Гражданската не покрива разходите и обезщетенията по нея

Това смята Кирил Бошов - председател на УС на "Еврохолд България"
26 юли 2018 20:00, Екип на Bloomberg
45
Гражданската не покрива разходите и обезщетенията по нея
Снимка: Bloomberg

През последните три години са извършени няколко проверки на активите на застрахователите, с участието на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA). Целият сектор е минал през две детайлни проверки на активите през 2016 г., като резултатите бяха публично оповестени. Това каза Кирил Бошов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи и председател на УС на "Еврохолд България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Бошов коментира писмото за намерения, изпратено от МФ и БНБ до Еврогрупата и ЕЦБ, с което се поема ангажимент за засилване на надзора на небанковия финансов сектор с оглед присъединяването към ERM-II.

"Не бих казал, че в момента има яснота дали ще има нова проверка на активите, но самата регулация по Solvency II за мен е една постоянна проверка на активите

Това е така, защото всеки застраховател трябва много внимателно да следи за всички рискове по неговата дейност, защото те намират приложение в неговата капиталова адекватност".

Той каза още, че като цяло настоящите промени в Кодекса за застраховането следват европейската директива за разпространение на застрахователни продукти.

Тази директива е замислена като средство за повишаване на гаранцията пред ползвателите на застрахователни продукти. Бошов обясни, че тя е насочена в няколко посоки. Едната от тях е информираност на потребителите.

"Принципът е следният - независимо какъв продукт купувате и от какъв посредник, като потребител трябва да имате цялата необходима информация за рисковете, свързани с този продукт.

Друг въпрос е доколко в малък пазар, като този в България, където потребителите ползват ограничен вид застрахователни продукти, ще могат да се ползват от тази защита".

Кирил Бошов обясни, че секторът и промените, които се извършват в регулаторните рамки, водят към две неща.

"Увеличава се административната тежест както за застрахователните компании, така и за застрахователните посредници. Което на теория би трябвало да доведе до поскъпване на застрахователните продукти. Въпреки това в България поради силната конкуренция и слабото търсене на много продукти, не винаги тези неща водят до този ефект".

Цената на застраховката "Гражданска отговорност" в България не покрива разходите и обезщетенията по нея, каза още застрахователят.

С въвеждането на системата "бонус-малус" от 2019 г., водачите с лошо поведение на пътя, ще плащат повече за "Гражданска отговорност", прогнозира той.

Още новини в Bloombergtv.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм банкер.Искам да се увеличат лихвите за заеми,както и да се намалят лихвите за влогове!Славни времена бяха,когато един щатски долар разменяхме за 3000 лева.Слава на БСП.Аз пък съм пенсионер с 271 лева пенсия,с 42 години трудов стаж.Искам да се направи ревизия за произхода на първоначалният капитал на тия мулти айдуци,който е и от моите вложени пари за пенсия!
18
0
 
5
 
! Отговори
Цветан преди 5 години
До ГостИ автомобила ли ще плаща?
17
2
 
4
 
! Отговори
Цветан преди 5 години
Ако нямаш,застраховка,то да нямаш право да управляваш мпс,НО ТВОЯ ЛИЧНА ЗАСТРАХОВКА,според това какъв водач си.Тогава има смисъл б-м
16
0
 
12
 
! Отговори
Гербериралите мутри преди 5 години
Не им стига акълът да стоплят, че като не остане никой в герберастката им ***, сужуците свършват.
15
7
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До ЦветанИ паркирания ти автомобил може да предизвика ПТП, ако по някаква причина потегли сам. Като не искаш да плащаш 3х250 , плащай 1х250 тъкмо ще освободиш паркоместа.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия застрахователи не се наядоха. Малко, поне малко срама нямат ли? От миналата година са вдигали гражданската три пъти.
13
0
 
12
 
! Отговори
Цветан преди 5 години
Така трябва да е,ама как да прежалят 1000000ж250лв. средно?Това са си 250 000 000 (милиона лева),ей така ,от нищото.Та защо плачат,че застраховката е ниска?
12
0
 
20
 
! Отговори
и аз искам преди 5 години
Е нали вашите нужди за коли, любовници, палати , почивки и много други привилегии са покрити, защо ревете за още. А моята заплата и тя не покрива разходите ми, ама с това карам. Така, че карайте с това, иначе хората ще спрат да плащат. А като се има и предвид ходенето по мъките за да си получиш парите от застраховка и това ви е много в момента.
11
0
 
14
 
! Отговори
Хайде народе преди 5 години
Стягай серзя поредното изтръскване на джобовете! Баш Сужука има остров да обзавежда и е освирепял. Но вие го избирайте пак, от дем бели друго не може да се очаква #gerb_forever
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръсни мутри свещи да си купите с увеличението не се наядохте . От миналата година тихомълком включихте и зелената карта която не беше задължителна и все сте на загуба, а няма нито един фалирал застраховател га.дове мръсни.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как хубаво ви подготвят за новото поскъпване на гражданската, което май се канят да е дори по-драстично отколкото си мислехте (споменават се 20 - 25%).Хахах, ама нищо, вие пак ще пуснете гербавата бюлетина (защото сте ***-ОТИ), значи още може да ви влезе отзад! На още ръгане носите
8
1
 
9
 
! Отговори
Гунчо преди 5 години
До Цветан Аз също мисля,че ако искат справедливо плащане което да покрива разходите,Би трябвало да си плати застраховката всеки водач без да се упоменава номер на мрс,а да си яносим както шофьорската книжка в джоба!
7
2
 
10
 
! Отговори
Цветан преди 5 години
Ползвам и управлявам три автомобила.Плащам на всички гражданска отговорност.Пробвал съм,ама два автомобила немога да управлявам едновременно.Та ,понеже не паркираният ми автомобил може да предизвика ПТП,а аз,понеже не автомобила плаща застраховка и недай се боже обещетение,а аз,та на принципа "бонус -монус",не е ли по -добре аз да си плащам една истинска гражданска отговорност(моя) и с неяда управлявам,който си пожелая автомобил,според моята правоспособност?Или вече сетката ви не излиза?3х250 ?
6
1
 
23
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Не се спряхте, майка му стара! Не се спряхте да искате все повече и повече! Като не покрива ГО разходите, защо печалбата на застрахователните компании се увеличава? От вътрешна оптимизация, ама друг път!
5
1
 
10
 
! Отговори
73840 преди 5 години
*** знае да кара и псува, а като се обърне каруцата ауууу ама аз не съм виновен че съм бедняк.от друга страна са адвокатите хиени, които работят със всякакви *** и прошляци пострадали в катастрофи причинени от техни другари мизнерници. искат се обезщетения като за европа и парите отиват в адвокатите 50+%.ГО трябва да поскъпне!проблемът е в КАСКО КРАЖБА там е рекетът на мутрите, за които всички си затварят очите, а по улиците ходят крадци с по 50 висящи дела.
4
8
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Не си правете Гражданска, ама после като ударите някоя кола за 20 000 лв, не дай боже човек, да не ревете , че трябва да ги плащате от джоба си!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не покрива искайте да не е задължителна, тогава ще започне да покрива.
2
1
 
37
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Скапани рекетьори.. Пазара в България бил проблема, ами пробвайте се на някой друг пазар да ви видим колко ще изкарате с дървените си оферти..
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми съкратете персонал, вместо да вдигате отново цената на полицата!Тия скъпи наеми на луксозните офиси по центъра клиентите ви ги плащат, през джоба си!