Героизъм пред очите на смъртта: Защо няма пленено наше бойно знаме?

Експозиция в НВИМ показва 67 пленени чужди знамена
14 авг 2018 07:10, Красимир Ангелов
83

След Солунското примирие през септември 1918 година над 100 000 български войници, цели 4 пехотни дивизии, остават като заложници на Антантата, въпреки че не са победени.

Тогава българските офицери взимат специални мерки нито едно от знамената на пехотните полкове да не попадне във вражи ръце. Особен е подвига на поручик Ангел Янчев, който в плен пази знамето на полка си 9 месеца увито около тялото си, въпреки че в тялото му има неизваден куршум и се нуждае от операция, разказа д-р Стоян Николов, историк от НВИМ, в предаването "Операция: История" по телевизия Bulgaria ON AIR.

В Националния военноисторически музей в момента има изложба на спасените български бойни знамена. В неговата експозиция има и 67 пленени чужди бойни знамена - най-вече от нашите балкански съседи, но сред тях има и две руски, пленени през Първата световна война.

"Преди 141 години в горещите дни на август на Шипка буквално се решава изходът на войната. Това не е мит. Не е някакво патриотично преувеличение. Заради допуснати грешки на руското главно командване, армията на Сюлейман паша реално е могла да изтласка руските войски отвъд Дунава, ако успее на премине прохода.

Руската армия погрешно е съсредоточена на много тесен фронт и се намира между огромните сили на Осман паша в Плевен и над 100-хилядната турска армия съсредоточена край Шумен и Варна. Ако Сюлейман паша е бил успял войната е почти сигурно загубена", разказа големият ни историк проф. Пламен Митев.

Той обърна особено внимание на подвига на д-р Везенков - българин, завършил медицина в Санкт Петербург с частна практика, който зарязва охолния си живот и става военен лекар на Опълчението. В един от решителните моменти Везенков вдига в атака и санитари и ранени и спасява позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четири диска са изчезнали от сървърите на Търговския регистър. Не са дефектирали, както твърдят от МВР, ДАНС и ГДБОП. Според него става дума за умишлено тежко престъпление, дори саботаж.Ей това сте бг бок лу ците.Шайка крадци и престъпници.После искате някой да ви уважава.
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рамзан КадировСега осъзнаваш ли, че въпреки, че си казал една от най-големите истини, са ти сложили минусчета само заради името, което си си поставил?Ей това е! Българинът и представа си няма кой е Рамзан Кадиров, обаче видял име което звучи по "мюсулмански" и веднага ревна срещу него, да му слага минуси, без да се замисля какво всъщност е казано. Сбиpщина глyпаци само са станали!А другите имат пленени знамена, но народът им не страдаше и територията им не намаля, а се увеличи!!!
41
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В неговата експозиция има и 67 пленени чужди бойни знамена - най-вече от нашите балкански съседи, но сред тях има и две руски, пленени през Първата световна война.""но сред тях има и две руски, пленени през Първата световна война""сред тях има и две руски""две руски""руски"Хайде сега кажете ми, майка си ли са търсили руснаците в България, да се бият с нас?
40
20
 
18
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 5 години
По-добре да имаше пленени знамена, но да бяха запазили етническите български територии. Аман от калпав псевдопатриотизъм!Загубили всички войни през 20-век, загубили завинаги половината територия на България, ама видите ли, спасили знамето на 17-и пехотен каспичански полк.Пълна простотия и комплексарщина!
39
5
 
18
 
! Отговори
Има няма преди 5 години
кел файда - Боеко разкова *** и без война
38
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пред колосалната мания за величие на българина, македонстката може да мине за чиста проба скромност.
37
5
 
10
 
! Отговори
до 51 преди 5 години
Работя в Лондон.Сега съм в отпуска на Слънчака.За работещи като мен,англичаните мислят,че сме работливи и добри специалисти.За тия от боята,които преджобват минувачите на Трафалгара имат противоположно мнение.По същия начин ние българите имаме лошо мнение за английските туристи посещаващи Слънчака.Те това е.
36
3
 
