"Българите не ни послушаха". Защо Съединението разгневи толкова Русия?

"Не одобрявам действията на българите", пише Александър Трети броени дни след обединението
Обновена: 6 сеп 2018 19:52 | 6 сеп 2018 19:52,
557
"Българите не ни послушаха". Защо Съединението разгневи толкова Русия?
Тържествено честване на 133-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България се състоя пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. Снимка: БТА

Само шест дни след обявяването на обединението между Княжество България и Източна Румелия император Александър Трети пише следното до началника на руския Генерален щаб генерал Обручев: "Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Според мен, докато княз Александър (Александър Батенберг - бел.ред.) продължава да се разпорежда със съдбата на българския народ, нашето вмешателство в българските работи е абсолютно невъзможно и безполезно. Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!".

"Русия винаги търси признателност и послушание"

Този възглед на самодържеца вече е бил доведен до знанието на всички руски офицери, останали след Руско-турската война да обучават младата българска армия. Четири дни след Съединението военният министър на Княжеството Михаил Кантакузин, руски княз и генерал-майор, и подчинените му руски военнослужещи колективно напускат министерството и своите гарнизони. Така те оставят българската войска без професионално ръководство пред надигащата се опасност Османската империя да нахлуе в обединената българска държава под предлог, че Съединението нарушава Берлинския договор от 1878 година, пише "Дойче веле".

Проблемът е, че към православните балкански държави Русия винаги е провеждала "политика на чувствата", казва в тази връзка историкът Андрей Пантев.

"Империята се държи крайно нетактично към тази част от Европа и именно това е причината за странно повтарящия се епизод в историята, при който всички държави на полуострова, получили руска помощ за своето освобождение, преминават през периоди на враждебност към Русия. Да не забравяме и популярното в руското общество предсказание на Достоевски, че тези, които Русия е освободила, щели да се обърнат срещу нея", отбелязва Пантев.

"Във външната си политика Русия винаги търси благодарности, признателност и послушание, но това поле всъщност е подвластно единствено на интересите на отделните държави", допълва мнението на колегата си историкът Христо Матанов.

В същото време обаче твърди, че първата пукнатина в българо-руските отношения се появява поне няколко години преди Русия демонстративно да загърби каузата за обединението на българите от двете страни на Стара планина. Княз Батенберг е бил любимец на убития през 1881 цар Александър Втори, но опитите да води независима от Русия политика му навличат омразата на крайно консервативния наследник Александър Трети.

Извършеното без консултации със Санкт Петербург Съединение само засилва неприязънта на самодържеца, който определено смята Княжеството за свой протекторат. Русия осъзнава, че от планирано предмостие за завземане на османската столица и Проливите, обединена България се превръща в сериозно препятствие.

"Решаваща роля за втвърдяването на руския негативизъм спрямо обединението на двете български държави изиграва и позицията на Великобритания, която недвусмислено подкрепя случилото се в Пловдив на 6 септември 1885 година. Руско-британското противоборство през 19 век върви по линията "всичко, което Лондон подкрепя, се отхвърля от Санкт Петербург - и обратното", обяснява Матанов.

"Обединена България е гроб за всичко сръбско"

По-малко от два месеца след Съединението, на 2 ноември 1885 година, сръбският крал Милан Обренович напада западните предели на обединената българска държава - след като преди това е уведомил Виена. В същото време младата и неопитна българска армия очаква османската инвазия далеч на юг и на изток. "Обединена България е гроб за всичко сръбско" - така крал Милан обяснява пред император Франц Йосиф военната си интервенция.

По думите на проф. Пантев, Милан е просто "балканската кукла на Австро-Унгария" - с Виена той е подписал най-срамния договор в сръбската история. Историкът категорично отхвърля версията, че независимо от австроунгарската подкрепа, Сърбия не би посмяла да нападне своите източни съседи без консултации и позволение от Санкт Петербург. Пантев припомня, че именно австроунгарският военен аташе в София е заплашил българите да спрат незабавно победоносното си настъпление след превземането на Пирот, защото в противен случай щели да видят дулата на австроунгарската армия.

Около ненамесата на Русия в Сръбско-българската война са налице някои подозрителни обстоятелства, смята проф. Матанов. Например фактът, че Русия бързо изтегля офицерския си корпус след Съединението и не протестира пред Белград за безпричинното нападение в гръб срещу обединена България.

"Тя просто оставя "българите да си сърбат попарата", както се изразява Александър Трети. Но за всеобща изненада се оказва, че българите умеят и това в обстановка на невиждан национален подем", припомня Матанов.

Строго секретно: истината за българо-руските отношения

Историкът обяснява, че истината за българо-руските отношения трудно може да се разбере, тъй като руските архиви си остават недостъпни за чуждестранни изследователи.

"Даже документи от 17 век все още не се дават за ползване, макар че официално това не е забранено. Наскоро наш колега се опита да види дневника на руския посланик в София от времето на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година, но му беше категорично отказано. Руснаците винаги са държали тяхното мнение по отношение на исторически събития да е единствено меродавното. Неслучайно много българи и днес споделят не българската, а руската гледна точка за общата ни история. Именно липсата на достъп до руските архиви е сред причините руската историография и понастоящем да произвежда митове и легенди под влияние на вътрешния политическия натиск", заключава проф. Матанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


557
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С такива статии ще ви е трудно да манипулирате деца в пред ущилищна възраст.
49
14
 
5
 
! Отговори
... преди 5 години
За да можете да си пишете провокативните статийки и да делите хората 130 години по-късно. Е затова..
48
1
 
