Когато България ти обърне гръб... Търсиш убежище другаде

Жена със заболявания иска убежище в държава, където може да живее
5 юли 2018 10:39,
146


66–годишна жена и дъщеря ѝ поискаха убежище в държава, която има хуманна политика към хората с увреждания. Причината – дискриминация от страна на министерството в определянето на размера на интеграционните добавки. Как се оцелява с 50 лева на месец и присъда ли е да си инвалид в България?

Тя е на 66 и с 92% инвалидност. Списъкът със заболяванията ѝ е дълъг, а бюджетът с който оцелява на месец оскъден.

Причината – получава 200 лева, от тях около 100 дава за лекарства. И като на всеки човек с увреждане, тя получава интеграционна добавка.

Така за лекарствата на Живка държавата ѝ дава само 11 лева и 50 стотинки на месец, разказва жената пред Bulgaria ON AIR. Достъпът до медицинска помощ жената отново плаща от своя джоб. Живее на село, а до най-близкия град Радомир стига с такси.

А в София я доведе поредното заседание на социалната комисия, която трябва да реши проблемите на хора като нея.

Тук е, за да каже на управляващите, че интеграционните добавки трябва да се съобразят с потребностите на хората.

И макар, че Върховният административен съд определя сегашния размер на добавките като дискриминационни, Живка и дъщеря ѝ са притеснени, че министерството иска отново да ги наложи.

Затова молят за убежище в друга държава.

"Написали сме едно отворено писмо, че искаме да ни се даде убежище в страна, където се спазват правата на хората", казва дъщерята на Живка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6Уважаемо нещо, вие писхични отклонения ли имате, че се изразявате от името на цялото общество. Бих искала да помогна на жената, а за подобни асоциални като вас- да даря пари, за да ви изградят дом, в който да живеете далеч от обществото.
8
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ защо политиците да ги е грижа, с какви пари разполагаш розова пеперудке? Парите се печелят, не се раздават! Могат да се мятат по площади, могат да правят циркове, но не могат да работят!? Гнусна манипулация, тези хора не заслужат нищо.
7
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо за малцинствата се грижи държавата и ЕС , а за болните у нас- НЕ ?? Подкрепям жената да търси справедливост извън страната ни.!
6
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До азВ развитите общества е нормално да има социална политика, която да се грижи за слабите, психично болните, дори за болезнено мързеливите. Не е начин на мислене, а е факт, че е прието да се дава и подобни хора да бъдат подкрепяни. Ако не ви харесва идеята да живеете в развито общество- отидете в Зимбабве, макар че сигурно и там се грижат за инвалидите си.
5
52
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредна манипулация! Никой не е длъжен да ги издържа тези търтеи. Не може да е дискричинация, факта че обществото не желае да ти дава доживотна издръжка! След като не могат да се издържат, да постъпят в социални домове. Хем да им даваш пари, хем да се сърдят, че им е малко - наглост до безумие. Предлагам им да поискат убежище във Венецуела или КНДР, но да се откажат завинаги от бг гражданство, за да ми реват после, че искат да се връщат.
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че на политиците изобщо не им пука имаш ли ти пари да оцеляваш или не. Дават ти там някакви помощи, които са изчислявани още от времето когато заплатите бяха по 300 лева средно и оттогава не са преизчислявани да са актуални към новите цени на храни, битови сметки, наеми, лекарства.
3
1
 
30
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
Депутатите излизат в заслужена отпуска август месец,няма да се занимават с вашите простотии.
2
30
 
12
 
! Отговори
аз преди 5 години
Честно вече омръзват! Никой не знае дали е работила или не, като гледам има и психични отклонения, какво е това мислене, че трябва да ти дават?! Иначе е правилно, в България много се крада, а до народа нищо не стига
1
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравите заминаха, последваха ги болните, остават удобните, но кой ще ги храни?