Депресията - все по-чест проблем сред хората

Младото поколение сега е най-самотно в човешката история
28 юни 2018 19:45, Красимир Ангелов
15

Депресивните състояния са все по-често срещани у хората в XXI век. Депресиите са навсякъде около нас и ние ги виждаме по един или друг начин, а хората развиват все повече сюицидно поведение.

Около 30% от хората с депресия злоупотребяват алкохол, а статистиката не подминава и България. Пиенето вкъщи, обаче, не скрива проблемите, още по-малко пък ги премахва. Какви са причините за депресивните състояния - в предаването "Директно" по Bulgaria On Air коментират психологът Мартин Генев и преподавателят в Софийски университет Николай Николов.

От началото на годината Великобритания стана първата страна с назначен министър на самотата. До това се стигна, след като Британския червен кръст алармира с притеснителни данни, според които хиляди британци страдат от самота. Не по-различно е и положението в САЩ. Мащабно проучване доведе до стряскащи изводи, според които близо 50% от американците имат депресия.

Младото поколение в момента е най-самотно в човешката история, а най-лесно е да обвиним новите технологии, които задълбочават проблема. Това обаче се оказва заблуда. Голяма част от младите хора се чувстват  самотни, незавсимо от това дали имат профили в социалните мрежи, или не. Как изгрежда проблемът и знаем ли неговите мащаби? Имаме ли сериозен проблем с начина, по който комуникираме и превърнаха ли ни в затворници новите технологии?

"В последните години наистина се забелязва този феномен на известната отчужденост. Когато не комуникираме по между си, нормално е да попаднем на други зависимости, които имат подобен характер", коментира в предаването Николай Николов.

"Причините могат да бъдат различни. Това може да е наследствено. Обичайните симптоми са преумора, понижени автентични отношения. Много често хората прекаляват с преработването - така нареченият burn out. Страдащите от такива състояния са с понижено настроение, изнервени са.", сподели още Николай Николов.

Хората могат да потърсят група за взаимопомощ, да поговорят със специалист, да потърсят литература със самопомощ. Как се преодолява паник атаката? Вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Сузанит преди 5 години
как нема да съм депресиран бе бете ето кабела дето го намерих на един далекопровод излезе пластмасов вече нищо истинско не остана вари го печи го пластмаса си е от секъде ама нищо и аз не съм балък дадох го на тъщата вместо гирлянди да украси елхата да не страда нема вече бате нищо истинско ти казвам и водката дето си я купих да не страдам и тя вече има вкус на полимери сигурно са я рециклирали от талаша дето ония ден го фърлих дето за нищо не става и за огрев не става депресия ти казвам бате
13
1
 
6
 
! Отговори
Стрина Стефка преди 5 години
Като чукна стотарката мисля да увелича дозата на 300 гр. сутрин и 300 гр. вечер. Защото след стоте съм чувала че човек почва да забравя.
12
1
 
19
 
! Отговори
Традиционалист преди 5 години
Всичко идва от семейството, най вече от разводите и опитите да бъде заличено семейството като сигурна опора
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Шамана 10В момента се правят опити с ЛСД. Обаче най-бързия начин за лечение на депресия е електрошока! Резултатите са много полужителни. Има един много малък процент където човек губи някои спомени но в 97% от случаите се връщат обратно след около 6 месеца/година.
10
5
 
6
 
! Отговори
Шамана преди 5 години
Депресията се лекува със правилно хранене, активен спорт, адреналин, и редовен секс.По тежките клинични случаи се лекуват най ефективно със халюциногени. Psilocybin, DMT, LSD, THC. Ефекта е мигновен и гарантиран. 5-10мин и от депресията няма и спомен.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Стрина Стефка 7Това са заблуди и илюзий! Българинът пие и пак е смачкат като цяло!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стресът е номер 1 причина за депресийте, раковите заболявания, сърдечно-съдовите заболявания, диабета и удара! Това е голата истина!
7
3
 
13
 
! Отговори
Стрина Стефка преди 5 години
За да няма страх и притеснения мойта рецепта е 250 гр ракия сутрин на гладно и 250 гр ракия вечер преди лягане. Така всеки ден. На 96 години съм.
6
1
 
18
 
! Отговори
Спортувайте хора! преди 5 години
и не яжте преработени храни (химии)
5
1
 
38
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Света е променен и не е същия какъвто беше в моята младост през 90-те години.Нямаше интернет и кабелна,но се събирахме всяка вечер с компании по апартаменти и пиехме яко евтини ракии и водки.Слушахме музика на касетка и беше весело,нямаше толкова самотни и депресирани хора както е днес. Баси и отчуждението е сега,горките млади хора...
4
3
 
22
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Какъв здрав сън бе момче, то не може да се спи от стрес и притеснения за глупости.
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, как пък ги измериха предните поколения, че и сегашното, че са най самотни?Най разглезени, да.Не е като едно време да ставаш преди Слънцето, превиваш гръб до тъмно,каква депресия бре брате.Здрав сън след умората, какво по-добро от това?
2
6
 
10
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Преди ГЕП чак такава депресия никога не е имало!
1
11
 
18
 
! Отговори
True that преди 5 години
В герберастката клоака депресията е начин на живот