствено гърците изпитват по-големи затруднения от нас при погасяването на задълженията си.

Към края на миналата година всеки трети българин е имал неплатени сметки - просрочена ипотека, наем, ток, парно, лизинг и други. В южната ни съседка "на червено" са били 48% от хората. На трето и четвърто място са Кипър и Хърватия с по 26% кредитополучатели със забавени плащания по заеми.

През миналата година 1,8 млн. души са били в графа кредитополучатели. Забавените и необслужвани плащания в края на 2017 г., са били както следва: по потребителски заеми - над 800 млн. лв., а по ипотеки - близо 1 млрд. лв.

Бързите кредити са основен двигател за трупане на нови задължения и за лавинообразното затъване на потребителите. За съжаление тази тенденция ще продължи и през тази година, сочат прогнозите на Комитета за защита на потребителите.

Причината за това е максимално улесненият достъп за гражданите, желаещи да получат пари назаем, чрез изключително агресивна реклама и готовността на кредитните институции да отпускат средства на лица с лоша кредитна история, коментира председателят Пейо Майорски.

Той уточни, че към организацията често се обръщат хора, взели пари, за да купят среден или дори евтин клас мобилен телефон, таблет, компютър или телевизор, които впоследствие при изплащането на кредита се оказват многократно по-скъпи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: дълговебързи кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
34
 
! Отговори
Сметки преди 5 години
Ток, вода, парно, данък смет - 300 лв. при пенсия 600 лв.50% от пенсията.Цигари, пиене, телефони, тв, вестници, кафета, месо - отказахме, лекарства, фризьори, т.хартия, банани, прясно мляко, яйца.Сметките стават ЧУДОВИЩНИ.Не може с 30% за три месеца да увеличите парно и топла вода. Отделно ток, бензин, храна.Депутатите взимат 8 хиляди лева, а БГ пенсионер 600, дори с 900 лв. пенсия - цените са чудовищни.Нямам думи с които да прокълна, цялата тази престъпна клика.
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 1 Не мога ги разбера някои хора- теглят 1000 лева заем за да си купят телефон най-нов модел. То бива простотия....Единствено бих теглил кредит ако става въпрос за здравето на мен или семейството.
2
1
 
23
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Всяка "средно аритметично" на стъкмистиката е такава фикция, че въобще не е ясно защо изобщо се дават огромни суми на разни добре захлебващи "социолози", "психолози" и прочие -"лози" - още по-"хубавото" е, че им се плаща с наши пари, за да ни хулят и тъпчат.Слагат ни в един кюп с маргинали и всякаква ***, след което се правят високопарни "анализи" и заключения за "българина", който работи и плаща непосилни сметки - но ги плаща въпреки всичко, нали?
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама с айфон или самсунг! ФАКТ!