Д-р Кацаров: Демонополизация на Здравната каса!

Според него този вариант на реформа е в интерес на хората
Обновена: 17 сеп 2018 22:50 | 17 сеп 2018 22:29, Екип на Bulgaria On Air
38

Какво да очакваме от новия модел на здравното осигуряване и застраховане, който готвят управляващите? Вариантите, които се очаква да бъдат предложени, са два.
Още по темата
В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска вероятно от 2%, която трябва да се прави при застраховател. Вторият вариант предвижда демонополизация на Здравната каса и всеки да избира къде да отиват парите му.
 
"Най-добрият вариант е пълна демонополизация на здравното осигуряване. От това биха спечелили най-много пациентите, защото ще могат сами да избират къде да отиде здравната им вноска. И когато фондовете бъдат поставени в ситуация да се борят за парите и избора им, хората ще получават и една по-добра грижа", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че е важно да има конкуренция, от която да печелят най-много потребителите.

"Тъй като здравната система се изгражда именно заради пациентите, първият интерес, който трябва да се вземе под внимание, е техният. А в случая е категорично, че е по-добре да има много здравни фондове", подчерта гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Финансовият министър Владислав Горанов също се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

"Бих направил всичко по силите си, за да спомогна тази идея да се осъществи. Би било много критично, ако управляващите се откажат. Извършването на подобен процес е много по-лесен, отколкото процесът със задължителната допълнителна здравна застраховка", отбеляза oще д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички схеми за финансова измама работят по един механизъм - трябва да започнете да плащате, срещу което получавате обещание, че в бъдеще ще получите нещо. Вашето плащане е гарантирано, докато това, което очаквате да получите е виртуално, някакъв блян, обещание за нещо хубаво, което да ви накара да влезете в схемата. По същия механизъм работят и измамите на държавата - разказват една хубава приказка за чудесното работещо здравеопазване, но това ще се случи в бъдещето, а сега трябва да плащате.
11
1
 
16
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Искат да направят ОТНОВО , модела за втория и третия стълб в Осигуряването за Пенсия .Този Модел се Рекламираше през 2000 година . Днес 19 години по-късно се оказа че не работи - казват че трябва да внасяме пари поне 50 години . Истината я знаем - Трябва да се върнем на Модела от СОЦА - Държавни Болници с Финансиране от Здравната Каса и Частници с Болници изцяло с Реклама и Частни Фондове .И Лекарите на Трудов Договор - или с Държавата или на Частна Практика - Като Зъболекарите .
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато една система, чрез която ви крадат, започне да боксува, измислят друга система, чрез която да ви крадат.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една работеща система - махнете всички осигуровки, застраховки и каси и всеки да си плаща лечението. Другото само създава илюзия за някаква взаимна помощ, която оказваме на ималите нещастието да се разболеят - илюзия, зад която се крие една голяма кражба.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще получите пари от такава система колкото ще получат пари хората, които се осигуряват за втора пенсия. Или пък толкова, колкото получиха пари от масовата приватизация. Това нещо, наречено "българска държава", винаги е лъгало гражданите си. Всичко, което направи има една-единствена цел, да им одере по още една кожа. Извинявайте, ама на държавата нямам и троха вяра.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива като този доктор в кавички, чакат някой неадекватен управленец да изпълни пъклените им замисли. Реформата в здравеопазването и националната каса целеше солидарност и всеобхватност на осигурените и здравните услуги. Държавата не плаща пълната вноска на осигурените от нея. Това трябва да се промени. Техните цели са да заграбят последните обществени сектори. Нямат място в тях. Нека правят истински бизнес тези некадърници някъде другаде.
6
0
 
13
 
! Отговори
дидката преди 5 години
Да, как ли пък не... със сигуност частните застрахователни дружества ще бъдат пирамиди,както беше преди време с подобни частни банки и много хора изгоряха, аааа аз не се връзвам на тоя номер...искат отново да лапат и като няма от къде, гледат чрез здравето ни да откъснат пари за техните джобове, ама го няма майстора! Ще има простести!Да се знае!...
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да ви прибира парите здравната каса, без да получавате здравеопазване, ще ви прибират парите и за здравни застраховки, и пак няма да получавате здравеопазване. Идеята е как да ви приберат повече пари.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТук здравната каса поема лечението на пострадалите при пътни инциденти, вместо да си потърси парите от застрахователите. Така държавата губи десетки милиони всяка година, а приказват как здравеопазването било недофинансирано и нямало пари. Така че и при сега действащи застраховки, които на теория трябва да покриват лечение на пострадали в катастрофи, виждаме как системата е така измислена, че застрахователите да се измъкнат без да плащат. Така ще стане и при здравно застраховане.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е смисълът от застраховка, която няма да ви платят. И сега има гражданска отговорност при автомобилното застраховане. Да сте чули някой застраховател да е платил лечението на пострадал? На запад застрахователите плащат лечението на пострадалите при катастрофи и болниците си вземат от тях парите по административен ред. В България трябва да ги съдите, за да си получите това, което ви се полага за лечение, и да събирате документи, които могат да не ви признаят.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 или 3 монопола ще направиме кой от кой по-крадливи.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пациентът ще може да избира кой да краде парите му.