НЕК: Съществува несигурност за бъдещето на "Белене"

Дружеството не е в състояние да оцени възвръщаемостта на разходите
1 авг 2018 18:28,
41
НЕК: Съществува несигурност за бъдещето на "Белене"
Снимка: Bulfoto, архив

Съществува значителна несигурност относно бъдещата реализация на проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас. Това посочва Националната електрическа компания (НЕК) в отчета си за първите шест месеца на 2018 година.

Компанията е оценила направените към момента разходи по проекта, но отбелязва, че не е в състояние да направи надеждна оценка на възстановимата им стойност. Причината е, че това е специфична дейност, а и липсва яснота за бъдещата реализация на проекта, която не е изцяло под контрола на НЕК.

Към 30 юни 2018 година направените от Националната електрическа компания (НЕК) разходи по проекта АЕЦ "Белене" възлизат на 2,18 млрд. лева и допълнително към тях имоти, машини и съоръжения - в размер на 78 млн. лева, е видно още от отчета на компанията.

 В момента Министерството на енергетиката изготвя правилата, по които ще се проведе търгът за избор на стратегически инвеститор в изграждането на АЕЦ "Белене". С решение на Министерския съвет ресорният министър Теменужка Петкова трябва да подготви условията до 31 октомври 2018 година.

Като част от процедурата е предвидено да се обособи отделно предприятие, в което да бъдат включени всички активи - материални и нематериални, и пасиви на проекта. В момента те са част от НЕК.

Предстои и оценка на активите, за да се прецени с каква апортна вноска ще може да влезе държавата в проекта при бъдеща реализация, ако бъде намерен инвеститор. Надеждите на правителството са, че те активите ще бъдат достатъчни за блокираща квота в проекта.

На този етап заявките на правителството са, че няма да има никакви стимули от държавата за изграждането на АЕЦ "Белене" - нито гарантиран заем, нито преференциални цени за произведената енергия или договори за разлика, тоест строителството ще бъде изцяло на пазарен принцип.

До този момент интерес към проекта са заявили няколко компании, сред които и китайската CNNC.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам в България да ми е всичко скъпо и цените високи. Та като отида в Германия, Англия или Франция, да ми е ефтино. И да си кажа ей, друго си е да отидеш в бедна страна на разходка.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко пари взеха за този репорт, щото то е ясно, че това е била и целта?Интересно дали вече сме разработили реотаните дето ще ни топлят на зимното слънце и новите поточни линии дето ще произвеждат като дръпнат шалтера на Козлодуй. Германците апропо се ослушват със затварянето на техните централи. За стериопор пари има, с възвращаемост нула, за инвестиции все няма. Поне ги дайте за образование и зравеопазване, не за стериопори фалшифициране на избори
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що бе, има сигурност, че пак ние ще го плащаме!
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опааааа ! - откриха топлата вода.
14
2
 
6
 
! Отговори
БеляНЕ преди 5 години
е като стамбулската конфекция - кой подпише не само че ще гледа парламента през крив макаро, а и после моше и да полежи извесно време на държавна издръжка!
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не могат да оценят възвръщаемостта , защото такава няма!Има обаче големи възможности за далавера и политически зависимости!
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От къде се пръкнаха пак всезнайковците? Истината е че нито БСП, нито ГЕРБ искат да строят Белене , защото не могат да разделят едни пари. А истината е съвсем друга и Германия не е затваряла атомни централи а ще строи нови. Проекта на АЕЦ Белене е най-евтин в света и при положение че имаме купен проект, реактори и парогенератори е уместно да се строи. Реактора който престоя 20 год. на склад дава ток и бе продаден като старо желязо и с тези ли да постъпим така? До 9: твърде *** лаишки коментар...
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 2.2 млрд лв можеше вместо в братския джоб да ги дадем за инвестиции в здравеопазването, образованието или за истинска инвестиция в енергетиката.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене е така необходим за братската дружба, както слънцето и водата за всяко русофилско същество !
9
5
 
7
 
! Отговори
Атомната бомба Белен преди 5 години
Да построим АЕЦ Белене значи да поставим потенциална свръхмощна атомна бомба в България. В Германия вече затвориха всичките си атомни централи след експлозията в японската АЕЦ Токушима и след референдум.
8
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
АЕЦ Белене няма да има. Свиквайте.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха, ние ги отваряме, Куна ги затваря!
6
1
 
8
 
! Отговори
800 дни преди 5 години
Според НЕК е така, но ДЕДО от Мадрид дава акъл за ползата от АЕЦ Белене.
5
7
 
11
 
! Отговори
888 преди 5 години
Хехехе. Интересно чий интереси обслужва това мнение/новина? Преди време изтъргуваха преждевременното спиране на два реактора на Козлодуй заради нечии големи интереси свързани с Евросъюза , а сега пак на някого му пречи и Белене?
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да има несигурност в нещо, което не съществува.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съществува несигурност за бъдещето на "Белене"Неможе да бъде!
2
0
 
11
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
Противоположното на заглавието би било новина! Това е обиктовено натъртване в/у поредното повторение. Няма смисъл да се чете, в магазина вече има голям асортимент локуми.
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този етап заявките на правителството са, че няма да има никакви стимули от държавата за изграждането на АЕЦ "Белене" - нито гарантиран заем, нито преференциални цени за произведената енергия или договори за разлика, тоест строителството ще бъде изцяло на пазарен принцип.---------------------------------------------------------------------------Ако пожелаят да я строят американците, всичките екстри ще бъдат осигурени, а енергията ще се изкупува на тройна цена.