8
 
! Отговори
до 51 преди 5 години
Къде в Европа и какво мислят за нас? Сигурно съм ходил много повече от теб, дето от паланката си не си излизал. Дай някакви факти и нещо по-конкретно не ми пиши клишета! Пък ти ако си мислиш, че турция е Европа значи се лъжеш!
35
9
 
12
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
сегашните бай *** немат нужда от знамена, а от дисаги.
34
8
 
21
 
! Отговори
Няма пленено бгзнаме преди 5 години
До ***, които твърдят, че са виждали пленени родни знамена:Такива няма, няма и как да има - има няколко откраднати, повтарям откраднати от пияни казаци при "превземането" на България през 1944 от омразния червен ботуш, като просто влезли и си ги взели, за да се направят на велики. Има и едно пленено, но от нередовна част на армията ни - дружинно знаме на опълченци от Македония, то се намира в Атина и е повод за особено гордост сред местните маляки.Други знамена, особено полкови, няма!!!
33
4
 
13
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Плененени български имена много,особено името Иван,но знамена реално пленени в сражение наистина няма.Явно си спестил пари за беседа в тези музеи,защото и аз съм бил в тях.Тези знамена са дарени от българи останали да живеят в съответните държави.Ти сам си си промил мозъка.
32
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешните българи са страхливи и нещастни и като видят роми треперят от страх. Ромите ги бият и ограбват всеки ден и тероризират с мощна музика по цели нощи, а те си траят като мекотели. Няма по-овчедушен народ на света.
31
6
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
България се оказва сама срещу пет държави. Макар и непобедена, армията е принудена да капитулира. В края на юли 1913 г. идва катастрофалният за нас Букурещки мир, според който губим Източна Тракия, Източна и Егейска Македония, Южна Добруджа.Ако Цар Фердинанд не беше толкова лаком и сляп България и днес щеше да е на три морета и който и да е поток от газ от Русия към Европа нямаше да има друг шанс освен да мине през територията на България и да си плати, но останахме си прецакани както винаги
30
3
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Сключеният на 30 май 1913 г. в Лондон мир е много добър за нас. Турция отстъпва на съюзниците всичко на запад и север от линията Мидия-Енос. Армията ни е заела 179 999 кв.км, които никой не оспорва наши са плодородните южни земи на Източна Тракия, Беломорието и Егейска Македония, но Само след 16 дни всичко това е поставено на карта. Без да се консултира и поне да уведоми правителството и народното събрание, Цар Фердинанд решава да сплаши противниците си и заповядва на две наши армии да настъпят срещу Сърбия и Гърция. Разбира се, Румъния и Турция се намесват и България се оказва сама сре
29
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога ще продължавате с промиването на мозъци, повтаряйки непрекъснато този мит.Виждал съм пленени български имена в музеите в Брашов, Крайова, Букурещ, Ниш, Солун, Дедеагач и Одрин.СТИГА ЛЪЖИ !
28
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко - всичко върви по план.Още десетина години и прокажената българска семка няма да я има.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да разбереш какво е да нямаш корен, но да си мислиш че щом служиш на силен господар се мислиш и ти за такъв. Липсва ти принципа свобода, ясно осъзнат. Този принцип е давал импулс за саможертва. За това всред народонаселението на множеството империи, няма ярки примери за Героизъм. И към Византийците може да се присламчиш, и към Римляните. Но ще си останеш служещ. Свободните имат само един Господ -ар.
26
8
 
13
 
! Отговори
Четящ преди 5 години
Ами, не е вярно това, че няма пленено българско знаме. Наясно съм , че този мит подхранва самочувствието ни, но фактите са други.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31В книгите с официалнта история на българите единственото нещо, което може да е вярно е името на издателската къща. И то не винаги.
24
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29Българите са били велико племе до края на 8 век, защото турските им гени са били все още доминиращи. Но след като се славянизират (македонизират) постепенно, незнайно защо се превръщат в едно много калпаво, но невероятно претенциозно племе. Ако някой иска да види как в днешно време изглеждат истинските "българи" на Аспарух, да отидат да видят турците по Делиормана - те са преки наследници на аспаруховите "българи", като език и традиции.