Депутатското кюфте за депутатите, столът – за всички

Активисти искат помещението за солидарни кухни
31
Депутатското кюфте за депутатите, столът – за всички
Снимка: Булфото, архив

Столовата на парламента да не бъде само за депутатите, ами да се полза и от хората в неравностойно положение, които разчитат на другите за топъл обяд или вечеря.

Инициаторите на идеята организират протест "Солидарна кухня"  в тази връзка тази вечер пред Народното събрание от 19 часа.

Те искат всяка неделя парламентарния стол да отвори врати за ползване от самоорганизирани солидарни кухни.

Галина Лачева от активистите на световното движение "Храна, а не война" обясни пред БНР, че е крайно време публичната собственост, каквато е и сградата на Народното събрание, реално да стане обществена, а не да е превърната в частна държавна собственост.

"Ако твърдим, че Народното събрание е народно, то трябва народното в него да си личи. Когато депутатите не са в парламента, хората в неравностойно положение, които няма къде другаде да се хранят, звучи логично да имат възможност да се възползват от това пространство също и то не срещу някаква субсидия, не с условие да им бъдат осигурявани някакви специални ресурси, става дума за провеждане на солидарна кухня", допълни тя.

Активистите искат столовата не само на депутатите, а и на всички държавни администрации да бъдат отворени за солидарни кухни.

Лачева обясни, че това не означава, че държавната администрация ще плаща за тази храна.

"Не искаме нищо друго, освен обществената собственост да бъде достъпна", настоя тя.

"Това, което "Храна, а не война" правят, е на абсолютно доброволни принципи. Няма никаква подкрепа. Те сами се борят с изключително много предизвикателства и успяват", подчерта режисьорът и документалист Леа Маринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
"Как народното събрание да е народно, като никой не пускат да влезе вътре без специален пропуск?" Ха-ха-ха! Ти как си влизаш свободно в Руската дума, щом тя е народна и там няма пропуски? Дали не влизаш с шише водка? Кажи, как е там?
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Депутатския стол работи само на обед и се намира до ротондата зад президентството в мазето. Тук се готви. Вход свободен.
28
0
 
15
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
"Само герберастките крадци имат право да ядат безплатни кюфтета. Народът да си ги плаща."Естествено! Аз именно затова съм в Парламента от групата на БКП/БСП - за да ям безплатни кюфтета. Спокойно, сега ще обиколим цяла България и за всички наши симпатизанти ще има безплатни кюфтета с килограми. Чакайте ни, само че по програма, преди това ще трябва да ходим на СПА център. Там ще се видим и с всички наши възрастни симпатизанти, защото сме им осигурили безплатни процедури.
27
1
 
14
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Само да питам , кой каза че кюфтетата в НС са по 20ст.?Да не искате Бойко да опровергава тази цена?Я Корделка да каже. Само на нея имам вяра. Тя никога не лъже.
26
1
 
13
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До ВЪПРОС 24 Не , не знаем че кюфтетата се внасят от чужбина. Как можа да измислиш такава глупост? И у нас се правят хубави кюфтета , ама не ни изнася цената.
25
0
 
15
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
Стига с тия кюфте. На Бузлуджа що кюфтета се изядоха , па кво?
24
16
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Знаете ли че *Депутатското Кюфте* струва всъщност 5 лева ?Това е условието на Договора - 20 стотинки за Депутат , а Частната Фирма взима 5 лева по Договор за ДОСТАВКА .Така Кюфтето става 5,2 лева . Доброто е че се доставя от Чужбина и е от чисто месо , без отрови .
23
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Когато направят такава простотия в Белия дом или Кремъл , тогава и у нас.
22
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 7 Не , отнася се и за хората от Каспичан.
21
8
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Идеята е Добра . Време е .Ще организира ли някой Хаштаг в Социалните Мрежи ?
20
2
 
19
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Глупости на търкалета. Егати популизма. НС да не музей, та всеки да влиза когато си иска. Че даже и в музеите се плаща.
19
1
 
15
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
"Тия се майтапят вече. Как народното събрание да е народно, като никой не пускат да влезе вътре без специален пропуск? А Кюфтета по 20 ст. всеки иска да яде, ама само депутатите го правят." Предлагам за да се реши проблемът ти, да напишеш жалби до: Президента, Главния прокурор, Конституционния съд, Омбудсмана и Европейския съд по правата на човека. Със сигурност тази несправедливост ще бъде разрешена и ще ядеш кюфтета по 20 ст. Успех и недей да ми благодариш за съвета!!!
18
1
 
17
 
! Отговори
Що, бе... преди 5 години
Червените дупетати нали са по районите си?Не ви ли носят кюфтета и кебапчета... Или чакат да дойдат Изборите?
17
0
 
16
 
! Отговори
Що, бе... преди 5 години
Нема ли кюфтета от. Техноимпекса?А, от Кремиковци...?
16
3
 
15
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
"Само герберастките крадци имат право да ядат безплатни кюфтета.Народът да си ги плаща." Гениален си!!! Докато БКП/БСП беше 10 г. на власт, кюфтетата бяха безплатни за целия народ, Народното събрание беше отворено за хората с увреждания. Всеки ден по обяд и вечер виждах опашките за кюфтета и всички викаха Ура! Ама, комунистите сте ужасно тъ.пи, че чак не се търпи вече. Пълни кукувци!
15
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия се майтапят вече. Как народното събрание да е народно, като никой не пускат да влезе вътре без специален пропуск? А Кюфтета по 20 ст. всеки иска да яде, ама само депутатите го правят.
14
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Е бате много ясно че ще се организира протест за някаква тъпотия, няма да се организира протест за поскъпването на гражданската отговорност което касае всички данъкоплатци и покрай тях останалите кръвопийци.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Lilana vablova atanadova zazeva mogat da rasdavst skapite si 4anti obuvki drehi pred nc
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Vsjaka ve4er da se tasdavat kufteta i to ot diderov bikov karaka4anov pred nc s hleb4eta beli a deserta mle4na baniza mleko s oris kanela zezo i zveta fa gi rasdavat sled 23 4asa moje i uiski led i voda koito pijat sa drvaleran mentacglok kolktel sa san
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toва НЯМА как да се случи!