Радев най-харесван! 43% смятат, че визитата му в Русия е успешна

Еврошефството намалява критиците на кабинета с 2%
Обновена: 3 юли 2018 18:11 | 3 юли 2018 16:00, Веселина Йорданова
199
Радев най-харесван! 43% смятат, че визитата му в Русия е успешна
Снимка: БТА, архив

Президентът Румен Радев продължава да е политикът с най-висок рейтинг в държавата (54%), но в сравнение с март губи 5 процентни пункта.

Отливът на подкрепа не се отразява на негативните мнения, които се запазват около 10 на сто, но се увеличава делът на колебаещите се в преценката за неговата дейност.

Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 души.

Ако на Западния фронт премиерът Бойко Борисов печели успехи, то на Източния своеобразното символно състезание между премиер и президент, поне за момента, е в полза на последния. Въпреки че нито един от двамата висши държавници не успя да посочи конкретни резултати от посещението си в Русия, 43% от българите са убедени, че Румен Радев е бил успешен и е постигнал позитивни резултати, докато за Борисов така смятат едва 26%, показват данните от проучването.

Сред партийните лидери Бойко Борисов запазва най-високо доверие - 37.2%, като отбелязва ръст от 1.6%, следван от Красимир Каракачанов (25.2%) и Корнелия Нинова (23.3%).

Както най-рейтинговият министър на Обединени патриоти обаче, така и лидерът на БСП, губят популярност в сравнение с месец март. Традиционно ниският рейтинг на Волен Сидеров спада с още 2%. Единственият от националистите, който бележи ръст – и като министър, и като партиен лидер – е Валери Симеонов (16.4% - ръст от 5 на сто).

Сумарно взето обаче разногласията вътре между националистите, както и с големия коалиционен партньор, водят до отстъпление в електоралните им позиции, уточняват социолозите.

Правителството запазва привържениците си практически без промяна (20% одобрение). Успешният край на Европредседателството намалява критиците му с 2 на сто, но общественият отзвук след бягствата на затворници и убийството на един от тях, катастрофата с военния хеликоптер и протестите на майки на деца с увреждания, му костват и 1% спад на привърженици.

Подкрепата за кабинета се разколебава и от липсата на сериозни промени и резултати в базови за социалната инфраструктура сектори като здравеопазване, образование, правосъдие, сигурност. Конюнктурните решения неутрализират моментните напрежения, но оценките за работата именно в тези направления изпъкват с високата си критичност, посочват от "Алфа Рисърч".

Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева са тримата министри с най-висок рейтинг. През юни външният министър измества от тройката военния, който заради ръста на негативните мнения след трагичния инцидент край Пловдив, минава на пета позиция. Подкрепата от майките на деца с увреждания за Бисер Петков води до леко подобряване на неговите позиции. Другата значителна промяна през юни е с негативен знак. Сериозен спад е налице при вътрешния министър Валентин Радев, въпреки че проучването е провеждано на терен преди вота на недоверие.

Няма промяна в отношението към основните държавни институции. Имайки предвид дългогодишния устойчиво нисък рейтинг на Народното събрание, си струва да се отбележи първият слаб ръст в одобрението му от  началото на мандата, както и повишеното одобрение за председателя на парламента Цвета Караянчева, което достига 24%. Главен прокурор, съд и полиция остават с критично ниски нива на доверие, според проучването. 

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция "Алфа Рисърч". Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17-25 юни 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
7
 
14
 
! Отговори
Радев губи? преди 5 години
Омбудсманът Maя(костинбродска) вече изпреварва президента по рейтинг. Ами сега кво ще прави зеления чорап ? Очевидно я готвят Мая за бъдещ президент.
111
7
 
16
 
! Отговори
да припомним преди 5 години
в чужбина се вижда колко се уважава някой когато го посрещат. радев го посрещнаха камериерката на Путин..ха.ха.ха достойно посрещане
110
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Путин го прие в една вила в Сочи ,а не в Кремъл,смятай колко е успешна.
109
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче 57% смятат ,че не е успешна!
108
7
 
19
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 5 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
107
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руското посолство активира троловете си, че му отиде рейтинга на гимнастика:)
106
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поп Кирчо нема ли поведе "нощните ***" с некой Ковровец, савецко производствои даде възможност на нашия *** пак да му оближе жезъла?
105
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо е толкова харесван. Появява се, говори подготвени от някого речи, разхожда се семейно на държавни разноски, живее си живота. Минава му мандата, уредил си е живота. И, хайде, чао, останете си със здраве.
104
14
 
11
 
! Отговори
X преди 5 години
Лелееее,как се активизираха *** и ибрикчиите тука след думите ми! Браво недорасляци! Ама никога няма да ви огрее англосаксонски мекерета,да обърнете хората срещу тези,които ни освобождаваха! ЗАЩОТО тогава не руския цар,а народа се вдигна в наша защита!!! Никога друг народ не се е вдигнал да пролива кръв далеч от родината си за да освобождава братя по вяра и кръв! Англичани,германци не искаха да има свободна България! Така ли е,пл.ужеци такива? Ла.йняни драскачи! Четете си истинската ист
103
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори шепата гербави троладжии не са в състояние да променят общественото мнение. От голямо напъване под статията може нещо друго да свършат. Жалки клоуни. :)
102
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев продължава да е политикът с най-висок рейтинг в държавата (54%), но в сравнение с март губи 5 процентни пункта.електоратът му е на години и е нормално да намалява
101
4
 
17
 
! Отговори
Радев преди 5 години
Долна лъжа е, че поп Киро ми е дърпал ушите... - беше само едното...
100
8
 
18
 
! Отговори
7 преди 5 години
Президент женен за жена втора употреба---ужас!
99
18
 
11
 
! Отговори
ДО 96 преди 5 години
Радев е за Пример - влезе в Политиката ЧИСТ - с Жена която обяви че е неговото Момиче .А вашия Плевнелиев какво направи - затваряше устата на бившата си и децата си за си изкара Мандата - Баце , това е разложение на Семейство и Лош Пример за Децата .
98
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек, който се е развеждал - не е читав като човек! А човек, който по негова вита и желание е изоставил децата си, заради една слива - още повече!
97
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕЗИДЕНТА Е ПАРАШУТИСТ СПУСНАТ ОТ МАСКВА, ДА РАБОТИ СРЕЩУ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ! ПОЗОР ЗА ВСИЧКИ, КОИТО МУ ВЯРВАТ!
96
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев най-харесван! 43% смятат, че визитата му в Русия е успешна==хич, ама хич не съм убеден, че е така, според мен би трябвало да има сериозен спад, започвайки от 3 март и нататък.
95
7
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Борисов 4...
94
8
 
16
 
! Отговори
До 84 преди 5 години
"Свърши герберското царство,още малко." Ха-ха-ха. То сега започва. Ще изтраете още 3 години, пък после избори. Радев не е за пример. Внася морално разложение. 2 години лъже жена си и децата си като си има любовница - сервитьорката Десислава. След това я назначава едновременно на 2 щатни длъжности във ВВС, без да има армейска подготовка и ценз. Това естествено се прикриваше и комунистите го ожениха набързо, за да може да го кандидатират за президент. Сега той е само едно чуч.ело в ръцете им.
93
1
 
7
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
РАДЕВ е с Политика АНТИСОРОС .Дотук са НПО финансирани от Африка и Саудитска Арабия чрез САЩ Фондове .