40 г. след "българския чадър": Почит към паметта на Георги Марков

На тематична вечер писатели и общественици ще четат откъси
7 сеп 2018 12:45, Елка Василева
199

На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон е прострелян писателят емигрант Георги Марков.

В навечерието на 40-годишнината от кончината му в ново издание с твърди корици излиза неговата книга "Портретът на моя двойник”.

Тя е издадена за първи път през 1966 г. и използва езоповски език, за да говори за социалните проблеми на едно общество, което се опитва да си придаде вид на идеално, но всъщност идеалите са само параван за една мръсна игра.

Според писателя Захари Карабашлиев всичко от Георги Марков е написано с изключителен талант.

"Наблюденията на Марков са брилянтно изказани на един най-чист и достъпен език. Той постига съвършенството, което е простотата. Много лесно е да се пише сложно. Когато четеш Георги Марков и се замислиш сега как се пише, може да си зададеш много въпроси", категоричен беше писателят в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста и философ Тони Николов годишнината от смъртта на Марков трябва да се отбележи наистина по един достоен начин.

"На 7-ми септември в 14 часа всички ще се съберем на паметника на пл. "Журналист". Ще има приятели и почитатели на Георги Марков. Хората чувстват неговото творчество, ще се четат се негови произведения", каза още Николов.

На 10 септември в НДК български писатели и общественици ще се съберат, за да почетат паметта на Георги Марков и да прочетат откъси от негови произведения.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
16
 
11
 
! Отговори
Щерев преди 5 години
безродник и *** от класа.
18
12
 
24
 
! Отговори
ДО 4 преди 5 години
Какво се съмняваш? Такова нещо като "български чадър" няма. Това си е измислица. В официални данни такова нещо няма.А колкото до убийците на Марков,то те най вероятно са Ми 5 или Ми 6. Те много добре са знаели,че Марков е двоен агент,но са решили,че по-успешно работи срещу тях,отколкото за тях. И е много лесно - утрепваш го и обвиняваш комунистите.Същото е сего и с Скрипал.Англетата действат по един и същ начин.
17
2
 
6
 
! Отговори
10 преди 5 години
Какво е усещането когато "тролейбус " ти мине през "шестицата"?
16
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убиха го защото в последните си години започнал да пише за упадъка на запада видян от първо лице.Когато са го взели в началото е било за да пише не просто анти комунистическа пропаганда ами ,анти българска. М -6 си го убиха ,след което е създадено досие на източно европеец "нает" от кгб. Гледал съм документално разследване там следата води до архивите на България САМО. Свободна европа е било оръжието да се втълпи за бонбонките с лъскасвите целуфани ,западни коли,заплати,богатсво.30 г по късно се вижда че това всичкото обещано е било лъжа!
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете писмото на Марков до Димитър Бочев и после може пак да умуваме КОЙ стои зад "българския чадър".
14
6
 
10
 
! Отговори
ПИЧ преди 5 години
и ти ли искаш като Марков? Хем на червената трапеза в НРБ, хем "герой", "дисидент". И то безплатно.
13
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем малко съм прочел от Г.Марков и за непосветения веднага става ясно, че аланглетата са му се изнервили защото както за "комунизма" така и за капитализма пише все неприятни неща.
12
12
 
12
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ до zeus преди 5 години
Имайте малко милост, не плюйте по Гошето Марков. Горкия е пенсионер-инвалид от детинство. Прекара детството и младостта си по санаториуми и болници. Беше си внушил, че е голям писател и наши и чужди тарикати го използваха за целите си. Мир на праха му.
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШопоБрадчед, двоен агент, фалшив беглец...не ти се разбира кога е предател и кога не.
10
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
едно е сигурно, тоя сайте е пълен с червени тролейбуси
9
12
 
27
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Двоен агент на ДС и МИ-5....Така свършват предателите! А е бил и в ловната дружинка на др. Живков...
8
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Български чадър" от английски служби.
7
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40 години ингилизчетата обещават да назоват името на извършителя. Знаели кой е. Документалистика през година две по темата от BBC. Айде поне сега кажете. И чадъра покажете. И дайте на някой да се отрови с една молекула рицин. А годподин играчът Г. Марков и имаше още един В. Костов, който за щастие по време на покушението носел дебело палто и съчмата не проникнала достатъчно дълбоко и хоп спасили го. Познато мистери?
6
10
 
40
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
Георги Марков е убит от МИ-5, като опасен за Англия дисидент (виж писмото му до Димитър Бочев). Част от документите свързани с убийството му изчезват през 2015, като преди това са били засекретени.И ето откъс от писмото му "... я се опитай да изкажеш мнение в независимия вестник ТАЙМС, или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, както и в Работническо дело, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите."
5
6
 
35
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
до zeus99 % и аз мисля така, в Лондон стават всичкит такива убийстваДа припомним за Марков,че е един от сценаристите на "На всеки километър"браво на него!видя,се че зле пребоядисаните слуги на комунистите наречени демократи и на малкия пръст на Бай Тошо не могат се опря и още храчат ли храчат и чакат дивидентине ставате нови демократчета и псевдобогаташчета-шарлатанчетаНе ставате
4
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам как се скалъпват нещата по случая Скрипал започвам да се съмнявам и за така наречения "български чадър".
3
38
 
16
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Абе червенушки, и Марков ли го убиха англисйките и амриканските специални служби? Като историята с Нивичок, а? Терез Мей уби и Геирги МАрков. Празни, червени кратуни ... на всичко отгоре и гумени.
2
6
 
33
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Калкулаторке, от статията ти не става ясно защо на площад "Травестит" ще почитат паметта на сценариста на "На всеки километър".
1
7
 
42
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Само където всички материали и веществени доказателства по делото удобно са изчезнали. Иначе Марков е спорна личност, тук е бил любимец на Тато, а после избягал да работи против държавата. Дали е бил наистина дисидент или двоен агент не знам, но на 99 процента са го убили наглосаксонците.

Спонсорирани публикации