Простотия, че и снимано: Заровено живо дете с камъни, бутилки...

Следите водят към Самоков, детето е от ромско семейство
Обновена: 6 юли 2018 09:25 | 6 юли 2018 09:05, Александър Попов
155

Една снимка на заровено живо дете породи редица въпроси. Докъде се простират крайностите и недопустимите човешки дейности, които дори не могат да бъдат причислени към графата "дискриминации"? Тъй като всичко "крещи" за тотална липса на хуманност.

Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Facebook с името "Простотията българска" и придружаващ надпис "на сапун". След като снимката започна да се споделя първоизточникът изтрива поста, но следите водят към Самоков.

Bulgaria ON AIR
научи, че става въпрос за дете от бедно ромско семейство, което живее в колиба. Момичето е на възраст между 10 и 12 години.

Снимката е направена от съседски деца роми - подигравателно и насилствено. Колко тежки социални проблеми се крият зад привидно невинната детска игра, стигнала до жестокост?

"Тази издевателска снимка ми се струва, че е в резултат от едни по-широко разпространени в Самоков напрежения. Там противопоставянето между българи и роми е добило много крайни размери. Преди около 7-8 години дори имахме дело за убийство на расова основа в града", коментира в студиото на "България сутрин" правозащитникът и главен редактор на "Marginalia" Юлиана Методиева.

По думите ѝ проблемът е, че институциите в Самоков дълбоко неглижират случващото се в гетото в кв. "Христо Ботев". Противопоставянията между българи и роми и между роми и роми пък били вследствие на "едно последователно дискриминационно отношение".

"Няма как да знаем какво е подтикнало този, който е направил снимката към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват чрез такъв тип психодраматизации на реалността неща, които са видели в живота си", отбеляза психологът Пламен Димитров.

В студито на Златимир Йочев експертът коментира още, че много често един от проблемите в тези малцинствени общности е т.нар. "идентификация с агресията", която те преживяват в своя живот, когато наблюдават какво се случва в обществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тока е като раждат деца деца на 12-13г. за какви ценности говорим и за какъв морал и едни милиони откраднати евра от фалшиви ромски организации резултатите са видими има Фейсбук вече навсякъде в махалата
36
14
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
България се нужда е от генерал Пиночет. Само военна диктатура ще оправи този изпростял народ. И връщане на смъртно наказание.--НИКОГА няма да стане. БГ Ганеца мрази либералките (и с право), но харесва либерализма. НЯМА нещо. което Б ГАНЕЦА не е готов да направи (ди.рника ще си даде) само и само да избергне спазването на каквито и да е правила. Затова и тази дръжава е обречена на изчезване. И според мен това е за добро на планетата!
35
0
 
30
 
! Отговори
В Орландовци. преди 5 години
До Анонимен 40. Здравейте, нямам расистки наклонности, просто описвам реалността. Ядосвам се обаче, когато хора, като въпросният правозащитник в статията лъжат и се опитват да подменят истината. Въпросната г-жа сигурно никога не е стъпвала в махалата, за да види с очите си. При нас проблемите започнаха, когато надойдоха много роми от провинцията, нашите си, местните ги познаваме и никога не са крали от нас, живеехме си мирно и спокойно, но последните години стана непоносимо !
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 40Защо не може ли ксенофоб-расистки?
33
0
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
А твоите наклонности какви са?Мултикултурни?
32
3
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Друг случай. Излизам един ден на двора гледам една ромка седи и пие вода на чешмата, питам я какво прави в двора, тя ми отговаря, че била жадна и искала да си отпочине ?!?????--- сами си си виновен. Утре у вас ще ти се.ре посредата на холда, като й се доходи. В тази посока ... една ми продаваше здравец на улицата. Естествено и теглих една майна и тя ме прокле. Отне ми точно 30-40 с. ДА Й ТЕГЛЯ ЕДИН ШУТ В КОРЕМА ! :) Падна и взе да се превива и да вика за помощ. А познайте някой спря ли се!
31
0
 
