Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?

Около 6 млрд. лева губи държавната хазна на година от недекларирани възнаграждения
Обновена: 2 авг 2018 09:05 | 2 авг 2018 07:00,
286
Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?
Снимка: Dnes.bg

Около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв. по данни на националната статистика средната декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв.

Сметките показват, че при тази разлика месечно хазната губи по 53 млн. лв. от невнесени осигуровки за всички работещи над 2,2 млн. души, а годишно цифрата набъбва до малко над 6 млрд. лв., пише "Монитор".

"Липсата на пари в осигурителните фондове означава невъзможност държавата да изпълнява основните си функции. Тези вноски днес са необходими на правителството, за да изплащат пенсиите на родителите ни утре. Освен това бюджетът е източник и на ред други блага като здравеопазване и инфраструктура", коментира пред изданието говорителят на НАП Росен Бъчваров. Щетите за родните служители също не са малко, годишно те губят над 2 млрд. лева.

Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лева за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лв., показват изчисленията на новия софтуер на Националната агенция по приходите на сайта zaplatavplik.bg. За същия период пък всички работещи ще бъдат oщетени с почти 73,5 млрд. лв. от болничните, ползването на обезщетение за безработица или при майчинство, както и при пенсиите, където е най-голямата загуба. Дори и да се осигуряваме на реалната си заплата пак има риск да имаме проблем при достигане на пределна възраст.

"Честа практика е работодателите да осигуряват служителите си на 4-часов работен ден, а действително те да прекарват над 8 или 12 часа в службата. Ако този феномен продължава през целия трудов път на човека, той никога няма да може да се пенсионира", обяснява Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
14
 
! Отговори
Nick преди 5 години
Защо държавата не каже, пък колко може да се спечели, ако се осигуряваш в плик. Една застраховка две, едно допълнително пенсионно и готово, за по малко от 200-300 лева.
14
1
 
41
 
! Отговори
Гаврош преди 5 години
Законите така са си гласували , че богатите да стават побогати, а работниците да не доживеем до пенсия. Осигуряване на 4ч., някъде и на 2ч., а се работи по 10-12 ч.Най- добре е бай ***. Точи държавата с Телково решение.Продажни лекари издават неистински документи, продажни в ТЕЛК издават решението и цялото семейство на бай *** с астма, диабет, сакато и т.н.Няма пари в НОИ за пенсии, няма и в Здравната каса за лечение.Държавата е като Темида със затворени очи и не иска види истината.
13
1
 
66
 
! Отговори
Д преди 5 години
На държавата не и достигат парите, защото има 1.2 милиона служители държавна бюрокрация. За пенсии и помощи има колко искаш, стига да разкара хрантутниците дето никаква стойност не принасят.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основното разминаване е в данните, които се тълкуват различно, а не от сива икономика, но трябва да се вкарва страх в хората.
11
4
 
77
 
! Отговори
Виктор преди 5 години
Човек с 45 години стаж , взима 330 лв пенсия !"Човек " с нито един ден трудов стаж , взима помощи над 500 лв ! Какъв е извода ?! Всичко е сбъркано ...
10
1
 
68
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Бе то, ако има начин, и една стинка няма да внасям, ама... Освен да ми ги крадат и разхищават, друго не съм видял. Нито сигурност, нито образование, нито здравеопазване...
9
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за къде отиват тия пари кого храним ромчетата
8
3
 
50
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Повечето българи ... така и така няма да доживеят до пенсия ... не виждам къде е проблема.ЗдравеоМазването ни е на ниво ... работните места и те! При мен възрастта за пенсиониране е 67 год. тенденцията е да стане 70 ... но аз имам план - в Германия има памперси за възрастни ... и много практични ролатори със спирачки , и седалка... държавата губела...много добре - за какво ни е държава - моряща народа си.. и обслужваща шепа *** по върховете? СтаниШеф , КурСланинова, Поптодорова, Бареков.и т.н
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проста вода няма. Щом е в плик значи плика е по добьр от дьржавата
6
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И вие ли почнахте да лобирате за банките.Кво на процент ли сте?Безкасовото плащане е първата стъпка към новото робство.Следващата е чипче.След чипчето -транспондер.И още чипче което ви управлява емоциите и поведеноето от разстояние.Като в Матрицата.Държавата ви краде почти 30% от заплатите за да ги дава за глупости.И никога няма пари и всяка година теглят нови и нови кредоти.Не мислите ли че някой краде?Всяка година се събират десетки милиарди и никога няма пари ..май има нещо,а?
5
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат :"Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лева за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лв., показват изчисленията на новия софтуер на... " този ще да е някакъв специален, калинкаджийски софтуер, за да смята по този начин. А друг е въпроса, че парите на данъкоплатците, се харчат единствено за развъждане на непотребници. Държавни хрантутници и интегриращи се плащачи.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми то дали ще е държавата, или работодателя, на работника му е все тая! все някой ги *** осигуровките!
3
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре в плик от колкото да плащам на тая (дьржава) Аз жената и децата ми не плащаме нищо в Бьлгария вече 25 годинки защото не живея там и нямам намерение даже парите ходя да си харча в Турция на мутроморито не ми харесва
2
2
 
52
 
! Отговори
Ядосан преди 5 години
Държават какво се прави на ударена? Та нали ИП и НАП си затварят очите за своеволията на чорбаджиите. Така скрито се субсидира бизнесът за сметка на работниците.
1
25
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пенсионния фонд го откраоднаха от бсп още през 90 години!

Спонсорирани публикации