Срещу руси, сърби и румънци: Битката за Добруджа

Битката е била особено емоционална за нашите войници
3 сеп 2018 20:58,
146

В битката за свободата на Добрич и Добруджа българска армия се сражава с румънски войски и един голям руски корпус под командването известния генерал Андрей Зайончковски. Заедно с руснаците срещу нас се бие и една сръбска доброволческа дивизия - разказа в предаването "Операция: История" на Bulgaria ON AIR историк от НВИМ Стоян Николов.

Да се биеш с руси е било особено емоционално за нашите войници, тъй като все пак те виждат в тях хората, които са ни освободили от османско иго, а повечето ни офицери са руски възпитаници.

Не случайно най-големият русофил Иван Вазов пише едно знаменито тогава стихотворение "На руските воини", в което пита: "О руси! О братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански, немили неканени гости". 

Сраженията за Добрич са изключително жестоки и кръвопролитни. При отстъплението си румънците убиват и десетки цивилни граждани. Първия сблъсък между руси и българи е когато Осми приморски полк съкрушава атаката на шест руски ескадрона от елитния Трети Смоленски улански полк, нанасяйки им особено тежки поражения.

Загиват повече от половината руски улани, включително техния командир полковник Калмиков.

При Добричката епопея особено героично се сражават и Врачанския и Козлодуйския полк. Разбира се, известна е и огромната ролята на знаменитата конна дивизия на генерал Иван Колев, която последователно громи румънци, сърби и накрая казаци.

По онова време казашката кавалерия се е считала за най-елитната и смъртоносна конница в Европа, но въпреки това българите побеждават.

"Когато се биеш за родния си край, може да победиш всеки" - заключи Стоян Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 5 години
вижте тогава отношенията между България и Русия са били катострофални. В руската преса са написани ужасни неща за нас. Наистина са искали да ни ликвидират като държавно формирование, по време на преговорите за пакта Сайс-***,който определя как да се раздели Османската империя след победата, това е 1916. И ние не сме им останали длъжни. Дори сме сменили името на храм-паметника "Александър Невски"
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21 БонобоЛъжеш!Русия след ПСВ не е допусната на нито една конференция за подписване на след воените договори!По това време в Русия се е вихрила революцията и никой в света не е признавал комунистическата власт в Москва!
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя историк трябва да бъде коректен и да каже ,че на наша страна са се били две турски дивизии,както и австрииски части,а операцията е планирана и ръководена от австрийския генерал .Освен това в редовете на българската армия е имало не малко етнически турци!
18
0
 
8
 
! Отговори
БАгатур преди 5 години
До СТРАНДЖАТААбсолютно си прав,дано повече хора го шернат в мрежата,дори само текстчето да прочетат си струва.
17
2
 
26
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
БКП беше изтлило тия събития от учебниците по история...
16
2
 
8
 
! Отговори
Багатур преди 5 години
Поредното добро предаване на Росен. Уж е просто два стола и една видеостена, ама трябва и да имаш нещо в главата. Категорически приветствам подобни предавания!
15
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-тъпата,глупава и просташка нация е германската!Напълно сме заслужили съдбата си след ПСВслед като сме се хванали с тия диваци за съюзници ?
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма да има много коментари тук по тая тема защото сърборусолюбците открито ще трябва да се осветят като майкопродавци,затова ще си траят и ще чакат някоя статия за Косово,Крим или подобно за да се развихрят
13
6
 
18
 
! Отговори
ВЕЛИКИЙ преди 5 години
Дойчланд, Дойчланд юбер алес!!! Единствените ни съюзници през 20-ти век, доблестни, истински, спазващи думата си! Може и да сме загубили, но поне е било с истински съюзници! Англия, САЩ, СССР, мръсните окупатори щяха да си получат заслуженото, ако бяхме се спечелили, ама уви, не било писано.....
12
2
 
2
 
! Отговори
Менгеле преди 5 години
До Анонименпий си хапчетата и си лягай...аман от ***
11
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей сега на троловете им лъсна гъ.за,че трябва да защитават руснаците, срещу България. Затова питат за турци, ама били сирийци, пък те ни обичали. Съвсем се оплетоха рубладжиите.
10
2
 
9
 
! Отговори
Десен Бесен преди 5 години
Ей тоз път ченгето русофилско Роско ме изненада.....При това приятно. И как прочетете с чувство стихотворението на Вазов срещу русите....животът не престава да поднася откровени изненади.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха,цензура на думата "почит" .....
8
7
 
8
 
! Отговори
Добрич преди 5 години
До Нено СенегалецаДа...в началото водещия каза за това. В Добрич знаем че турски корпус се е бил като наш съюзник, но в музея са ни казвали че това са били ройници рекрутирани от Сирия...не е ясно дали са били баш турци или друга народност от Османската империя
7
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След освобождението българката армия никога не е напускала българското землище и се е била за свободата на българите останали несправедливо в териториите на други държави, българската армия няма изгубена битка, българските некадърни политици губят всичко на масата на преговорите!А руснаците след първата световна война дори предлагат България да бъде ликвидирана и разделена между Сърби, Гърци и Румънци. Руснаците са главни врагове на държавата!
6
1
 
15
 
! Отговори
историк преди 5 години
напоследък "достлукът" не е на мода.......реално лафът "няма вечни врагове или приятели,само вечни интереси" точно в Добруджа е с най голямо "потвърждение" ....не само 1916 ,но и 1940.......
5
3
 
25
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Вярно е ,за турските дивизии, воювали рамо до рамо с нас и в Добруджа, и в Македония. Имало е и германци. Обаче основната тежест са изнесли нашите деди!
4
8
 
9
 
! Отговори
ДО 2 преди 5 години
Няма турски войски .Тогава Войната е била между Обединените Патриоти - Румъния , Сърбия и Русия , от Една Страна , и България от Другата .
3
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Битката хубаво, а войната как свършва?
2
7
 
23
 
! Отговори
Нено Сенегалеца преди 5 години
Нещо за турските войски воювали рамо до рамо с нас българите няма ли?!