Лекар: Има множество въпроси около спрените лекарства

Защо продуктът не е бил изследван от 2012 г., пита д-р Кацаров
Обновена: 9 юли 2018 23:02 | 9 юли 2018 22:49, Анисия Иванова
16

5060 гледания   |  Още видео
Стотици хиляди български пациенти попадат в капана на потенциално опасни лекарства, съдържащи канцерогенен примес. Изпълнителната агенция по лекарствата блокира 62 продукта за лечение на хипертония, инфаркт и сърдечна недостатъчност заради рисковата съставка.

"Оказва се, че най-евтиният продукт, който може да замести забранените, е забранен. Сега трябва да се промени цената на всички останали заместващи продукти, защото е прекалено висока за пациентите", уточни д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, в студиото на "Денят ON AIR".

Според него често се случва да се блокират лекарства, но точно този случай е доста по-особен.

"Тук става дума за канцерогенен материал в лекарството. В същото време продуктът е спрян и чак сега Европейската агенция тепърва ще го изследва колко е вреден за хората. Странно е също това, че става дума за промяна на производството от 2012 година насам, а чак сега се разбира. Съответно всички партиди от тези 62 продукта досега са съдържали вредната съставка. Как не са били изследвани преди това", попита докторът.

По думите му възникват много въпроси около спирането на тези лекарства, на които европейските и родните власти са длъжни да отговорят.

"Какво ни гарантира, че в състава на останалите лекарства няма друг вреден примес? Добре е като граждани и потенциални потребители да може да получим разумни обяснения. Пациентите трябва да настояваме за регулация", категоричен бе д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Антон преди 8 месеца
Оказва са че лекарствата съдържали този примес , са генерици, а примеса е с прозиход Китай. При оригиналите няма такова нещо. Сега разбирате ли колко е опасно ментето и евтинджоса. Освен това мисля че лекарствата за кръвно се покриват от касата. Защо никой не подхваща темата, защо са избрани възможно най-гадните ментаци.това единствено е породено от желанието на касата да реже и икономисва. Сега тази икономия ще излезе златна ама след 5-10 год, когато те вече не са на власт
12
2
 
12
 
! Отговори
Илиан преди 8 месеца
И кой ще поеме отговорността за починалите от рак хора, понеже са пили от тези предписани им от лекари и продадени от аптеки лекарства? Те са били убити!
11
2
 
13
 
! Отговори
Armagedon преди 8 месеца
Не са правени изследвания,защото целта е била ГЕНОЦИД.ЕС се управлява от престьпници.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мултинационалните фармацевтични компании се интересуват единствено от печалбите си! Какви екскурзии, вечери в скъпи ресторанти се организират за лекари и зъболекари, какви подаръци се предлагат!!!
9
3
 
18
 
! Отговори
До анонимен 3 и 4 преди 8 месеца
Многократно беше казано и писано, че китайската фирма е съобщила за проблема...Защо ЕВРОПЕЙСКИЯТ КОНТРОЛ в 22 страни е ПРОСПАЛ проверките...На този въпрос трябва да се отговори! ЕС е за закриване, тотално се провали във всички сфери на реалния живот - мигранти, двойни стандарти и т.н
8
1
 
8
 
! Отговори
111 преди 8 месеца
Пациентити би трябвало да настояват за прокуратура,каквато у нас изибщо няма-тя е креатура на властта.Като при Ердоган.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От няколко години имам практика да не купувам китайски стоки.Би трябвало да има закон да се забрани вноса от Китай.
6
3
 
11
 
! Отговори
Фен преди 8 месеца
Последното, което интересува мултинационалните фармацевтични гиганти, е здравето на хората. Всичко е за печалба, докторите и фармацевтите се карумпират всячески, за да изписват определени и по-скъпи лекарства.
5
3
 
14
 
! Отговори
Бяла мафия преди 8 месеца
Обещетения и съд! Това е геноцид!
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много фармацевтични фирми внасят от Китай никой не изследва състава,или се прикриват.Не знам на какво разчитат,е да, на ниската цена,евтино производство,а рисковете за пациентите.Комунистическия капитализъм в Китай си е в действие,т.е почти всички големи производители са близки до власта,контрола е снижен,разчитат на подкрепа в подобни случаи.В самия Китай е много по лесно,делата се потулват,почват репресии,така беше допреди 10 години,е може малко да се е подобрило,но при тези резултати,едва ли.
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ако не беше ЕС, щяха болните да си ги гълтат до скорошния край на живота им
2
1
 
19
 
! Отговори
Георгиев преди 8 месеца
Прав е д-р Кацаров
Необходими са сериозни експертизи и сериозни наказания. Това не е руска рулетка.
1
3
 
16
 
! Отговори
:):) преди 8 месеца
удар по Китай с американска намеса и европейска наивност