На Балканите: Младежите ни - първенци по мързел, последни по амбиция!

Галъп: Младите в България и Албания са на опашката по самоусъвършенстване
11 юли 2018 20:55, Анисия Иванова
59
На Балканите: Младежите ни - първенци по мързел, последни по амбиция!
Снимка: Галъп интернешънъл

83% от българските младежи използват свободното си време предимно за почивка, а само 5% - за личностно развитие. По първия показател те са първенци на Балканите, а са на последно място в региона по втория.

Изводите са част от мащабно социологическо проучване, което Фондация "Фридрих Еберт" е направила в първото полугодие на 2018 г. сред всички бивши социалистически или близки до социализма страни на Балканите и техните наследници. За България проуването е проведено от "Галъп интернешънъл" сред 1016 младежи на възраст между 14 и 29 години по метода лице в лице.

Според данните 44% от нашите младежи използват свободното си време за социализация, 36% - се занимават със спорт.

И в Македония най-голям е процентът на младите, които си почиват в свободното си време, но техните младежи са първенци по "личностно развитие" – 17%. Във всички страни от бивша Югославия делът на усъвършенстващите се е между 12% и 17%, с изключение на Косово - 7%.

В Албания процентът на самоусъвършенстващите се е колкото в България. Така Косово, България и Албания показват най-ниските нива по този показател.

По отношение на спортуващи младежи в свободното време първенец на Балканите е Словения. Над половината запитани там са посочили, че предпочитат да спортуват през почивката си. След нея се нареждат Черна гора, Сърбия и т.н. На другия полюс е Косово с 28%.

По показател социализация Македония е на първо място сред балканските страни, на другия полюс е Хърватия.

Основна част от свободното време на балканските младежи е отредена за интернет. 86% от тях казват, че използват често интернет за престой в социални мрежи, почти същият процент от младите казват, че го ползват за комуникация с приятели и семейство.

Малко повече от половината от младежите в нашия регион използват често интернет за училище, работа или образование. Други основни дейности в онлайн пространството на младите са свалянето и слушането на музика, споделянето на снимки и видео и гледането на филми. Най-малко време се отделя за изразяване на мнения, а също толкова ниски – главно заради възрастта – са дяловете на отговорите онлайн пазаруване или банкиране.

Сред младите в България картината е близка до общата за Балканите - 46% от българските младежи ползват интернет за училище, работа или образование, при 56% средно за региона.

Сравнено с предходното изследване от 2014 г. нараства делът на младите, ползващи интернет за работа и четене на новини. Като цяло обаче младежите у нас и на Балканите приемат интернет повече като пространство за контакти и развлечение, отколкото като източник на информация или средство за осъществяване на ежедневни задачи и дейности, свързани с работа, училище и получаване на знания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
12
 
! Отговори
Генчо преди 5 години
По всичко личи, че са допитвали САМО - рRзанi
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъщеря ми се самоусъвършенства, като си сложи няколко кубика силикон.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14 АнонименЕ, не всички могат като тебе да "заработват" вечер долари от бежанците
19
1
 
6
 
! Отговори
Аь преди 5 години
То е интересно кога работят тия, че чак и да почиват
18
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какви развития ми говорите след като насреща няма нищо? Това е резултата от тоталната демотивация. Знаеш че каквото и да направиш утре няма,да си по добре от днес. Ако видите статистиката за психическите заболявания поне 60% от българите са с някаква форма на депресия а депресията е равна на апатия.
17
14
 
15
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
На българина му дай да плюе само и да дава акъл под всяка статия от икономика до световна политика. А, ако го попиташ той какво повече е постигнал от тия, които ги плюе ..... ще падне голямо мълчане.
16
5
 
9
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Виновни са евреите-ционисти, които разбиха образователната система, зарибяват с наркотици младежите, чалгализират, а пример за подражание са рекетьорите и мутрите , които им свършиха черната работа и унищожиха всичко което шаваше и се развиваше!А иначе Ердоган и Путин са създадени и напомпани от евреите-ционисти, и тяхната цел е да ислямизират Балканите и Европа!!!Агент Джеки Колинс!ЦРУ!!!
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно това. Българите много работят, *** заплатите им все ниски. И всичко знаят. И някой все им е виновен,
14
2
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
до Аз със сегашен но 14. съвет: ако направите група, трудът ви ще се облегчи значително! така казват експерти... от "алиянса!" :-)))
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв спорт бе хора? Той премиера е със шкембе и 70 процента от бг мъжете са със шкембета.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е виновен!
11
5
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Виновни са ромите, турското робство и мигрантите.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Практикувам електронни спортове.
9
1
 
16
 
! Отговори
Име преди 5 години
"релаксация" какъв чудесен, *** евфемизъм за мързел... но, ок, нало изкуственят интелект ще замени всичко живо на земята и всичко пак ще е наред! че и за износ на марс ще остане :-)))
8
5
 
9
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Добър вечер селяни прости, не се притеснявайте, децата ви ще бъдат още по-големи селяни прости, защото вие ги възпитавате и вие сте техен пример за подражание!!!Агент Дарси Кейтър!ЦРУ!!!
7
6
 
9
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Някой изненадан ли е че тия келемета са толкова зле? Много ми стана забавно, че под социализация се имаше впредвид висене по социалните мрежи. Ама какво да очкваме от тях, те родителите им са ***, дето не се жени, а предпочита децата им да ходят ***, пък какво да фоворим за тях.
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са Русия и Путин защото ни продават скъпо газта и не можем да се развиваме.
5
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са комунистите които възпитаха поколението което възпита днешните младежи.
4
3
 
6
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Ох, тези статистики са пълна глупост ... "сред 1016 младежи" и нима очаквате младежите да подходят сериозно и кажат точно какво си мислят ?
3
7
 
18
 
! Отговори
we преди 5 години
Прехваленото младо българско поколение,пълни мизерници