Как възпитава "шамареното право" и колко опасно е това?

Специалистите съветват да се изгради отношение родител - дете
13 авг 2018 21:25, Екип на Bulgaria On Air
86

Тъжна статистика разтревожи преди няколко дни. Стана ясно, че 7 от 10 деца са жертва на тормоз, независимо дали той се случва вкъщи или в училище.

Някои психолози казват, че е хубаво децата да се потупват, но никога по главата. Въпреки това отдавна е ясно, че боят не е решение за възпитанието на децата и формирането на ценности не минава през насилието.

За съжаление обаче не за всеки е ясно, че това е проблем. Доколко "шамареното право" е ефективен начин за възпитанието на децата - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират Дани Колева от Националната мрежа за деца и психологът Младен Владимиров.

"Трябва да отричаме всякакъв тип насилие, дори вербалното. Използваме превантивното биене като опит да се вземе страха, което може да е много опасно", заяви психологът Младен Владимиров.

Ако се прилага силовият метод като начин на възпитание обаче, това може да доведе до сериозни здравословни и психически проблеми. Изследвания показват, че хора, жертви на насилие, изпитват трудности при учене, намиране на работа и дори са склонни към самоубийства.

Освен това възпитанието с бой от страна на родителите разкъсва връзката между тях и децата и руши доверието.

"Много родители не познават други алтернативи. Не си дават сметка, че това е унизително за детето, не го учи как да промени поведението си, а напротив - как да го прикрива", каза Дани Колева от Националната мрежа за децата.

Според събеседниците в студиото един шамар показва по-скоро слабост, отколкото сила от страна на родителите и освен това боят води до натрупване на обида и загуба на доверието и връзката родител-дете.

Кой е правилният начин да възпитаваме децата си?

"Първо трябва да познаваме детето си - да се изгради отношение. Нищо не може да стане, ако родителят е дистанциран, отчужден и вечер, когато се прибере от работа, решава да проконтролира детето си. Родителстването е процес, изграждането на положително отношение е процес. Шамарът е дресировка, не е възпитание", заяви в предаването Младен Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осиновено дете на приятели. Не е от малцинствата. Гледано е с любов, не е пипано и с перце. Задоволявано е всякак, хората са с възможности. На 15 години е и вече налита да бие майка си и баща си. Чудят се какво да го правят.Как по горното се връзва с мекокитковите директиви са отглеждане на чудовища?
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и да се налага , не бива да удряш детето, иначе се превръщаш в негов мъчител. По -хубаво плати на някой да го набие.
53
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детето не може да контролира и изразява емоциите си като възрастен. Още не знае как. Затова е нормално да има пищящи деца. Начинът на справяне с този период е да не се обръща внимание на тези изблици. Това, че хората го намират за дразнещо, е белег колко е назад обществото ни. Шамарите не решават нищо. Но който са го били, ще бие..
52
4
 
11
 
! Отговори
Коса преди 5 години
еврогейташки простотии са това. Какво се очаква?! Да се молим и обясняваме на децата си ли? Тоягата и моркова - това е универсалното правило. Така се гради характер. Иначе ще си отглеждаме лигльовци и пикли. Само една крачка е нужда, за да изтървеш детето си и от личност да се превърне в хайта, която не умее да взема решения и да носи отговорност.
51
4
 
16
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
Тези двамата пишман психолози колко деца са отгледали? Какви са успехи на техните деца? Трябва да започнат интервью точно с тези факти и на собствен опит да покажат на аудитория какви са правилните методи. Детето от ранната възраст трябва твърдо да знае: 1. правила на държание в обществото 2. задължения. 3. за сериозно нарушение -да носи наказание.Но винаги се старая - плесник да бъде най-последната фаза на убеждаване. Но понякога наистина без него не може.
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно вчера едно момиченце на около 3/4 годинки опищя цялата улица продължително,защото налагаше на майка си да го заведе в някакъв магазин.Тя си вървеше все едно нищо не се случваше а минувачите бяха "длъжни" да изтърпяват писъците на детето чрез които то налагаше своята воля.Пищящи разглезени деца се навъдиха напоследък по улици,паркове,магазини,кафенета,дворове на детски градини и абсолютно навсякъде.И е заразно.Едно като пищи,започват и другите.Психолозите да коментират това.
49
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До tsccccПич, имаш ли деца?
48
3
 
