Битката при Дойран – една от най-значимите победи на българската армия

Нека помним войната, за да не се случи никога повече, зоват родолюбци
27 авг 2018 14:45, Красимир Ангелов
62

Битката при Дойран е една от най-значимите победи на българската армия през Първата световна война. Сраженията край Дойран се водят цели три години, особено жестока е британската атака през септември 1918 година, разказаха в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR, Христо Йовчевски и Христо Калистерски от дружесто "Традиция Троян".

Облечени в униформи на 34 пехотен троянски полк, те представиха различни оръжия от тази битка. Особено кръвопролитни са били ръкопашните схватки, където троянци показват невероятна смелост.

Гостите в студиото отдадоха дължимото и на смелостта на британските войници.

"Нашата цел не е да възпитаваме във военолюбие. Напротив, нека помним войната, за да не допускаме никога повече тя да се повтори", смята Христо Йовчевски.

На 15 септември в Троян ще има голяма възстановка на Дойранската епопея във връзка със 100-годишнината от славното сражение. Ще участват най 300 души. Ще бъдат представени отбранителни съоръжение, български и британски униформи и оръжия.

В предаването гостува и академик Ангел Гълъбов от БАН, инициатор на най-мащабното изследване по популационна генетика у нас.

"Съвременните българи са най-близко до прабългарите или по точно до древните българи, тъй като "прабългари" е научен термин. Древните българи не са нито тюрки, нито хуни, те нямат генетично нищо общо с средноазиатските тюркски народи. Българите са европеиден народ от западноевразийското пространство", отбеляза ученият.

Интересно, че въпреки петвековното османско робство, съвременните българи на генетично ниво не са близки със съвременните турци. Със славяни имаме езиково и културно родство, но генетично също не сме близки. Славянският компонент у нас е много по малък от прабългарския, обобщи академик Гълъбов.

"Взети са проби от 900 етнически българи. Изследвани са кости останки на траки на 5000 години. Траките сякаш стоят като гени между Запада и Изтока. Траките, също като древните българи, са европеиден етнос от западноевразийски тип, но съвремените българи все пак са най-близки до прабългарите.

Какво още казаха специалистите вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
4
 
! Отговори
,,За храброст" преди 5 години
34 полк е бил разбит! Други части на дивизията възстановяват отбраната. В тези полкове понеже има много социалисти, командването ги хвърля в най трудните участъци. Докато други правят Владайски бунт, те се бият. Един от тях е легендарният Иван Винаров!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генетично 1/6 от населението на азия и европа е с монголски гени, доказан факт. В русия вероятно са над 1/3, дори до 1/2. Казвам гени, а не 100% монголски произход? И какво? Колко унгарци, руснаци, немци, финладци са тръгнали да стават монголци? Себеопределянето следва най-вече колко могъща икономически, военно, политически е държавата ти и доколко умее да защитава поданиците си. Другото е бошлаф.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те, в същото предаване учените казаха, че тук е имало малко славяни в Мизия, към Солун и Вардар!!! Също там траки, гърци и македони! Е, как тогава македонците да се имат за българи?
29
1
 
7
 
! Отговори
34 Троянски полк преди 5 години
Ех хора, хора....защо не можем да оценим нещо добро и възпитаващо в някакво елементарно родолюбие. За какво все се караме?Е писна ми да чета за конкурса мис плеймет, не че не харесвам големи.....,но това е предаване е за съвсем друго и много по важно...
28
1
 
0
 
! Отговори
До шибириби преди 5 години
70000 към 497 за нас.Кое ял лабута значи?Това е най голямата победа в историята ни.
27
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Някога е имало езикова близост между влашкия език и славянския език, а между българският и древнославянският език няма " близост", а генетична тъждественост в съпоставимостта им. Етногенезисът на народите е изключително сложна материя и не е лъжица за всяка уста
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-ха"Де е Дойран, де са гените на траките. Сигурно дето е дипломата на журналиста ..."---Кой е казал, че точно този журнаглист има диплома?Ми, той не признава пълен член на ***, не признава представки на думите, за омоними изобщо не е чувал ... И не само той ... тук. :)
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще отговори на "следственият" въпрос: Къде изчезнаха Траките и от къде се взеха Древните българи? Получава се, че в историческите писани в понеделник имаше траки, от вторник на същото място са българи, и защо китайците са изкопирали (както винаги) древният български календар! Защо се губи едни 6000 години история на Древните българи?
24
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като казва, че прабългарите не са тюрки да представи доказателства, че така на голи думи не вярвам.В целият свят знаят, че прабългарите са тюрки, но само учените и в България твърдят нещо друго. Като македонците същата работа, били древни македонци.И това само македонски учени го твърдят.
23
2
 
8
 
! Отговори
Катедра по генетика преди 5 години
До АнонименЗащото езиковата и културна близост не означава и генетична близост. Изследването се прави от 8 години и няма политически цели. Това че сме близки духовно и езиково с русите, защото обикновено за това обвиняват тези учени, не значи че сме и генетично близки. Тук не става дума за русофобия или русофилия. Благодаря на водещия ,че даде повече време на нашите колеги, а ги претупа. Интервюто беше на достатъчно високо научно ниво.
22
7
 
10
 
! Отговори
плещене преди 5 години
Де е Дойран, де са гените на траките. Поредното плещене на глупости. Разни модни псеводнаучни изследвания със съмнителни методи и резултати. Езикът ни е коренно славянски и това говори категорично за нашия славянски произход. От този факт никъде не може да се избяга. Не вулгаризирайте науката и историческите факти, господа псевдоучени
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"мaлoумните" и "***"
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болят ни пихтийниците за битката преди множко години. Важното е че в момента сме по долни *** та даже и без тях. Със старите лаври държава не се гради.
19
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сме толкова далеч от славяните, защо езика ни е славянски и се разбират над 70% от думите на другите славяни, без нужда от никакъв превод?
18
2
 
8
 
! Отговори
БАН преди 5 години
Ако искате гледания, като всеки комерсиален сайт, трябваше да качите разговара за гените, а не за Дойран. Генетичният произход събира повече кликове. Уверявам ви. Особено щом сте успели до докарате за гости Гълъбов и Деси Нешева.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОбективноПодкрепям мнението ви на 100 процента. Медиите вече станаха като някакъв филм на ужасите. Знам,че те отразяват, но малко минават мярката. Вече съобщават за всякаква нова катастрофа, а днес има и нови, с някакъв трагичен апотеоз.
16
5
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Три морета и нито едно пленено знаме!А наздраве и да живей България!А щях да забравя за лактобацилуса и киселото мляко...
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-хаЕми щото има и втора част...там е разговорът за гените. Хубаво е текста да се чете докрай.
14
4
 
2
 
! Отговори
Селтака преди 5 години
Оправете си плейър не мога да спирам на пауза на платформа Мак ОС браузър Хром. Пускам на пауза, за да отида до тоалетната и след това трябва да гледан отново клипа !!!
13
5
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тая статия нещо - 2 в едно. Де е Дойран, де са гените на траките. Сигурно дето е дипломата на журналиста ...