133 г. от Съединението – празник на справедливостта

През 1885 г. е поправена една несправедливост на Великите сили
6 сеп 2018 08:00,
92
133 г. от Съединението – празник на справедливостта
Снимка: Булфото, архив

На 6-ти септември България празнува обединението на Княжество България и Източна Румелия. То се случва през есента на 1885 г. и е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

На този ден  народът отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г.

Берлинският конгрес от 1878 г. разделя България на Княжество България и Източна Румелия. Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи, припомня "Дарик".

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Съединение".

През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението, въпреки силната народна воля, начинанието е било обречено на неуспех.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Александър Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

Въпреки съпротивата на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов (Илия ефенди) и негов екип.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908 г., е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
4
 
! Отговори
21 преди 5 години
Aвстро-Унгария подтиква Сърбия към война, не Русия. Ако имащите фобия, т. е. страх от Русия искат да им се вярва, трябва да намерят по-добра формула истина спрямо лъжа в политагитаторството. От друга страна лъжите ви добре се приемат от родните милениалистчета.
19
5
 
4
 
! Отговори
най-после преди 5 години
Пет години да се подготви съединението и 113 години да стане Национален Празник!Предлагам 3 Март да се отмени като Национален Празник.
18
7
 
1
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Тъжен ден за България. Съединиха се комунистите и съсипаха страната.
17
6
 
4
 
! Отговори
Обединени преди 5 години
Съединението е от най-светлите наши празници! Символ на независимост и обединение. Това трябва да е националния ни празник,който няма да ни поставя в зависимост от страна освободителка,на която да сме вечно благодарни и надупени! Един акт,въпреки великите сили,като най-остро на него реагират именно т.нар освободители и подтикват Сърбия към война с нас!
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия никого не е освобождавала.Просто е искала достъп до БосфораИ Проливите, за което воюва сега в Сирия.
15
2
 
7
 
! Отговори
Честит Празник преди 5 години
"Съединението" - - това е истинскиятНационален празник на България!!!Другото са комунистически лъжи..
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Македония защо не я съединиха!!? Кой им пречи? Нито руснаци е имало, нито Коминтерн, Георги Димитров е бил колкото малкия Волен!
13
3
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Ще минат още 30 години и ще се окаже, че Турция е направила Съединението напук на Русия.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празник е, но знаем ли какво празнуваме?Пробвах да направя малък тест сред приятелите и колегите ми, какво знаят за 6 и 22 септември. Честно казано после съжалих, тъй като положението е по-плачевно дори отколкото си мислех! Някои въобще не знаят какво е Съединението. Други знаят само за "някакво Съединение", ама нищо повече! За 22 септември положението е още по-зле. Някои само се радваха че било почивен ден, което ме наведе на една идея - обвържете ползването на почивен ден с кратък тест от работодателите свързан с празника. Тогава всички ще го научат
11
9
 
3
 
! Отговори
Амбреаж преди 5 години
Ай стига с тея съединители, велики дати и подвизи! Всичката Мара ошетала и на пазар дофтасала! Кубик дърва отиде към 90 лева! Скандал!
10
8
 
6
 
! Отговори
БСП=БКП=Смърт преди 5 години
Честит празник, българи. Бъдете добри със сънародниците и всички заедно се борим за по-добро бъдеще за Родината ни. А на комунистите-*** искам да пожелая да горят в ада. Русия е била против Съединението, а не Турция.
9
2
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Честит празник,БЪЛГАРИ !!!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах интервю по тв от Пловдив за Съвдинението. Тотев си е един типичен мишка кмет, захапал кокала. Един отвртителен човек. Но, Цвета Катаянчева денонстрира огромни израстване! Невероятно. Мъжка жена!
7
5
 
8
 
! Отговори
МАЙКА МАКЕДОНИЯ преди 5 години
До Истински Българин !Само песни пеем за нея! Защо я изоставихме?Докато честваме съединението, Македония тъгува!
6
6
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До Истински Българин !Бе, щом си рекъл и щом ще стана предател, ако съм против, нека я анексираме... Ама, като станем малцинство в собствената си държава!??? Или викаш, дали ще е след 30 години или след анексията, все тая!
5
5
 
3
 
! Отговори
неблагодарници преди 5 години
До АнонименОТМЕНЯМЕ ВИСОЧАЙШИ ЗАПОВЕДИ!!! и завинаги ще стpадаме!!!! НЕЩАСТНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!
4
6
 
5
 
! Отговори
Истински Българин ! преди 5 години
A дано и Македония да анексираме, че да имам по-хубав празник догодина :)Който не е за, той е предател !!!
3
2
 
15
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
То беше ясно, че ще се намери твар, като теб, но очаквахме да сте първи.Честит празник на българите, които вярват, че Съединението прави силата!Тук след малко ще довтасат разни пубери с предварително подготвени цитати, за да ни разделят и насъскват един срещу друг... Може да са ваши синове и дъщери, погледнете в детската стая и им овъртете по един здрав шамар!Бог да пази България и българското име!
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Въпреки съпротивата на Русия ... съединението получава признание."
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник, братя и сестри!