10
 
! Отговори
tscccc преди 5 години
хораа, събудете се бе, бе никой не го интересуват шамарите и да "образова" родителите, не ги слушайте какво ви плямпат за шамари и ала-бала, целта е да се приеме закон за домашното насилие, в който да вмъкнат вербалното насилие като такова и така само за една дума да ви взимат децата и внуците(разбира се малцинствата никой няма да закача), хора не разбирате новите "методики" на нпо-та, пускат ви удобна дъвка като сега за шамарите, а целта е друга, да сложат ръка на децата ни.
47
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив, *** са тези ,които са ги били и те приемат това, цял живот приемат шамари от по силните и се правят на "мъже" пред по слабите.
46
6
 
3
 
! Отговори
До Чичо преди 5 години
Чичо, сигурен съм, че ако ти го сложат , ще ти хареса.
45
6
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Тия *** психолозите...те потдикват към такива размисли. Тех сите ги изправиш до стената и со авомато. А иначе я моя го уча, че почти всеки проблем се оправя с бой (в малко случаи - с бой и сопа), а не с педерско поведение.
44
7
 
7
 
! Отговори
До бай Кольо преди 5 години
Бай Кольо, такива като теб съм ги виждал, в къщата си са тирани, а пред началника "прибрани". Твоята глава отдавна е изхвърчала.
43
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няколко шамара през детството може да се случат, но като правило е погрешно. Едно дете усеща дали може да уважава и обича родителите си и това не се постига със шамари. Нужната е обич и личен пример, детето усеща всичко. Насилието не води до никъде , нито пък безчувствено и сляпото следване на правила.
42
1
 
15
 
! Отговори
istinata преди 5 години
статията е нарочно манипулативна, правят медийна кампания да облъчат народа колко сме лоши с децата си, защото искат да прокарат вербалното насилие за домашно насилие и това пък да даде право да ти взимат децата без сложнотии и обяснения. Така че зад "шамарите" искат да пробутат вербалното насилие, което иначе открито не могат да го вмъкнат, голямата цел е за една дума да могат да ти взимат децата и то без пречки, машината да работи безупречно да не можеш да се оплачеш, да съдиш и да си върнеш децата, да си тотално смачкан и беззащитен по отношение на децата си.
41
4
 
14
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
Има 2 метода на възпитание. "Метод на убеждението и метод на принуждението". И понеже сега няма казарма,вторият липсва. Затова се нагледахме на лигльовци,дроги и секви домузлуци. Изтрепаха се по пътищата,по дискотеките,да не говоря хеле пък за мачове. Родителите имат най-голяма вина когато детето неусетно стане младеж...а после и пълен б оклук,също като тях.Имам и деца и 3 броя внуци,и зетьове даже,но в началото още "скъсах главата на котката". Щот да ми се пери някой,па да ми живее у къщата-чао
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм от децата отгледани с шамари (сигурно не повече от 15 шамара),но винаги са били заслужени! Благодаря на родителите си ,че са ме възпитали и образовали ,но не им се сърдя за шамарите! На мнение съм ,че шамарите могат да помогнат при възпитанието само ако детето има умствената възможност да разбира кое е правилно и кое грешно!Много от моите връстници са възпитавани по същия начин като мен ,както и моят брат, но шамарите не помогнаха ,все са си същите диванета!Заключението оставям на вас!
39
1
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Говорел без емоции.....той не говори а пише...и не пише любовна проза че да изразява чувства...а ти ако имаш деца язък
38
7
 
8
 
! Отговори
Еее преди 5 години
Аз шамар не съм удрял на децата си....но те ме уважават и думата ми е закон и когато ги накажа те знаят че наказанието е уместно и не противоречът
37
3
 
18
 
! Отговори
Fff преди 5 години
Бих казал че либерастията е по опасна....лично със свидетел как 4г. пик..ла удря шамари и юмруци на майка си на обществено място...а тя не реагира, все едно нищо не е станало...дори не се прави и забележка....хубавото бе че това се случи в Великобритания.
36
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боя възпитава и дава път и насоки в живота. Когато шамарената фабрика работи в определен режим това нее насилие. Няма как едно дете да е добро когато е разглезено и невъзпитано. Гледам ги днешните деца как врещят като че ли ги колят. Сядат на земята и врещят като недоклано прасе. Докато не постигне това което иска не спира. Майките се въртят около тях като врътоглави и незнаят какво да правят. Казвам им пуснете им един зад врата за да избягат дяволите. А те несмеят че социалните ще им се карат.