Скъпо, по-скъпо... Бензинът през лятото пак бърка в джоба

Отделяме 15% от заплатата си за гориво, в Холандия дават 2%
37
Скъпо, по-скъпо... Бензинът през лятото пак бърка в джоба
Снимка: архив, БулФото

Както всяка година точно през отпускарските летни месеци бензинът поскъпва.

Още по темата

Миналата година около 15 лева струваше повече бензинът, тази година също около 15 лева повече ще струва, за съжаление на всички автомобилисти, коментира Ивайло Славков от Съюза на българските автомобилисти пред БНТ.

По думите му на практика винаги преди летния сезон се получава повишаване на цените, което е свързано най-вече с търговски взаимоотношения, с производители, цени на петрол и т.н.

"Проблемът е, че цената на горивото процентно е доста по-висока. Условно казано, човек трябва да отдели около 15% от заплатата си, а в Холандия например цената е по-висока, но 2% отиват за бензин", пресметна Славков.

Според СБА в Европа най-скъпият бензин се продава именно в Холандия - 3,46 лв., а дизелът струва 2,85 лв. Следват Гърция (А-95 - 3,32 лв., дизел - 2,98 лв.), Италия (А-95 - 3,30 лв., дизел - 3,05 лв.), Португалия (А-95 - 3,26 лв., дизел - 2,85 лв.).

Славков посъветва пътуващите към морето да карат с по-ниска скорост, за да им излезе пътуването по-евтино.

"Когато един автомобил се кара с висока скорост и отворени прозорци, разходът се повишава", каза още той.

На митинг-шествие в София днес се очаква малките и средни търговци и превозвачи на горива да изразят недоволството си от проектозакона за нефтените продукти. Според вносителите целта на законопроекта е да се сложи край на сивия сектор при търговията с горива.

Промените въвеждат регистрационен режим за фирмите и изисквания за банкови гаранции и солиден капитал на дружествата, които оперират на пазара. Според недоволните търговци обаче проектозаконът е лобистки и ще доведе до фалита на 300 до 400 фирми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Старо куче преди 5 години
Тъй и не мога да разбера, защо в останалите държави цената на дизела е в доста проценти по- ниска от тази на бензина?
34
0
 
3
 
! Отговори
... преди 5 години
Бре с първото изречение на тая "статия" се изяснява грамотноста, и способностите на тоя списвач! Епа земи кажи с 15лв на километър ли ше струва повече с 15лв на 100 грама ли ше струва повече на на метър ли! Ба си маата!!!
33
0
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
До АнонименНе че карат повече клелета. Просто е 2% от холандската заплата със сигурност са повече като сума от 15% от българската.....
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
интересно, в холандия дават 2% от заплатата си за гориво, в Бг-то 15%, е кой е по смотан??? Холандците нямат таратайки, карат колела, и имат добър транспорт. Имам приятели в Холандия, питам ги не е ли трудно без кола тия се смеят, колата викат е ангажимент, постоянна потдръжка, къде да я паркираш и т.н, само наливаш пари в нея, без кола си свободен, не я мислиш, начини за придвижване много, смеят се на нашия манталитет, нямаме 50лв на цяло, но гордо сме паркирали БМВ-то, и после нямало пари
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухобоико веднага оставка ти си срам и позор за европа и света
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България се вкарват контрабандно горива и се знае кои са,не плащат и данъци,акцизи за милиони.Оставка!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че ще се бръкне повече на бензиностанцията този който е тръгнал за морето е само част от проблема. Тракторите на полето харчат също от скъпото гориво, баничарките които зареждат кварталния магазин също. При тези които цената на горивото не оказва такова влияние на цената на крайния продукт също вдигат цените за да се възползват от ситуацията
28
7
 
12
 
! Отговори
стига ревахте бе преди 5 години
Какво сте се разхленчили като ученички ?!Браво на турците ,търпелив народ са ! Ердоган ги докара до просяшка тояга ,но турците и гък не са казали , не реват , навеждат глава и търпеливо чакат ! Днес в така наречената просперираща ердоганова Турция минималната нетна заплата е между 600 и 700 лири ,а 1 кг. агнешко месо е между 80 и 100 лири ! Тук ние такава трагедия не сме виждали , но ревем без да сме бити ! Поучете се от турците ,свикнете на глад !
27
3
 
5
 
! Отговори
roko преди 5 години
народа кара на марешка газ на 92 ст.
26
2
 
5
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
21 А, не източния брат ни докара купоните ! Ако не си бил роден не коментирай по комикси ! Прочети Плана Ран - Ът !
25
1
 
12
 
! Отговори
Т преди 5 години
"Ами прави го и ти бе, някой пречи ли ти?Или някой те задължава да купуваш от тях?"Многознайко, този лаф само тук в *** върви, където уж ВИП личности си позволяват да обиждат и унижават хора в неравностойно положение. Пробвай в белите държави с подобни изказвания и да правиш спекулативни врътки и нашенски мошенгии. Ще ти разкажат играта тотално. Само тук е някакъв див дикенсов капитализъм и всеки прави каквото си иска.
24
1
 
8
 
! Отговори
Т преди 5 години
***, не ми се прави на важен и да ми държиш забранителен тон да осведомя хората. Лошо ли е да се напише истината, че да я видят повече хора?! Или нещо лично на теб май ти пречи. Аз не си и купувам от тях. От България нищо не купувам.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TНашите тарикати купуват на намаленията и тук продават прескъпо.Ами прави го и ти бе, някой пречи ли ти?Или някой те задължава да купуваш от тях?
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма работа!Щом е за братска Русия ще плащаме и по 5лв литъра!Виж ако гадните западняци сложат 3 лешника по-малко в шоколада мамицата им ще разкатаем!
21
3
 
21
 
! Отговори
T преди 5 години
В България всичко е ужасно скъпо и некачествено. От уж скъпа марка дрехи си купувам пуловер в Западна Европа за 38 лева, а тук по нашите магазини е 160 лева. Безобразие. В сайта на марката са изредени държавите, в които имат магазини, и България въобще я няма. В същото време има български сайт с добавено "bg" преди домейна. На касовите бележки не пише марката на фирмата, а някое си "...трейдинг" българско ЕООД. Нашите тарикати купуват на намаленията и тук продават прескъпо.
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LUCKYТогава брат ви ви докара до там да взимате бензин с купони.Сега му тъпчете джобовете пак на тоя брат.
19
4
 
4
 
! Отговори
LUCKY преди 5 години
Когато имахме брат,тубата беше 5лв,...на черно
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
17
0
 
11
 
! Отговори
Бааа го преди 5 години
А вместо да е обратно и да заредя повече литри........
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойколандия всичко е скъпо - сега не само горивата а всичко ще стане по-скъпо.