Дисбаланси в здравеопазването – богати медици, болни хора!

Коментар на икономиста Стоян Панчев и депутата от БСП Александър Симов
Обновена: 22 авг 2018 13:14 | 22 авг 2018 12:45, Анисия Иванова
108

Колкото по-богати са лекарите, толкова е по-добре за пациентите. Около това мнение се обединиха пред Bulgaria ON AIR - икономистът и председател на Българското либертарианско общество Стоян Панчев и Александър Симов, журналист и депутат от БСП.

Скоро шефове на държавни болници декларираха високи доходи. Новината повдигна серия въпроси - как зле финансираната здравна система, в която вечно не достигат пари, може да е източник на доста високи доходи за определена група медици и трябва ли заплатите на докторите да растат, докато обществото става все по-болно.

"Става въпрос за огромна пазарна структура. НЗОК и здравното министерство разпределят парите. Има много случаи на източване на Касата, има и далавери с лекарства. Факт е, че има много дисбаланси в системата", категоричен е Панчев.

По думите му лекарите в САЩ и Германия взимат повече от българските си колеги, защото самите общества са доста по-богати.

Депутатът от БСП допълни, че свещената професия лекар се е превърнала в търговска професия, а болниците в търговски предприятия.

"Пуснахме търговците там, където не трябва да ги има", каза Симов.

"Проблемът е, че в България в самата медицина има шокиращо неравенство. Доходите на някои доктори са в контраст с доходите на медик от Спешна помощ например, които са около 1200 лв. През държавното финансиране правим едни лекари милионери, а други - бедняци", отбеляза социалистът.

Той повдигна и друг въпрос: "Никой не отиде да попита богатите медици въз основа на какво имат богатствотото си, а има и морален проблем - нормално ли е директор на държавна болница да има акции в частни клиники".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е възможно в държавата на ГЕРПТова от 9 години не е държава на българите
15
2
 
18
 
! Отговори
факт преди 5 години
До 1Да това е ненормалното,защото в тези болници е мизерия и все искат пари....а докторите богаташи???
14
1
 
23
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Дисбаланси , дисбаланси .....! Прочелия една книга командва професори ! Незнаеща къде е Пекин ръководи НС ! Нямаме европредседателство , ама имаме министър на европредседателството ! 80% от изборните протоколи "коригирани", чети подправени , ама избора законен ! На избори гласуват 44% ама изборите са редовни !
13
2
 
23
 
! Отговори
321 преди 5 години
Няма лошо лекарите да са заможни предполага се че така ще ни лекуват по съвестно и добре!но виждаме друго и това е лошото,корупцията ги е побъркала и вече ни гледат като стока а не като нуждаещи се от помощ и това убива....
12
1
 
23
 
! Отговори
1 преди 5 години
др.Симов,шефа на "Св.Екатерина",по-богат и от пеевски,декларира 4милиона във левове,а за доларите и еврата,няма,да пиша,а инвеститора на "Цанков камък"е бедняк,пред всичките директори на големи болници
11
1
 
12
 
! Отговори
Имената на богатите преди 5 години
Напишете имената на богатите медици. Може би тези богати медици живеят в София и Пловдив, Варна. В малките градове хората нямат възможности.
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаш ли пари да ги подкупиш да ти обърнат внимание или някоя важна клечка да ходатайства с връзки - загубен си, братче. Тия некадърници ще те убият и ще кажат: "Еми, сори няма лекарска грешка, организма му на човека не издържа."Хора, събирайте пари под дюшека и ако недай боже ви се наложи - на доктор само в чужбина!!! Нашите за нищо не стават.
9
2
 
27
 
! Отговори
до кога преди 5 години
Да ама не у нас виждаме все по богати лекари и все по зле лекувани болни?в гробищата вече няма място ,все по млади хора умират а лекарите по богати?!
8
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много им е голямо егото на докторчетата. Учили 6 години, само те са учили видиш ли.Направиха къщи, хотели, частни кабинети. За тях пациентът е машинка за пари, клинична пътека, която да източват кинти. Измислят си операции, ако оцелееш, ако не оцелееш - следващият, моля! Важното е бизнеса с живо човешко тегло да върви. Алъш-вериш. Цинични и брутални бандити са всички доктори - нагли, арогантни, безкрупулни садисти!
7
3
 
22
 
! Отговори
препатил преди 5 години
До ДМизерстват ха-ха дерат като за последно хич да не е отиди и им виж колите на служебните паркинги и тогава пиши глупости.
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дисбаланси в здравеопазването плащаш здравни осигуровки, после плащаш лечението.
5
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от ГЕРБ, Суджука и Ушев Цецо - Шестака!
4
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мой приятел е съдов хирург, взима между 500 и 600 евро заплата. Шефа на болницата идва на работа с чисто нова лимузина. Самият шеф се отчита с куфарчета на министъра на здравеопазването.
3
9
 
19
 
! Отговори
Anti BG Doctor преди 5 години
Докторите - терористи в бели престилки!
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дисбаланси в здравеопазването министри милионери, медици с по 600-700 евро заплати, болно общество!
1
14
 
28
 
! Отговори
Д преди 5 години
Що говорите глупости?Кои и колко са "богатите" медици?Няколко десетки шефове на клиники и по линия на Партията от едно време!Редовият български лекар мизерства - тоя, който е всеки ден в кръвта и екскрементите!