Петър Кичашки: Хората с увреждания трябва да работят

Законопроектът на Манолова има достойнства, но и неща за дообмисляне
5 юли 2018 12:43,
29

Хората с увреждания са огромен човешки ресурс, който в държава с тежка демографска криза, каквато е България, не ползваме.

Това каза Петър Кичашки, изп. директор на Институт за модерна политика и член на Комисията за защита от дискриминация, пред Bloomberg, в предаването "Бизнес старт с водещ Христо Николов.

"Става въпрос за стотици хиляди хора, които, ако се включат на пазара на труда, това би създало само позитиви". Събеседникът коментира, че е назрял моментът за цялостна и дълбока реформа в законодателството по проблемите на хората с увреждания.

Законопроектът на омбудсмана Мая Манолова има своите достойнства, но има и някои неща, които трябва да бъдат дообмислени, каза Кичашки.

"Позитивите са свързани с това, че се отваря законодателна възможност да се гарантира личната помощ като социална услуга. До момента тя е на проектен принцип, когато има финансиране, тя съществува.

Евентуалните негативи са свързани с технологията на представяне и създаване на законопроекта. Друга е темата дали трябва да бъде в отделен законопроект, или може да се впише в контекста на един евентуален бъдещ закон за социалните услуги, или да влезе като отделен раздел или глава в готвения закон за хората с увреждания".

Проблемите на хора с увреждания са в три големи стълба. На първо място е достъпната среда. Другото е техническите помощни средства – ако не ползваш качествена количка, с която да се придвижваш, изпадаш в ситуация на тежка зависимост от една машина, която иначе би променила коренно живота ти. Третото е личната помощ, каза гостът.

Той добави, че е факт, че в големите градове има значително подобрение на достъпността на средата, но с достъпа на хора с увреждания до обществени сгради продължава да има проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
yyyy преди 5 години
ами тия с по-малка инвалидност си работят, учат. Проблема е че посягате на най-тежко болните т. нар. с "90,100, 100 с придружител." Искате точно от тях да работят по- голям абсурд не знам вместо да чуеме каква адекватна помощ им осигурявате. А асистента при тях е жиботонеобходим, като го лишите от асистент ще трябва да се счита като опит за умишлено убийство. И не се опитвайте да изритате родителите и близките и да плащате на ваши служители.Програмата ви е тотален геноцид над тази група, ще трябва да ви вкарваме в затворите а не само да ви сменяме, хрантутници герберастки.
23
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Тия политици имат ли мозък в тия кухи глави
22
0
 
5
 
! Отговори
родител. преди 5 години
Восновата за дискриминация на хората с увреждания са господата от Човешки ресурси .Изхождам от ЗМВР според който се състои от Полицаи ДЪржавни служители ПО здс и такива по ТРдовоправоотношение -ЛРТП.Преди време детето му което отби наборната си военна служба като ОГВС поради небрежна лекарска грешка Това е друг въпрос и че не си потърсихме правата да не готравмираме Защо виня ЧРзащото се яви за държавенслужител по ЗДС но беше отхвърлен и предпочетен техен човек от администрацията в сектор ЧР.
21
0
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Адмирации за г-н Кичашки че има хора в зависимост от уврежданието според образователния ценз прекрасно могат да се справят с длъжности вДържавната администрация заемани от пенсионери и въздрастни над 7о години .
20
0
 
4
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Кой каза че инвалидите не работят?В едно софийско училище има много *** с телк и пенсионерки.*** с телк и пенсия над 70 години работи.Нямат ддс и взимат добри пари.училището е престижно с чужди езици и е на кръстовище.случайно първата цифра е 3 от 2 цифрени число
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой наема хора с увреждания на работа?
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо кой ще наеме човек с увреждане и второ тоя умник да ми каже какво може да работи човек с 90% инвалидност и трето сам го каза, средата е такава, че човек с количка е изцяло зависим и придвижването му в града е предизвикателство.
17
1
 
11
 
! Отговори
Цербер преди 5 години
"Протестиращите *** само кряскат и нищо смислено не предлагат, но те са подгряваща група на полит. проект"Майките протестират от безизходица, не мога да си представя по голяма мъка от тяхната и липсата на солидарност с тях си е чиста социопатия. Хората с увреждания са няколко групи и са с различни проблеми и противопоставянето на една група срещу друга е приом на ГЕРБ. Докато Лила се дуеше в НДК с премията от 300 000 лв. майките отпред ги глобиха с по 500 лв за нарушаване на общественият ред.
16
2
 
15
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Един българин си е търсил работа.Питал един работодател може ли да ми дадеш работа.Човека му дал работа.Минало време но така и заплата няма.Питал човека защо няма заплата.Чакай бе каква заплата ти каза че търсиш работа за пари не сме говорили , а работа съм ти дал.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтоилЗащо освобождаването от работа, уволняването е водещо за работодателя?Защо единствената му мисъл е как да изрита някого?
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И инвалидите искат да работят, но НЕ ги вземат на работа. Какви помощни средства им осигуряват- най- нисък клас, морално остарели, които ги дават, колкото да се каже, че са дали нещо. Обществото не приема инвалидите, нито работодателят, нито колегите, не се приемат за равни, обект са на присмех, ирония, отхвърляне, изолиране.Всеки има право на труд- да. Но НЕ на всеки му се дава възможност да работи.Правата са на хартия, голи думи.
13
2
 
12
 
! Отговори
Стоил преди 5 години
Най големия проблем пред хората с увреждания е *** изготвеният закон, които не позволява в последствие служителя да бъде освободен. Така мързеливите хрантутници от народното събрание захлопнаха вратата пред хората с ТЕЛК.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво да работят бе умник как ще идат до работа, имате ли автобуси за хора инвалиди нямате нищо. Тези хора са дискриминирани, ако идат да работят някъде те ще идат в Германия да работят, а не при теб . Не трябва ли да правите нещата така, че да се случват вместо да завърнете здравите от чужбина искате хората с увреждания да работят.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНа мен и работа и проценти за инвалидност от ТЕЛК не ми дадоха.За българи пари няма.
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина като му кажеш, че трябва да работи и се обижда тежко.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората с увреждания ИСКАТ да работят, но няма къде! Работодателите не ги назначават, дори и да има възможност. В Бургас общината създаде едно предприятие, в което работят хора с увреждания - но общината го финансира, когато има нужда, не може да се самоиздръжа. От друга страна сега се сещам, че мой познат назначи на работа такъв човек - отначало работеше добре, стараеше се, след 2 години реши, че вече всичко му е позволено и закона го защитавал, превърна се в бедствие направо, едвам го уволниха.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега да работят, за какво беше цялото мятане и реване до сега. Да работят балъците, тарикати с ТЕЛК-ове и пенсии ще си харчат.
7
20
 
6
 
! Отговори
разумен е Кичашки преди 5 години
Кичашки е много интелигентен човек и добър юрист. Има много смисъл в думите му. Той не е популист и предлага работещи решения, които и финансово са изцяло осъществими. Протестиращите *** само кряскат и нищо смислено не предлагат, но те са подгряваща група на полит. проект и не може да се очаква разум от тях
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи признавате, че стигнахте дотам да впрегнете и хората със тежки увреждания да ни вадят от блатото на демокрацията ?
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не всички инвалиди сме в колички, така че не само в достъпната среда е проблема. Колкото до помощите, които инвалидите "източват", то нека само да спомена, че става въпрос за 100-200 лв на месец, които стигат за 1-2 седмици, предвид че трябва и лекарства да се купуват. Толкова.