Одит за мръсния въздух: Много проблеми искат решение

Основен проблем – отопляване с твърдо гориво през зимата
6 юли 2018 12:45, Боряна Павлова
15

1663 гледания   |  Още видео

Извършихме кооперативен одит за качеството на мръсния въздух заедно с още 19 сметни палати. В България установихме, че качеството на въздуха в периода 2014-2017 година е било нарушавано цели 35 пъти. Това включва замърсяване с фини прахови частици и въглероден диоксид.

Това каза в студиото на "България сутрин" председателят на Сметната палата Цветан Цветков за направения одит на мръсния въздух в столицата и други големи градове в страната.

Още по темата

"Целта на този одит бе да се види дали мерките, вземани от местната власт, са ефективни. Резултатите показват, че има редица проблеми, които трябва да се решат незабавно. В ЕС основните замърсители са електроцентралите и автомобилите, но в България това е използването на твърди горива за отопление през зимата", категоричен е Цветков.

По думите му намаляването на твърдите горива е основно и доста сериозно предизвикателство пред Столичната община.

"Българинът страда от енергийна бедност, а освен това хората с ниски доходи получават пари, за да се запасяват с твърдо гориво. Има десетки инициативи за подобряването на въздуха, но не се забелязва голям ефект. Има данни, че финансирането на тези инициативи е доста затруднено", подчерта председателят на Сметната палата пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и борбата с младежката безработица, която е с тенденция да намалява в последните години.

"На национално ниво няма надеждна система за следене на младежката безработица. Трябва да има синхронизация между обучението в университета и нуждите на бизнеса", отбеляза Цветан Цветков.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ахаа откриха топлата вода а когато през зимата протестирахме срещу обгазяването от Факултета на Западен парк и Красна поляна проблем нямаше и все колите бяха виновни...
12
1
 
0
 
! Отговори
Наско преди 8 месеца
През лятото се изпаряват 2 милиона потни чорапи.
11
1
 
0
 
! Отговори
Комсомолска правда преди 8 месеца
Мръсните финансови сделки в София са причината.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не може да бъде значи основния замърсител е твърдото гориво и съвсем случайно всички го знаят. Само лентяите от общината начело с картофената люспа се правят на луди и все автомобилите им пречат. Нищо чудно и тази зима да използват момента за въвеждане на още рестриктивни мерки спрямо автомобилите (понеже е най-лесно) "борейки" се за чистотата на въздуха.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересното в случая, че този път не ни пробутват лъжата за автомобилите замърсители на въздуха. Как ли са я пропуснали тази лъжа?!
8
2
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 8 месеца
Вместо въглища, да дават на бедните автомобилни гуми за горене. А после и на богатите. Така хем ще намалеят изхвърлените автомобилни гуми (екологично!), хем ще отчетем, че вече не използваме въглища за горене!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко ли пари са дадени за този одит, а всички знаем, че наднормно замърсяване има само през студените дни на зимата, когато масово се отопляват на въглища, стари гуми, дърва и какво ли не? Пари хвърлени на вятъра. Никой няма да спре електората на ГЕРБ да гори стари гуми.
6
2
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 8 месеца
През лятото няма наднормено замърсяване - не се горят въглища, гуми и т.н. Какъв ти е проблема?
5
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Браво, бе! Тия откриха топлата вода!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А за радиацията на Черноморец няма ли новина?
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Основен проблем – отопляване с твърдо гориво през зимата"

А през лятото? Или за него не сте измислили оправдание?
2
1
 
13
 
! Отговори
Гогата преди 8 месеца
Българио ?! Едната институция (министерство) отпуска въглища за отопление... друга такава или подобна прави одит и установява (леле, каква изненада), въздухът се замърсява от изгаряне на въглища. Ми сега, кво ще правиме, смешници ?
1
0
 
12
 
! Отговори
Захари преди 8 месеца
Мръсен, миризлив, пушек над квартала се издига, когато разгорещен потен циганинн започне да се облива със студена вода.