Зловещ Евростат: Двама българи на ден се самоубиват!

Кои са причините да посягаме на живота си? Вижте!
17 юли 2018 08:30,
62
Зловещ Евростат: Двама българи на ден се самоубиват!
Снимка: flickr

Средно по двама българи на ден отнемат живота си, като през 2015 г. броят на самоубийците у нас е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 жени, показват данни от анализ на Евростат за самоубийствата на Стария континент за въпросната година.

Това означава, че 9 българи на 100 000 души сами са отнели живота си през 2015 г., при среден показател за ЕС - 11 на 100 000.

Броят на българите, посегнали на живота си, намалява през годините, като за сравнение през 2014 г. самоубийствата у нас са били 714, а техният пик е бил през 2011 и 2012 г., когато са се самоубили съответно 800 и 811 българи, показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, предава БТА.

В НЦОЗА от миналата година работят по проект "Подобрени услуги за психично здраве", чиято основна цел е да намали с около 10 на сто броят на самоубийствата у нас.

Проектът е подкрепен от Норвежкия финансов механизъм и финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство като основно се работи по повишаване на знанието в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити за самоубийство.

Годишно около 3000 българи посягат на живота си като съотношението на неуспешните опити към успешните е приблизително 4:1.

Близо половината от опитите за самоубийство, както и реализираните опити /около 45 процента/, са заради конфликти в семейството, показват данни на експерти от НЦОЗА.

Втора водеща причина за това българите да посягат на живота си, са тежките психични разстройства - около 12 на сто от самоубийствата. Следват: неуспешна любов - 8 на сто от случаите; тежко физическо страдание - 7 на сто; тежки финансови затруднения - 5 на сто. Заради загуба на работата си са посегнали на живота си едва 1-2 процента от самоубийците у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Що не престанете да ни занимавате с Русия? Не ми пука там как се самоубиват, гледам тук какво става! А то е страшно!!!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищета, стресовначин на живот, лоши хора.
55
0
 
9
 
! Отговори
Притеснявам се, преди 5 години
с колко ще се увеличи процента на самоубийствата след приеманеТО на ЕВРОТО.
54
8
 
4
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
При комунизЪма се самоубиваха повече, а колко УБИВАХА - брой нямат! За това заключиха границите, иначе един нямаше да остане. Сега сме около 7 милиона, плюс още толкова навън по света. Българина няма да изчезне, той вече е ЧОВЕК СВОБОДЕН да избира къде да живее!
53
2
 
6
 
! Отговори
12 преди 5 години
До Кой не скача...а банкянския,в Барселона ли те докара.
52
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 години
Защо се самоубивате,ето вече сме в чакалнята на ЕС,напред с герб-комунисти,към светли бъднини,Барселона,Барселона,ти си рай за мен.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради загуба на работата си са посегнали на живота си едва 1-2 процента от самоубийците у нас...."едва" ??? съжаление ли усещам , че не са повече ?!?!
50
0
 
7
 
! Отговори
стакмистика преди 5 години
Реална статистика никога няма да се покаже, както никой не знае колко са ромите в БГ.
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
време е народа ако има такъв да измете мухобоико и неговата г.рбераска ***
48
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората не издържат на простотиите на пРезидента Гумен Гадев и неговата наставнища *** ***!
47
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами гледам, че май доста повече мъже се самоубиват, и една от най-честите причини е заради конфликти в семействата. Дайте да приемем истанбулската конвенцийка!!!
46
3
 
9
 
! Отговори
До Кой не скача... преди 5 години
От 44-та насам само едни са на власт, тях забрави ли ги?
45
1
 
11
 
! Отговори
ЮРИДИЧЕСКИ ИМУНИТЕТ преди 5 години
При такова семейно правораздаване - така !
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновения човек няма как да се защити,механизмите са направени така,че няма никакви права и свобода,правата и свободата са само на хартия,правото също е само за избрани хора.Преди години,чипирането ни се струваше фантастика,сега нанотехнологиите и други технологии правят така,че може да се контролира мозъка и цялото тяло,през телефони и друга техника свързани със сателити и това е реалност,човечеството е изправено пред ада и спасение няма отникъде.
43
3
 
21
 
! Отговори
ГОВОРИ,НЕ МИ ПРЕЧИШ преди 5 години
ДОКАТО БАНКЯНСКАТА МУТРА Е НА ВЛАСТ И ВСЯКАКВИ КРАДЦИ КАТО ИВАН КОСТОВ, ЦАРОТ,ЦЯЛАТА ГЕРБАДЖИЙСКА ***, КОТАРАЦИ И ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ОТ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ, ЩЕ Е ТАКА. НО ТАКОВА ЧУДО КАТО СЕГА-КРАДЕНЕ, РЕКЕТ, ПРОСТОТИЯ,АЛЧНОСТ И НАГЛОСТ НЕ Е БИЛО. ВЕЧЕ КРАДАТ ТОЛКОВА МНОГО И НЕ ИМ ПУКА. ВИЖТЕ КАКВО СТАНА С ЖИВОТНИТЕ В СТРАНДЖА, КОЯТО Е ДО ТУРЦИЯ, А ОГРАДАТА НИЩО НЕ ПАЗИ,НО Я ЗАБРАНИХА ЗА СНИМАНЕ. ШАПЪТ И ЧУМАТА НЕ ПАДАТ ОТ НЕБЕТО, А МОЖЕ ДА СА ДИВЕРСИЯ ИЛИ ОТ МИГРАНТИТЕ.НА АЛЧНИЯ ПРОСТЬО НЕ МУ ПУКА
42
0
 
21
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
"от които 523 мъже и 159 жени"Пак мъжете сме "привилегировани" - не само, че живеем по-малко, работим по-тежка работа и по-дълго, но и се самоубиваме повече. За какво равенство на половете говорим? Няма ли ЕС директива да изравним и тези проценти?
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Шизофреника за когото писах е пълнолетен. Успешно завършил университет. Уж учил за юрист, но му се е отключила шизофрения, а родителите му и той не приемат тази диагноза за реалност.
40
3
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 5 години
Дрогарки и дрогаре - финк позитив! Така остават повече банани за останалите живи!
39
2
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да се се създаде списък с мерки и механизми за превенция на самоубийствата. Това ще бъде едно добро начало.
38
2
 
17
 
! Отговори
ЕвроатламтизЪма преди 5 години
Българите са не само европейски, но и световните шампион по смъртност. На първо място сме в света сред 230 страни. Далеч след България са Сирия (където има война), Афганистан, Лесото, Свазиленд (където 75% от жителите са болни от СПИН).

Спонсорирани публикации