35
 
! Отговори
В Орландовци.3 преди 5 години
Откраднаха ни металната ограда, за да я върнат на вторични суровини. Когато извикахме кварталния ни каза по-добре да си мълчим и да не подаваме сигнал, тъй като ромите били отмъстителни и е възможно да ни навредят. Друг случай. Излизам един ден на двора гледам една ромка седи и пие вода на чешмата, питам я какво прави в двора, тя ми отговаря, че била жадна и искала да си отпочине ?!????? В кварталното 59 СОУ българчетата ги изключваха за 15 неизвинени, а ромчетата и за 150 не ги пипаха !
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РОМОТЕ ИМАТ ПРАВА ОСВЕН ЗАДЪЛЖЕНИЯ!
29
0
 
21
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
летния сезон предполага липса на теми и събеседници и журналята почват да пишат феноменални глупости. Утре поредние обект от въпросния етнос, като се натряска и пребия кадъната с пласмасовата каса от бутилки у главата - ще излезете със заглавие - Българите са нация от насилници. Ми не. Не сме. В тази посока е хубаво че във подзаглавието уточнявате етноса, ние нормалните да не си губим времето да се занимаваме с дребнотемие.
28
3
 
24
 
! Отговори
Shark преди 5 години
България се нужда е от генерал Пиночет. Само военна диктатура ще оправи този изпростял народ. И връщане на смъртно наказание. И солени глоби за нарушения по пътищата. Изобщо малко да стъпиш накриво трябва да бъдеш наказан, така трябва да е в България. Българинът няма дисциплина, няма мозък, затова трябва да бъда под военно управление. И вечерен час за тази прослойка, както беше при соца. И който не го спазва - в пандиза. Обаче близките му да му носят храна, не обществото да го храни.
27
0
 
21
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
дъра бъра 100 чадъра. Още като по снимката видях етноса на въпросния обект разбрах, че не е необходимо да чета. С тия либеращини извратявате нацията - едва ли не - вижте ни накъде отиваме. Ми на никъде не отиваме. Въпросния етнос и той на никъде не отива- той винаги си е бил там, където в момента е заровен обекта.
26
0
 
33
 
! Отговори
В Орландовци.2 преди 5 години
Продължавам историите от живота в Орландовци. Преди години майка ми взе у дома да изкъпе едно ромче, защото и стана жал. Дадохме му наши дрехи, които ни бяха малки вече, но бяха сравнително нови и запазени. Знаете ли какво стана, когато го върнахме на улицата ? Неговите приятели ромчета го набиха и му взеха дрехите. Стига с тази лъжа, че ромите са дискриминирани заповядайте в Орландовци, за да видите кой-кого дискриминира !
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви деца са си направили майтап, но пък за сметка на това сега разни кухи розови *** ще разтягат ластици с месеци - живеем в някакъв абсурден гей свят.
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотия е цялата шизофренично манипулативна статия, от която прозират НПО финансови интереси. Хем това било акт на дискриминация, хем снимката била направена от роми!? Вече дори някой НПО храненик да изпусне газове, нормалните хора трябва да поемат вината.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БХК къде стеее? Не ви чувааам, не ви виждам ръцетеее?
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че България се нуждае от рестарт, защото вече не се търпи.
21
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест според Юлиана Методиева, роми заровили ром и за това са виновни българите?!Ако тя самата е ромка, разбирам да говори такива небивалици. Но ако е български етнос, не знам, толкова долу да паднеш!!
20
0
 
14
 
! Отговори
Римски Император преди 5 години
Безнаказаност,агресивност,наглост...
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не възразявам. Те си разбират така живота. Аз(ние) какво сме виновни, че тия имат такава "култура". Ама да си се ровят бе, няма да им нарушавам правата.
18
0
 
26
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Ами не се ли усещате,защитници на ромите,че това са го направили самите роми ,щом са го заснели,а не бързат да освободят т.н."дете",което сигурно,вече е майка!