Статистика: 11% от българите са пробвали наркотици

У нас сега около 20-30 хил. души постоянно вземат дрога
Обновена: 2 юли 2018 23:10 | 2 юли 2018 22:52, Екип на Bulgaria On Air
32

Трябва да се направи разделение между тези, които са употребявали някога някакъв наркотик, и тези, които са зависими. Ако говорим за еднократна употреба, то те се изчисляват на 500 хил. души в България, т.е. 11,2% от населението.

В Европа пък това са близо 27-28%. През последната година в България употребата е около 5,7%, а в Европа около 8%, а в световен мащаб близо 5,6%.
 
Това каза Александър Панайотов, директор на дирекция "Национален фокусен център за наркотици и наркомании" към Националния център по наркомании, в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

По думите му най-употребяваното наркотично вещество в света е канабис, но се забелязва нарастване на употребата на екстази.

"В момента в България има около 20-30 хил. души, които постоянно употребяват наркотици. Най-често те взимат хероин. В момента пелоидите са много сериозен проблем - особено в САЩ. Надявам се тази епидемия да не се пренесе в Европа", подчерта експертът.

Той е категоричен, че през 2018 година има намаление на починалите от свръхдоза - в България има само 22 случая.

Актьорът Ивайло Захариев смята, че младежите прибягват до наркотици, когато търсят бързо забавление и искат да избягат от реалността.

"Загубата на мотивация е една от причините да вземеш наркотици. Ако виждаш родителите си как са съсипани от системата, или въобще не ги виждаш, то ти прибягваш към наркотични вещества. Важно е да се говори в семейството и да не е тази тема табу", посъветва Захариев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6 Нали Ен са наркотици ! Мини, Мин от там, да видим какво ще кажат властите ..ю аааа, т енергия знаели. Ами няма проблем, предполагам :)Минк бе, не се притеснявай.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Що трябва да ходя на летището с торба екстази?Ако си дадеш труда да прочетеш може би в научна литература какво пише може би ще разбереш.То само с чалга и ракия не става.Затъпява се много.
5
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долни наркомани, гадно, гнусни, мръсни, *** ...Трябва, да вкараме филипинския модел !!!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 Аде отиди на летището с една торбичка с екстази, като толкова ти знае устата !!!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко живо пуши коз - деца, ученици, студенти, дори и хора на 30 +.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
екстазито не е наркотик.да фане да прочете малко в книгите кво пише.то само с чалга и ракия не става.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хъ ?Повечето си мислят, че тая статистика е неква полицейщина и лъжат. Не познавам училище, в което поне 90% да не са взимали наркотици. И говоря за 15 години назад. Бая повече от 500 000 ще да са.