Борисов в Созопол – при екипа, отстраняващ теча на мазута

Източването на горивото от кораба ще започне при по-добро време
66
Борисов в Созопол – при екипа, отстраняващ теча на мазута
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски кораб "Мопанг".

Още по темата

Борисов е възложил на транспортния министър Ивайло Московски и Изпълнителната агенция "Морска администрация" да започнат незабавни действия за отстраняване на замърсяването.

Премиерът изтъкна, че екологията винаги е била водеща за правителството.

"Осигурихме финансирането, за да може да влязат при достатъчно добри условия", коментира той и подчерта, че дейностите по премахване на мазута от кораба трябва да се провеждат при спазване на всички мерки за безопасност.
 
От Изпълнителна агенция "Морска администрация" и водолазния екип съобщиха, че в момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут. Според специалистите днес времето не позволява да започнат действията по източване на потъналия плавателен съд.

Борисов подчерта, че работата по премахването на мазута ще започне веднага, щом условията го позволяват. По думите му в момента категорично е спрян течът, което не налага спешното пускане на водолази, които да рискуват живота си.
 
В сряда на оперативно заседание на Министерския съвет беше одобрен план за действие във връзка с потъналия кораб. Отпуснатите средства за справяне с проблема възлизат на 2,454 млн. лева. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа - над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари - 650 тона мазут.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
4
 
! Отговори
цитат преди 5 години
"Бойко Борисов отдавна направи собствена групровка. Толкова мощна, че смъртните врагове Маджо и Маргините стиснаха ръцете за да си поделят България под благосклонния поглед на новия Капо ди тути капи"
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
George Orwell, романa 1984:Но винаги ще съществува опиянението от властта, което постепенно ще нараства и ще се развива. Винаги, във всеки момент, ще господства възбудата от победата, усещането, че тъпчеш безпомощния враг. Ако искаш да си представиш бъдещето, представи си ботуш, смазващ човешко лице завинаги
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой да бъде политическа опозиция в парламента, след като СИК и до днес са особена групировка контролирана от специални среди в БСП, а ГЕРБ са самата СИК?Николай Марков
48
0
 
5
 
! Отговори
още един телекторат преди 5 години
ШЕ се гмурка нашенецът, ама дали ШЕ потъне - те леките и празни предмети не потъват!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години имаше две застрахователни дружества, които бяха убедителни с бухалките СИК и ВИС. СИК бяха производни на БСП, ВИС на СДС! Последствията и броя на труповете ги знаете. ВИС бяха размазани и физически унищожени. Разстреляни. И от другата страна има доста трупове, но не достатъчно, за да се разпаднат. Затова заживяха по швейцарски модел.Остана, обаче, СИК! Трансформираха се в няколко неща, включително политически субекти. Финансова империя. Следва въпроса.Кой да бъде политическа опозиция в парламента, след като СИК и до днес са особена групировка контролирана от
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не го ползват баце за шамандура?
45
0
 
5
 
! Отговори
Костов преди 5 години
До Анонимен 47 А сигурно на тенис кортовете и на футболните игрища са поставили навеси, че да не го пече слънцето когато разцъква. Нали това е най-важното за него?
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера в нашето село чистеха външните ***.....ми не можаха без Него.Добре че беше Той та да носи кофите........
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да иде в Търговския регистър там да запуши мазута, че всички се омазахме.
42
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да я видим онази хубавица от БСП? "Като се съберем ще видим кой има тен и кое е бял". Ами ББ е на терен *** убавице! Не на климатик и сянка! Реже ленти, инспектира! Шъ фане тен! Етествено!
41
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИНСПЕКТОР БОРИСОВ ТРЯБВА ДА ДАДЕ УКАЗАНИЯ НА МЯСТО.
40
4
 
29
 
! Отговори
Bai Ivan преди 5 години
Сети се той... Истинските журналисти от 2 седмици пишат и предупреьдават че има еко катастрофа, докато неговите папагал-премиери и експери се правеха на дръж ми шапката!
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американска му работа.А и нашите какво са чакали да минат 100 години.Искаме обещетение от бай Дони.
38
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата е като Батман-винаги цъфва там,където светят прожекторите....Или като прословутия Полесов..Слава Богу,пробема с течовете от инциденти с кораби е "ПРИОРИТЕТ 1 на..ПРАВИТЕЛСТВОТО".....и разбира се,лично на др. Бориссоф..
37
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това може да очаквате от червените електорат - само злоба, обиди и недоброжелателство!И вас майка ви е раждала...
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Проверката в документацията за характеристиките на течността обаче показва друго. Тя е достъпна онлайн и в нея е записано, че Transaqua HT2 е класифициран като опасен препарат, че е токсичен при поглъщане, че се разтваря във вода и може да причини увреждане на очите, бъбреците и централната нервна система."
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според официалната информация на екоминистерството хидравличната течност, използвана в инсталацията на Petroceltic, е Transaqua HT2. Съгласно информационния лист на нейния производител "препаратът" не бил опасен за водни организми.Проверката в документацията за характеристиките на течността обаче показва друго. Тя е достъпна онлайн и в нея е записано, че Transaqua HT2 е класифициран като опасен препарат, че е токсичен при поглъщане, че се разтваря във вода и може да причини увреждане на
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разлива и замърсяването не е от стар потънал кораб,но ми спряха линка,където пише от какво е.Просто предупредете всички да не консумират миди,риба и др.,ако може и да не влизат в морето,да се къпят само в басейните.
33
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойчо , отиди при измислената чу,*** в Странджа . Спри крана , пожарникар мазен !
32
2
 
37
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Без него не може и тоалетна да се открие.Тези,които продават лентички го благославят че им върви бизнеса