18
 
! Отговори
четете история преди 5 години
"...завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите..."- е в това се състои истинската освободителна мисия на Русия.Казал го е не папата.......а руския цар и всичките им 12 войни с Турция / ако не се лъжа / са само и единствено с тая цел.Да...ама не!!!
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още нещо от мен... Ако руснаците сами си признаят, че през 1877-78г. са си преследвали техния интерес, но освен интереса им, все пак са осъзнавали, че това е техен дълг, понеже сме братя (най-малкото с волжките българи, пък и не само...) и понеже преди векове ние сме им помогнали, като сме им дали азбука и религия, тогава по моемнение ние българите ще приемем тази позиция за много по-честна, по-искрена и по-приятелска от това "освободихме ви, целувай сега ръка"! Така че пропагандата, мислете!!
46
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото Чърчил и САЩ са планирали поне 250 хиляди бройки цивилни българи както в Дрезден. Но е трябвало да съгласъват бомбардировките с руснаците, и те като видели какво масово клане са планирали англосаксонците за България, лично Сталин се е намесил и България се разминала само няколк хиляди цивилни избити от американските бомби. В този смисъл лично Сталин се явява спасител на българския народ, спасител на стотици хиляди българи, щото е могъл и да ги остави да бомбардират както те искат.
45
10
 
18
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
Дойче Веле по добре да напише материал за Берлинския Конгрес?!!!!!!!!
44
15
 
11
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ИВРОПА Я НЯМА ЕС И САЩ Я УНИЩОЖИХА ОТНОВО ! ФАШИЗИРАХА Я КАТО И ВКАРАХА АФРИКАНСКИТЕ ИМИГРАНТИ НА КОИТО ПРЕДИ ТОВА УНИЩОЖИХА ТЕХНИТЕ СТРАНИ. ТАЗИ ВАША ФАШИСТКА ЕВРОПА ТОВА ЗАСЛУЖАВА, ЗА ТОВА ВСИЧКИ Я МРАЗЯТ. ОГЛОЗГА ЦЯЛА АФРИКА ЗА ДИАМАНТИ И ИЗТОЧИ ПРИРОДНИТЕ ИМ РЕСУРСИ, ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ АЗИЯ СЪЩО, НАПРАВИ ГО И ГО ПРАВИ И С МОЯТА СТРАНА. МАЙ.Н.АТА И НА ШИБ... ЕВРОПА НА АНГЛИЯ, ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ, САЩ, В ОГЪН ДА ГОРЯТ ДАНО. В ПЛАМЪЦИ ДА СВЕТЯТ ВСИЧКИ КОЛОНИЗАТОРИ
43
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съединението ли как е станало дядовците на днешните европeдераcи седнаха и нарязаха БГ като коледна баница. Hачина по който е направено, не се харесва на великите европедераcи. Русия плаща 80 млн франка и финансира всички революционни комитети зa да стане възможно туй съедининие направено е дърводелската и струва скъпо.
42
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чърчил и Дизраели са измежду най-изтъкнатите британски българолюбци. Докато руснаците почти винаги са били съюзници на нашите врагове.
41
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко е минималната работна заплата в Русия, понастоящем?
40
9
 
20
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
В учебниците по история не пише нищо за цар Борис II, защото от неговата съдба става ясно що за "приятели" са руснаците.
39
10
 
30
 
! Отговори
И днес... преди 5 години
Русия завижда адски на българите!Иначе са големи лицемери, и само гледат муфтата.
38
23
 
16
 
! Отговори
да преди 5 години
Дойче веле е враг на всичко българско..само като ги видиш като име в статията и няма нужда да се чете повече
37
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия два пъти освобождава България.
36
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно казано в някои отношения симпатизирам на Русия, но като чета коментарите на симпатизантите й... леле мале... пак си възвръщам прозападната ориентация... За добро или лошо обаче Европа се нуждае от Русия, а Русия се нуждае от Европа още повече и до 10-ина години предполагам, че ще са заедно, а вие русофилите... моля ви, има къде къде по-стойностни аргументи, които да ползвате за пропаганда, от това "руснаците освобождават славянските си братя през 19в." - руснаците искат Константинопол...
35
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Батенберг е светец.Ние нямаме приятели.Истинската ни история е засекретена от големците.Руснаците и гърците ще са най потърпевши,когато старите документи видят бял свят.Все някой ден това ще се случи.Честит празник Българи.
34
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че, Чърчил и САЩ са имали планове след войната България да бъде разделена между Гърция, Турция и Румъния. Дори са влезли в контакт в Турция да влезе армията и в България като гарант. Единствено победният марш на Червената армия която първа влезе в България е осуетил плановете им.
33
14
 
23
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Руските мужици са ни за виждали Още през войната, за къщите имотите и добитъка.
32
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато в една статия се напише Дойче веле това е като сертификат за фалшиви новини. Те сами са направили така, че да не са достоверен източник.
31
16
 
8
 
! Отговори
ДО ИСТОРИК преди 5 години
ЕЛА ЕЛА ДА ТЕ НБАРЯМ АЗ ВАЛЕРИСИМЕОНОВСКО ИЗ.Р.ОДЧЕ Д.ОЛНО МРЪСНО, ЕЛА ***.Д.ЕРАСЧЕ ФАШИСТКО ДА ВИДИШ КАК ЩЕ ТИ РАЗП.РА И БЕЗ ТОВА ШИРОКОТО АНА... ЕЛА ТВВОРЕНИЕ НА НАЦИСТКА ПР.О.СТ.-ИТУТКА И ИЗПАДНАЛ ПИЯН НЕМЕЦ. ЩЕ ДОЙДЕ ВАШЕТО ВРЕМЕ ПАК ВАЛЕРИСИМЕОНОВСКО МЕКОТЕЛО