Голяма Богородица е! Да почерпят Мария, Марияна…

Вярващите търсят покровителството й за житейските си проблеми
15 авг 2018 07:56, Елка Василева
44
Голяма Богородица е! Да почерпят Мария, Марияна…
Снимка: архив, Булфото

Църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Днес празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както и имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Голяма Богородица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
2
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
До 7А това къде го каза Бог? Дай ми адрес в библията. Не питам за лично мнение а за Неговото мнение. Къде Бог каза да се освещават изображения? Коринтяни, Левит, Изход, Царе? Къде?
8
2
 
4
 
! Отговори
Ботуш Каишев преди 5 години
Само аз и бенко бенков си нямаме имен ден.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До WTF?Когато направиш разлика между осветеното изображение и обикновеното художествено изображение, ще намериш отговора на въпросите си.
6
4
 
2
 
! Отговори
Даниела Велева преди 5 години
Амин!
5
8
 
5
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Ако има някой православен, който все пак е чел библията и то няколко пъти и е по-запознат с нея, може ли да ми посочи къде пише, че се молим на богородица, къде пише че рисуваме и целуваме икони и им се покланяме. Щот чета, чета и всичко което намирам по темата е - това което правите с една дума е "идолопоклонничество" и е забранено от Бог. А термина използван от Бог за да опише всички, които твърдят че му служат но правят точно обратното на това което той иска е - "блудница"
4
8
 
3
 
! Отговори
Любен Каравелов преди 5 години
Историята с успението й звучи като приказки от 1001 нощ.
3
4
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Честит празник Успение Богородично на всички български православни християни.и католици.Божията майка да е с нас,да ни помага и закриля.Честит празник и на десетките църкви,които празнуват днес своите храмови празници.Бог да пази българския народ.
2
19
 
6
 
! Отговори
Млад Меринжей преди 5 години
А аз да черпа ли имам ли неска име ден
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е голям празник.Да е честит на всички именници!В миналото Голяма Богородица е била отбелязвана на 28 август и в много райони този ден се е считал за край на лятото.